ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα προειδοποιεί της Η.Π.Α. να πάρουν τα «μαύρα χέρια» τους από το Χονγκ Κονγκ

0

«Μπορούμε να καταλάβουμε πως αξιωματούχοι των Η.Π.Α. είναι πίσω από τέτοια περιστατικά» είπε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη.

Αναφερόταν στις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που μαίνονται εδώ και εβδομάδες, οργανωμένες από ακτιβιστές υπέρμαχους της δημοκρατίας, εναντίον ενός νομοσχεδίου το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση πολιτών από το Χονγκ Κονγκ για να δικαστούν στην κεντρική Κίνα.

«Θα μπορούσαν άραγε οι αξιωματούχοι των Η.Π.Α. να πουν στον κόσμο το ρόλο που έπαιξαν καθώς και τις προθέσεις τους;»: ρώτησε η Hua Chunying.

Την Κυριακή, ομάδες ανδρών που φορούσαν λευκές φανέλες επιτέθηκαν εναντίον δημοκρατών ακτιβιστών, αφότου κάποιοι από τους δεύτερους είχαν βανδαλίσει κυβερνητικό κτήριο του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως οι άνδρες που φορούσαν λευκά μπλουζάκια ανήκουν σε εγκληματικές οργανώσεις του Χονγκ Κονγκ.

Η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε από τις Η.Π.Α. και την Μ. Βρετανία να καταδικάσουν τις βίαιες αυτές εκδηλώσεις και είπε ότι το Πεκίνο δε θα ανεχθεί καμία ανάμειξη των Αμερικανών στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και προσέθεσε πως : «Οι Η.Π.Α. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το  Χονγκ Κονγκ ανήκει στην Κίνα και δε θα επιτρέψουμε καμία παρέμβαση.» Η Hua Chunying ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συμβουλεύουμε τις Η.Π.Α. να τραβήξουν τα μαύρα χέρια τους.»

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Donald Trump είπε πως ο Κινέζος ομόλογός του ενήργησε με ιδιαίτερα υπεύθυνο τρόπο όσον αφορά τις διαμαρτυρίες.

Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα το 1997 υπό την φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα», όπου θα διατηρούνταν ελευθερίες όπως το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και ανεξάρτητου νομικού συστήματος. Τέτοιες ελευθερίες φυσικά δεν υπάρχουν στην Κίνα.

Πολλοί όμως είναι εκείνοι που αισθάνονται δυσαρέσκεια για αυτό που αντιλαμβάνονται ως τον υποβόσκοντα έλεγχο του Πεκίνου καθώς και την άρνησή του να επιτρέπει στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να εκλέγουν ευθέως τον κυβερνήτη τους. Η Κίνα αρνείται κάθε παρέμβαση.

 

Πηγή: www.reuters.com

 

Η Jonna Mendez και οι απίστευτες μάσκες των «Επικίνδυνων Αποστολών»

Previous article

Επιχείρηση «YAYTSO»… Το σχέδιο των Σοβιετικών για θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο που έμεινε στο συρτάρι

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

More in ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas να σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ έχοντας ως έδρα την Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί Παλαιστίνιους τρομοκράτες της οργάνωσης Hamas επί τουρκικού εδάφους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν τρομοκρατικές ...