ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναό της Αρτέμιδος στην Εύβοια

0

Εικόνα αρχείου

Ο ναός αποτελούσε αντικείμενο έρευνας εδώ και έναν αιώνα και εντοπίστηκε στους πρόποδες του λόφου Παλαιοεκκλησίες, κοντά στο μικρό ψαροχώρι Αμάρυνθος της Εύβοιας, δηλαδή 10 χλμ. μακριά από την τοποθεσία όπου οι αρχαιολόγοι πίστευαν λανθασμένα ότι βρισκόταν.

Από το 2007 της έρευνας ηγείται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λοζάνης και διευθυντή της Σουηδικής Σχολής Αρχαιολογίας στην Αθήνα, Karl Reber. Οι ερευνητές εντόπισαν τμήματα ενός μεγάλου τοίχου που χρονολογείται από την κλασική εποχή και ο οποίος, όπως πιστεύουν, ανήκει σε στοά ή προστέγασμα δίπλα από τον ναό. Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν στην Αμάρυνθο το 2012 και η Σουηδική ομάδα έφερε στο φως μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου.

Σήμερα, μετά την εύρεση αρχαίων αντικειμένων με επιγραφές, η ομάδα των Σουηδών είναι σίγουρη ότι έχει εντοπίσει την τοποθεσία του ναού της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, ο οποίος ήταν το τελικό σημείο της ετήσιας πομπής ανθρώπων από την κάποτε ευημερούσα εμπορική πόλη της Ερέτριας, 10 χλμ. μακριά. Εκεί, συμμετείχαν σε φεστιβάλ προς τιμή της Αρτέμιδος, την αδάμαστη θεά του κυνηγιού της Ελληνικής Μυθολογίας. Η Άρτεμις λατρευόταν ως η προστάτιδα θεά της Αμάρυνθου, η οποία έλαβε το όνομα της από έναν άνδρα από την Ερέτρια που γοητεύτηκε από τη θεά.

Πηγή: SWI

Πρόγραμμα Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2017

Previous article

Τουλούζ Λωτρέκ στο Μουσείο Μπενάκη

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου