ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δεσποτόπουλος στη ΓΣ της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών για τα Σκόπια

0

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ακαδημαϊκός, φιλόσοφος, αντιστασιακός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας, συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 1998, με θέμα: η εισδοχή νέων μελών εν οις η σκοπιανή Ακαδημία κατά την επίσημη ανακοίνωση «Ακαδημία της Μακεδονίας».

Υπερασπιζόμενος την εθνική θέση, ο Δεσποτόπουλος, ξεκαθάρισε το ζήτημα στον Βέλγο πρόεδρο της Διεθνούς και ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία.

Δεσποτόπουλος: «Η ονομασία Μακεδονία τού περί τα Σκόπια κράτους είναι κίβδηλη, προϊόν απάτης». Πρόεδρος: «Παρακαλώ να μην αναμιγνύουμε την πολιτική με την επιστήμη».  Δεσποτόπουλος: «Ήλθα να σας αποτρέψω από διάπραξη αδικήματος διεθνούς δικαίου και την προσβολή της ιστορίας μας». Πρόεδρος: «Επί δεκαετίες ονομάζονται Μακεδονία». Τότε ο Δεσποτόπουλος επικαλείται διαχρονικό κανόνα του ρωμαϊκού δικαίου: «Quod ab initio vitiosum est non protest tractu temporis convalescere» (=Αυτό που εξαρχής είναι κακό, δεν είναι δυνατόν με την πάροδο του χρόνου να γίνει καλό).

Την στιγμή εκείνη ενίσταται χωρίς να πρωτοτυπεί ο συνέκδημος του Δεσποτόπουλου έτερος ακαδημαϊκός: «Ματαιοπονείς γιατί όλα είναι προαποφασισμένα και δεν πρέπει να συμπεριφερόμεθα προς το Προεδρείο με φορτικότητα, αγενώς». Η στάση τού μη κατονομαζομένου ακαδημαϊκού είναι η πάγια στάση των διανοουμένων μας, της ελίτ, του πολιτικού μας προσωπικού.

Η αγωνιστικότητα του Δεσποτόπουλου δικαιώθηκε στη Διεθνή Ένωση. Έχασε όμως στο οικείο γήπεδο της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία εκδίδει μονίμως ψοφοδεή ψηφίσματα ανάξια της αποστολής της, εν οις και το από 28/3/2008 προς στήριξη της γνωστής πρότασης Ντόρας Μπακογιάννη – Κώστα Καραμανλή («σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό») αφετηρία για τον «θρίαμβο» του κ. Κοτζιά που βούλιαξε στις λάσπες των Πρεσπών.

Λογομαχίες

Previous article

Μπορείς να βοηθήσεις, αγόραζε Ελληνικά!

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου

Η Μάχη του Κιλκίς

Τοῦ  Δημήτρη Νατσιοῦ, Δασκάλου – Θεολόγου Σάν σήμερα  ξεκινοῦσε   ἡ μάχη τοῦ Κιλκίς…. «Ὅλα τά εἶχα προβλέψει, τά εἶχα σκεφθεῖ, ...