ΚΥΠΡΟΣ

«Ενδιαφέρουσα» η συνάντηση Γκουτέρες-Κοτζιά για Σκόπια και Κυπριακό

0

(Φωτ.: υπουργείο Εξωτερικών)

Το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, το Κυπριακό αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ ήταν τα τρία θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Αντόνιο Γκουτέρες με τον Νίκο Κοτζιά. «Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση», είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.

Για το ζήτημα της ονομασίας (το οποίο συζητήθηκε παρουσία του Μάθιου Νίμιτς), ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας» να συζητηθεί μετά τον Οκτώβριο, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, «εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός», όπως διευκρίνισε.

Για το Κυπριακό η Ελλάδα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε τη βούλησή της να συνεχιστούν οι συζητήσεις στη βάση των προτάσεων Γκουτέρες, και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που κατατέθηκε την τελευταία βραδιά της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά, και αφορά τις εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα. Απαντώντας σε ερώτηση για την από εδώ και πέρα πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία μιας ανοιχτής διαπραγματευτικής διαδικασίας η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας, αρκεί να το θέλουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές.

Κοτζιάς: Αυτή τη στιγμή η μία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τους S-400 και τη σύγκριση με την αγορά των S-300 από την Ελλάδα, και την τότε απουσία διεθνών αντιδράσεων, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε: «Κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την Ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω σήμερα το χρόνο να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα, αλλά θα το κάνουμε».

ΠΗΓΗ: http://www.pontos-news.gr/article/169319/endiaferoysa-i-synantisi-gkoyteres-kotzia-gia-skopia-kai-kypriako

Κοτζιάς: Να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που έβαλε στο τραπέζι ο Γκουτέρες

Previous article

Σε ΒΒ+ αναβάθμισε την Κύπρο η Standard & Poor’s

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

More in ΚΥΠΡΟΣ

Όταν υπάρχει οργανωμένο κράτος

Γράφει η Ζωή Βελέντζα Η πρόσφατη απαγωγή των δύο εντεκάχρονων αγοριών στην Κύπρο, Θεμιστοκλή Ντόγκλη και Φιλίππου ...