ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες τρομοκρατικές ομάδες δημιουργούνται καθώς ο ISIS κατατροπώνεται

0

Την ίδια στιγμή που το  Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία καταρρέει, η  σκυτάλη της τρομοκρατίας έχει φτάσει στα χέρια ομάδων οι οποίες ανασυγκροτούνται με γοργό ρυθμό στρατολογώντας καινούρια μέλη και εξαπολύοντας καλά μελετημένες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων. Η νίκη εναντίον του ISIS διακυρήχθηκε επισήμως από το κράτος του Ιράκ το Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Μόλις πρόσφατα ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Donald Trump, τόνισε πως ο αμερικανικός στρατός έχει «τσακίσει» τον ISIS. Και όντως, οι σουνίτες τρομοκράτες έχουν απωλέσει τον έλεγχο κάθε κύριας πόλης που μέχρι πρότινος ήλεγχαν. Παρόλα αυτά, η κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων τρομοκρατικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία.

Πολλές από αυτές τις ομάδες επιχειρούν στις απόμακρες και αραιοκατοικημένες περιοχές όπως τα βουνά Χαμρίν του νοτίου Ιρακινού Κουρδιστάν. Άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν ως βάση τους τα ξηρά εδάφη του Ιράκ, δυτικά του Ευφράτη. Όλες αυτές οι αναδυόμενες ομάδες στρατολογούν πυρετωδώς καινούρια μέλη, επιδίδονται σε προπαγάνδα και οργανώνουν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων και εχθρικών σε αυτές σιιτικών στρατιωτικών ομάδων. Μία από αυτές τις νεοσυσταθείσες τρομοκρατικές οργανώσεις ονομάζεται White Flags1και δημιουργήθηκε στα τέλη του 2017 κατόπιν  συμμαχίας που επισυνάφθηκε μεταξύ του ιρακινού Τουρκμάνου Khaled al-Moradi και του Hiwa Chor, ο οποίος ήταν πρώην στέλεχος μιας τζιχαντιστικής ομάδας η οποία ήταν ενεργή στο βόρειο Ιράκ από το 2003. Είναι αξιοσημείωτο πως και οι δύο τρομοκράτες κατείχαν τον βαθμό του διοικητή στον ISIS.

Η τρομοκρατική οργάνωση White Flags έχει καταφέρει να επιφέρει πλήγματα κατά κυβερνητικών θέσεων στην Βαγδάτη και στο Κιρκούκ. Επιπλέον, έχει επανειλημμένως στήσει ενέδρες σε δυνάμεις του Ιράκ καθώς και σε διάφορες σιιτικές στρατιωτικές ομάδες. Υψηλόβαθμα στελέχη της νεοαναδυόμενης αυτής τρομοκρατικής οργάνωσης είχαν στενές σχέσεις με τoν ISIS για αρκετά χρόνια. Επομένως, πρόκειται για εμπειροπόλεμα άτομα με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. H White Flags αλλά και οι υπόλοιπες νεοσυσταθείσες σουνιτικές τρομοκρατικές ομάδες στρατολογούν κυρίως δυσαρεστημένους σουνίτες Άραβες του Ιράκ δίνοντάς σε αυτούς υποσχέσεις πως θα τους προστατεύσουν από την οργή της κυβέρνησης του Ιράκ η οποία απαρτίζεται κυρίως από σιίτες.

 

1Λευκές Σημαίες

 

Πηγή : www.intelnews.org

 

Η Ελλάδα πρέπει να αποτρέψει τη διχοτόμηση του Αιγαίου

Previous article

Το ΥΕΘΑ και η ηγεσία των ΕΔ παραδέχθηκαν την εγκληματική αδιαφορία τους

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

Ο Ερντογάν επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas να σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ έχοντας ως έδρα την Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί Παλαιστίνιους τρομοκράτες της οργάνωσης Hamas επί τουρκικού εδάφους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν τρομοκρατικές ...