ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ακόμη ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Γκιουλέν

0

(Φωτο: AP Photo/Sellahatin Sevi, File)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά έχει έναν συγκεκριμένο στόχο. Τη σύλληψη και απόκτηση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φιλοπροεδρικών στην Τουρκία – είναι εκείνος που διέταξε, σχεδίασε και οργάνωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Η ατέρμονη προσπάθεια του τουρκικού κράτους να πάρει στα χέρια του τον ιμάμη Γκιουλέν έχει αρκετές διαστάσεις. Νομικές, πολιτικές, διπλωματικές κ.λπ. Υφίσταται ενεργό αίτημα για την έκδοσή του από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ένα αίτημα όμως το οποίο, βάσει των αμερικανών αξιωματούχων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις ικανοποίησης, εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων.

Τον Δεκέμβριο του 2016 στην Άγκυρα, στα εγκαίνια μιας έκθεσης δολοφονήθηκε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ από έναν Τούρκο αστυνομικό, τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς. Το συμβάν εκείνο προκάλεσε αναστάτωση – παροδική βέβαια – στις τουρκορωσικές σχέσεις και έλαβε χώρα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποίαν η Τουρκία παρέδιδε το Χαλέπι στον συριακό στρατό και τις ρωσικές δυνάμεις. Μάλιστα, όλοι θυμούνται τον δράστη να φωνάζει φράσεις όπως “Ο Θεός είναι μεγάλος” και “Δεν ξεχνάμε το Χαλέπι”.

Εχθές, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία οι τουρκικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Φετουλάχ Γκιουλέν και άλλα 6 άτομα με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Καρλόφ. Φαίνεται λοιπόν πως η Τουρκία επιχειρεί να ευθυγραμμίσει τα δικά της συμφέροντα με εκείνα της Ρωσίας και σε αυτό το επίπεδο, βάζοντας απέναντι ακόμη περισσότερο τη Δύση και τις ΗΠΑ.

Η νεοθωμανική Τουρκία να αναγκαστεί να αναλάβει τις ευθύνες της

Previous article

Η Ρωσία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στη Συρία

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου