ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεκτείνουν αντί να κλείσουν την κορεσμένη Χωματερή της Φυλής

0

*Δρ  Κοπανίδης Αναστάσιος

Φαίνεται πως οι ζωές των πολιτών λίγο μετρούν στα μάτια ενός ανάλγητου Κράτους που καταρρέει. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσιεύεται στη Διαύγεια, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται και επεκτείνονται τα όρια του χώρου ταφής (σε καμία περίπτωση πλέον Υγειονομικής) απορριμμάτων στη Φυλή.

Πρόκειται για την ίδια Χωματερή που έχει κορεστεί και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Κομισιόν πρέπει να κλείσει, αλλά η Χώρα μας προτιμά την πολιτική καταβολής δυσθεώρητων προστίμων αντί να συμμορφωθεί με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Πρόκειται για την ίδια χωματερή που έχει ήδη μολύνει (ανεπανόρθωτα σύμφωνα με κάποιους) τον υδροφόρο ορίζοντα σε Φυλή και Θριάσιο Πεδίο από την αποστράγγιση της λεκάνης της που είναι προβληματική. Πρόκειται για την ίδια χωματερή που δηλώνει πλέον με τις οσμές της ακόμα και μέσα στις πολυπληθείς κατοικημένες περιοχές Ασπροπύργου-Μαγούλας (35.000 τουλάχιστον κατοίκων) την έκταση της αέριας ρύπανσής της από μεθάνιο και σιλοξάνιο μέχρι καδαβερίνες, λυσίνη και πτωμαΐνες.

Και αν αυτά ακούγονται ξένα στα αυτιά κάποιου που δεν έχει συνεργαστεί με Εργαστήρια Περιβάλλοντος και το ΕΚEΦΕ «Δημόκριτος» όπως ο συντάκτης του παρόντος, σίγουρα δεν ακούγονται ξένοι οι καθημερινοί θάνατοι από καρκίνο που ξεκληρίζουν ολόκληρες οικογένειες με διαφορά λίγων ημερών, στην περιοχή του Θριασίου και της Φυλής, δύο περιοχές χωρίς άλλες περιβαλλοντικές αντοχές. Πραγματικές ιστορίες που η τραγικότητά τους για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ξεπερνά τα ψυχρά λογιστικά νούμερα και απαιτεί ενεργοποίηση των πολιτών απέναντι σε μια ανάλγητη Πολιτεία και σε διεφθαρμένες καθεστωτικές νοοτροπίες από τους τοπικούς άρχοντες.

Η Χωματερή Φυλής δεν πρέπει να επεκταθεί και η χώρα μας έχει υποχρέωση να τη σφραγίσει και να προχωρήσει σε έργα μακροπρόθεσμης αποκατάστασης, γιατί απλούστατα δεν εξυπηρετεί το λόγο ύπαρξής της. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι υπηρεσιακές αναφορές και τα άρθρα που συνηγορούν σε αυτό αφήνουν παγερά αδιάφορη τη Διοίκηση του Κράτους που δεν έχει ενδιαφέρον για αυτά, καθώς είναι βυθισμένη σε μια στρεβλή και ιδεοληπτική θεώρηση της πραγματικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Η ευθύνη όμως είναι άμεση και πιο έντονη για τους τοπικούς Δημοτικούς Άρχοντες (Φυλής, Ασπροπύργου κλπ), που καθόλου αρχοντικά δεν φέρονται κατά τη μακρά παραμονή τους στην εξουσία, αφού αδιαφορούν, φέρονται σαν να βαίνουν όλα καλώς και  γίνονται συνένοχοι στους πρόωρους θανάτους των πολιτών από περιβαλλοντικές αιτίες και στην καταστροφή του τοπικού περιβάλλοντος. Είναι «λίγοι» : κρατούν στάση ύποπτης σιωπής και αδράνειας σε ένα θέμα που άπτεται της ζωής και της υγείας των πολιτών τους….

Οι ασθένειες όμως και το κακό, αδιαφορούν για αξιώματα και θέσεις όταν είναι να χτυπήσουν την πόρτα, όπως ακριβώς και η οργή των πολιτών όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι.

*Μηχαν/γος Μηχ/κός ΑΠΘ

Διδάκτωρ Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

 

Γονείς και κρυφό σχολειό

Previous article

Η τέχνη του κατασκόπου. Όταν η CIA χρησιμοποιεί ακαδημαϊκούς για το συμφέρον της

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

Ο κλήρος πέφτει σε εμάς

Γράφει η Καντά Αναστασία Ελεύθερον διατελεί και βέλτιστα πολιτευόμενον και δυνάμενον άρχειν πάντων, μιας τυγχάνον πολιτείας.  ΜΤΦΡ: ...

Όταν υπάρχει οργανωμένο κράτος

Γράφει η Ζωή Βελέντζα Η πρόσφατη απαγωγή των δύο εντεκάχρονων αγοριών στην Κύπρο, Θεμιστοκλή Ντόγκλη και Φιλίππου ...