Δριμεία κριτική Θεοδωράκη σε Κυβέρνηση:« Κάτι βρωμάει στον Σαρωνικό και δεν είναι το χυμένο μαζούτ».

0
144

Σκληρή κριτική άσκησε κατά παντών υπευθύνων ο αρχηγός του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής σχετικά με την υπόθεση της βύθισης της Αγίας Ζώνης ΙΙ και την οικολογική καταστροφή που αυτή προκάλεσε στον Σαρωνικό.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης δεν δίστασε να επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ανικανότητα, ενώ ευθύνες επέρριψε και στην Περιφέρεια Αττικής για ελλιπή βαθμό ετοιμότητας σχολιάζοντας:

« Σας θυμίζω, και όσοι δεν το ξέρετε μπορείτε να το ψάξετε γιατί είναι πολύ σημαντικό και δεν είχε τύχει τόσο μεγάλης δημοσιότητας, ότι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020 προβλέπει ένα ποσό, όχι μικρό, 155.000.000 ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα μπορούσε λοιπόν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να ενταχθούν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Μοναδικός δικαιούχος του προγράμματος ήταν η Περιφέρεια Αττικής. Αν λοιπόν η Περιφέρεια είχε προχωρήσει στην αξιοποίηση του προγράμματος, θα είχαμε συστήματα καθαρισμού στις παράκτιες περιοχές και θα υπήρχε ένα σημαντικό σύστημα αντιμετώπισης. Από τα «μαύρα» αποτελέσματα είναι προφανές ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτό το ενιαίο κίνημα που μας κυβερνά, εξάγει την ανικανότητά του και προς την περιφέρεια, όχι μόνο προς το κεντρικό κράτος».

Για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Τσιρώνη, σχετικά την συλλογική ευθύνη της κοινωνίας για την περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού ο κ.Θεοδωράκης σχολίασε: 

«Το ερώτημα παραμένει: γιατί έγινε το ατύχημα; «Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας». Αυτό δεν είναι έκθεση ιδεών. Δεν μιλά ένας φοιτητής σε επαναστατικό ξέσπασμα ή κάποιος νέος που συμμετέχει στη Βουλή των Εφήβων. Είναι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.Γι’ αυτό έγινε λοιπόν το ατύχημα; Την ευθύνη την έχει η κοινωνία; Ο ίδιος o υπουργός δεν θεωρεί προφανώς πως φέρει κάποια ευθύνη, ούτε αυτός ούτε η κυβέρνηση στην οποία είναι μέλος. Αυταπάτες και δημαγωγία, εκεί όπου επιβάλλονταν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση. Είναι εύκολο το φταίξιμο να είναι στην «κακούργα κοινωνία», στον καπιταλισμό, στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και σε ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς».

 

Τέλος, ο κ.Θεοδωράκης κατέκρινε την εκτεταμένη διαφθορά, έλλειψη διαφάνειας και οργάνωσης στον χώρο της ναυσιπλοίας στην περιοχή του Σαρωνικού λέγοντας:

«Για να καταλάβουμε όμως την κατάσταση που επικρατεί στον Σαρωνικό αρκεί να πούμε ότι την Τρίτη έληξαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου που μαζεύει τα καύσιμα από το ναυάγιο και έπρεπε να αποσυρθεί και αυτό το πλοίο. Και επιπλέον ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μετά από έλεγχο συνελήφθησαν για λαθρεμπόριο καυσίμων ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου. Κάτι βρωμάει στο Σαρωνικό και δεν είναι μόνο το χαμένο μαζούτ. Είχαμε όμως μια ευκαιρία πολύ νωρίτερα μέσα από το περιφερειακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα Αττικής να ετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ατυχήματα».

 

 

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here