ΑΠΟΨΕΙΣΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση «YAYTSO»… Το σχέδιο των Σοβιετικών για θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο που έμεινε στο συρτάρι

0

Γράφει ο Γιάννης Λιναρδάτος

 

Όταν ο Yuri Andropov1 ανέλαβε την ηγεσία της KGB το 1967, αμέσως ανακοίνωσε την επιθυμία του να επαναφέρει τις «ειδικές δράσεις» ως ένα απαραίτητο εργαλείο για την πολιτική που ακολουθούσε η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σκοπός των «ειδικών δράσεων» ήταν η παράλυση των δραστηριοτήτων των εχθρών της Σοβιετικής Ένωσης και η εμπλοκή αυτών σε αγώνες που θα υλοποιούνταν υπό δυσμενείς συνθήκες. Ο τρόπος δε με τον  οποίο θα παρέλυαν τους εχθρούς τους ήταν ειδικές δράσεις πολιτικής φύσης δηλαδή δολιοφθορές καθώς και άλλες μορφές άσκησης βίας.

Η πιο σημαντική ειδική δράση η οποία σχεδιάστηκε στην αρχή της περιόδου όπου διοικητής της KGB ήταν ο Andropov παραλίγο να λάβει χώρα στην Ελλάδα. Το σχέδιο το οποίο είχε ετοιμαστεί από το επιτελείο της KGB εν Ελλάδι τον Απρίλιο του 1969 προέβλεπε βομβιστική επίθεση από δήθεν  Έλληνα εξτρεμιστή στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Αν και η Μόσχα συνεχάρη τους πράκτορές της για τον άψογο σχεδιασμό της επιχείρησης, έστειλε αρνητική απάντηση και μάλιστα αρκετά καθυστερημένα, δηλαδή στις 12 Μαϊου του 1969, διότι θεώρησε πως το ρίσκο ήταν αρκετά μεγάλο λέγοντας τα εξής: «Εγκρίνουμε το έργο της συλλογής πληροφοριών με απώτερο σκοπό την προετοιμασία ενός LILYA2 (δολιοφθορά) εναντίον του YAYTSO3 (τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης) στόχου. Έχουμε βάλει το στόχο στο αρχείο και αν ποτέ κριθεί αναγκαία η προετοιμασία ενός LILYA (δολιοφθορά) επανεξετάζεται. Παρόλα αυτά παρακαλείσθε να συνεχίσετε την παρακολούθηση του στόχου (τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης) έτσι ώστε να συλλεχθούν συμπληρωματικές πληροφορίες και να είναι δυνατή η παρατήρηση πιθανών αλλαγών».

Το σχέδιο αυτό «έπεσε στα χέρια μας» και σας παραθέτουμε τη σχεδόν αυτολεξεί μετάφραση. Παρεμπιπτόντως, είναι η πρώτη φορά που αυτό δημοσιεύεται στον ελληνικό τύπο.

Ειδική πολιτική δράση η οποία προτάθηκε στη Μόσχα από το επιτελείο της KGB που έδρευε στην Ελλάδα

Το επιχειρησιακό μας γράμμα υπ’αριθμ. 24/[Γραμμη] F της 14ης Απριλίου του 1969 εκθέτει το προσχέδιο για τη διενέργεια ενός «LILYA» (επιχείρηση δολιοφθοράς) εναντίον του στόχου με την κωδική ονομασία «VAZA4».

Η επιχείρηση αυτή, στην οποία έχει αποδοθεί η κωδική ονομασία «YAYTSO», στοχεύει στην πλήξη του ηθικού καθώς και στην πρόκληση πολιτικής κρίσης στην ΝΑ Πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι συνεχείς διαμάχες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην ηγεσία των Η.Π.Α. και το Ν.Α.Τ.Ο. και αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της αμερικανικής πολιτικής στην Ν.Α. Ευρώπη.

Η εκτέλεση ενός «LILYA» (επιχείρηση δολιοφθοράς) στο «VAZA» (στόχος) θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η επιχείρηση θα διεξαχθεί από έναν «Έλληνα μικρασιατικής καταγωγής», ο οποίος είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση που επικρατεί εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία.

Το «VAZA» (στόχος) είναι ένα διώροφο κτίριο στη Θεσσαλονίκη. Το σπίτι αυτό καθώς και το παράρτημά του ανήκουν στο γενικό προξενείο της Τουρκίας. Δεν υπάρχουν έπιπλα, παρά μόνο ένα τραπέζι, παλιές σιδερένιες ταϊστρες και ένας φούρνος.

Στον πάνω όροφο του κτιρίου βρίσκονται εκθέματα όπως ρούχα του Ατατούρκ σε βιτρίνες καθώς και ένα πορτρέτο φωτογραφίας του. Έπιπλα δεν υπάρχουν εκτός από ένα γραφείο.

Δίπλα στο «VAZA» (στόχος), δεκαπέντε έως είκοσι μέτρα μακριά, υπάρχει ένα διώροφο κτίριο, το οποίο ανήκει στο γενικό προξενείο Τουρκίας, όπου στεγάζονται οι αξιωματούχοι του προξενείου.

Το «VAZA» (στόχος) καθώς και το προξενείο έχουν μια κοινή αυλή. (Έχει επισυναφθεί λεπτομερής περιγραφή των σχεδίων των σπιτιών.)

Το πιο κατάλληλο μέρος για να τοποθετηθεί ένα «BUKET5» (εκρηκτικός μηχανισμός) είναι οι θάμνοι που βρίσκονται ένα μέτρο περίπου από το «VAZA» (στόχος).

Το κοινό δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στο «VAZA» (στόχο). Επισκέψεις είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μόνο κατόπιν αδείας από το προξενείο. Ένας αξιωματούχος είναι επιφορτισμένος με το έργο της επίβλεψης του «VAZA» (στόχου) καθώς και τη συνοδεία των επισκεπτών μέσα σε αυτό.

Το «VAZA» (στόχος) και το προξενείο φρουρούνται με βάρδιες από δύο χωροφύλακες οι οποίοι περιπολούν το χώρο. Αυτό έχει ως συνέπεια, η πρόσβαση στο σημείο να είναι περιορισμένη. Η πιο κατάλληλη ώρα προσέγγισης του στόχου είναι το σούρουπο.

Το μέγεθος και το βάρος του «BUKET» (εκρηκτικός μηχανισμός) πρέπει να είναι ανάλογα των επιθυμητών αποτελεσμάτων από την επίθεση στο «VAZA» (στόχο). Προφανώς, δεν είναι αναγκαία η πρόκληση σοβαρών ζημιών στο «VAZA» (στόχο), διότι είναι προτιμότερο να επιτευχθεί ηθικό και πολιτικό πλήγμα. Όταν θα υπολογιστεί η δύναμη του «BUKET» (εκρηκτικός μηχανισμός) θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως η απόσταση από το «VSPLESK6» (έκρηξη) ως το κατοικήσιμο χώρο του προξενείου είναι 15-20 μέτρα.

Για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο αντίκτυπος να είναι μεγαλύτερος, το «BUKET» (εκρηκτικός μηχανισμός) θα πρέπει να τυλιχθεί σε ελληνική εφημερίδα η οποία τυπώνεται στην Τουρκία και διανέμεται στους Έλληνες που ζουν ακόμη εκεί.

Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη το Χειμώνα κυμαίνεται από υπό το μηδέν εώς δεκαατέσσερις βαθμούς Κελσίου, ενώ το Καλοκαίρι ξεπερνάει τους εικοσιτέσσερις. Περιστασιακά υπάρχει ομίχλη.

Ο «SADOVNIK7» (δολιοφθορέας) θα πρέπει να σταλεί στη χώρα ως ξένος τουρίστας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου εισέρχεται ο κύριος όγκος των τουριστών στην Ελλάδα.

Τα χαρτιά του «SADOVNIK» (δολιοφθορέα) θα φαίνεται πως έχουν εκδοθεί σε ουδέτερες ή σε φιλικές ως προς την Ελλάδα χώρες. (Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Λιβύη) εκτός Σκανδιναβικών χωρών, Δανίας, Ολλανδίας και Βελγίου.

Κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο «SADOVNIK» (δολιοφθορέας) θα μπορεί να ενοικιάσει ένα αυτοκίνητο, να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους στα νότια της χώρας καθώς και κάποια από τα νησιά. Ταυτόχρονα θα εγκλιματίζεται και θα εξοικειώνεται με την κατάσταση στη χώρα.

Μετά τη συλλογή του «BUKET» (εκρηκτικού μηχανισμού) από το «σταθμό» μας μέσω «νεκρού σημείου ανταλλαγής8» ο «SADOVNIK» (δολιοφθορέας) θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη μέσω τρένου.

Ο εκτιμώμενος χρόνος για την εκτέλεση του «LILYA» (επιχείρηση δολιοφθοράς) και τις δραστηριότητες του «SADOVNIK» (δολιοφθορέα) είναι ο εξής:

Την επόμενη ημέρα, μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο «SADOVNIK» θα πρέπει να ενοικιάσει ένα αυτοκίνητο, να περάσει δύο μέρες στην πόλη και τα προάστια της και μετά να ακολουθήσει την εξής διαδρομή μέσω αυτοκινήτου: Αθήνα-Πάτρα-Σπαρτιά-Ναύπλιο-Επίδαυρο-Κόρινθο-Αθήνα. Η διαδρομή αυτή θα του πάρει τέσσερις με πέντε ημέρες. Φτάνοντας στην Αθήνα, ο «SADOVNIK» θα πρέπει να ενοικιάσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Την επόμενη ημέρα θα πρέπει να αφήσει κάποιο σήμα  το οποίο θα δείχνει πως είναι έτοιμος για την επιχείρηση «νεκρού σημείου ανταλλαγής» έτσι ώστε να παραλάβει το «BUKET» (εκρηκτικός μηχανισμός). Η επιχείρηση αυτή θα λάβει χώρα την επόμενη ημέρα.

Από στη στιγμή που ο «SADOVNIK» θα περισυλλέξει το «BUKET» (εκρηκτικός μηχανισμός) θα φύγει με το επόμενο τρένο για Θεσσαλονίκη. Υπάρχει δρομολόγιο όπου το τρένο ξεκινά από Αθήνα στις 11:42 π.μ. και φτάνει στη Θεσσαλονίκη στις 19:29 μ.μ. Το εισιτήριο για το τρένο θα είναι      Ά θέσης.

Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη δε θα μείνει σε ξενοδοχείο. Έτσι ώστε να εξοικειωθεί με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το «VAZA» (στόχος), θα περπατήσει γύρω από αυτό αφού πρώτα ελέγξει αν παρακολουθείται.

Καθώς θα πέφτει το σκοτάδι, ο «SADOVNIK» (δολιοφθορέας), θα διαλέξει μία διαδρομή που θα τον οδηγήσει στα Κάστρα (Επταπύργιο), όπου θα τοποθετήσει το «MALEN’KIY TSVETOK9» (πυροκροτητής). Από τη βόρεια πύλη του φρουρίου, ο «SADOVNIK» θα κατευθυνθεί προς την οδό Ησαϊα που οδηγεί στο «VAZA» (στόχο) και μετά θα φύγει από την οδό Αποστόλου Παύλου. Αυτό θα του πάρει γύρω στα δεκαπέντε με είκοσι λεπτά.

Βγαίνοντας από την οδό Ησαϊα, ο «SADOVNIK» (δολιοφθορέας) θα κατευθυνθεί από το χώρο στάθμευσης προς την οδό Αποστόλου Παύλου. Καθώς θα κινείται κατά μήκος του φράκτη του «VAZA» (στόχου), ο «SADOVNIK» θα πρέπει να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να πετάξει το «BUKET» (εκρηκτικό μηχανισμό) μέσα στους θάμνους που βρίσκονται κοντά στο φράκτη του «VAZA» (στόχου) ή μπορεί απλά να ρίξει το «BUKET» στο έδαφος εντός του φράκτη. (Διατίθενται συνημμένο διάγραμμα της διαδρομής καθώς και των προτεινόμενων  τοποθεσιών απόθεσης του εκρηκτικού μηχανισμού).

Μετά την ολοκλήρωση του «VSPLESK» (έκρηξης), ο «SADOVNIK» θα βγει από την οδό Αγίου Δημητρίου και θα κινηθεί προς το στάδιο (Καυτανζόγλειο Στάδιο). Η απόσταση είναι περίπου είκοσι με είκοσι πέντε λεπτά περπάτημα. Σε κάποιο σημείο του σταδίου υπάρχει ένα μέρος που πετάνε τα σκουπίδια. Εκεί ο «SADOVNIK» (δολιοφθορέας) μπορεί να θάψει την τσάντα ταξιδίου που θα φέρει το λογότυπο των αερογραμμών TWA (Trans World Airlines) ή BOAC (British Overseas Airways) στην οποία θα φυλάει και θα μεταφέρει το «BUKET» (εκρηκτικό μηχανισμό). Ο «SADOVNIK» μπορεί να φύγει από τη Θεσσαλονίκη και να πάει στην Αθήνα μέσω τρένου ή αεροπορικώς αγοράζοντας το εισιτήριο πέντε με δέκα λεπτά πριν την απογείωση του αεροπλάνου χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε επώνυμο.

Αν οι περιστάσεις δεν επιτρέψουν στον «SADOVNIK» να συναρμολογήσει το «BUKET» απλά μπορεί να το ξεφορτωθεί… (κενό κειμένου) στην περιοχή του σταδίου όπου πετάνε τα σκουπίδια. Αν γίνει αντιληπτός από τους άντρες της ασφάλειας του «VAZA» (στόχος) θα πρέπει να πει πως είναι ξένος τουρίστας που πηγαίνει από το Επταπύργιο στο Ξενοδοχείο Δέλτα, όπου σκοπεύει να περάσει τη νύχτα, και πως αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την πόλη και δεν είναι σίγουρος για το πώς θα πάει στο ξενοδοχείο.

………………………………………………………………………………………………………………..

 

Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δεν είχε ενημερωθεί τόσα χρόνια για κάτι τόσο σοβαρό. Βέβαια, κάποιος που γνωρίζει ονόματα Ελλήνων πολιτών, τις κωδικές ονομασίες που τους είχε δώσει η KGB, αφότου τους στρατολόγησε ως πράκτορες που δούλευαν για τη Σοβιετική Ένωση, καθώς και τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο αυτοί ανήκαν, είναι βέβαιο πως δε θα παραξενευόταν καθόλου.

Επίσης, όσοι έχουν την εντύπωση πως η KGB αποτελεί μια κομμουνιστική καρικατούρα του ψυχροπολεμικού παρελθόντος πλανώνται πλάνην οικτράν. Απλά ονομασία έχει αλλάξει. Από το εχθρικό προς την Ελλάδα αυτό σχέδιο της Σοβιετικής Ένωσης ίσως αξίζει να κρατήσουμε τρία απλά πράγματα στο νου μας,  πρώτον, ποτέ κάτι δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται πως είναι, δεύτερον, δεν υπάρχει φιλία μεταξύ δύο κρατών παρά μόνο κοινά συμφέροντα και τρίτον, να μην πιστεύει ο ελληνικός λαός στην εύνοια της οποιαδήποτε υπερδυνάμεως, παρά μόνο στις δικές του δυνάμεις.

Ως επίλογο, θα επιθυμούσα να χρησιμοποιήσω μια φράση από το κείμενο: «Έχουμε βάλει το στόχο στο αρχείο και αν ποτέ κριθεί αναγκαία η προετοιμασία ενός LILYA (δολιοφθορά) επανεξετάζεται». Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ιδιαιτέρως τρομακτικό σενάριο αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως η Τουρκία έρχεται όλο και πιο κοντά στη Ρωσία.

 

 

 

1 Ο Oleg Kalugin στο βιβλίο του Spymaster. My ThirtyTwo Years in Intelligence and Espionage Against The West γράφει χαρακτηριστικά για τον Andropov: «Το 1967, όταν ο πανίσχυρος Yuri Andropov ανέλαβε την ηγεσία της KGB, η δύναμή μας δεν είχε όρια».

2 LILYA (Лиля) εις την ρωσική σημαίνει κρίνος, αλλά στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι η κωδική ονομασία για την δολιοφθορά.

3 YAYTSO (яйцо) εις την ρωσική σημαίνει αυγό, αλλά στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι η κωδική ονομασία για το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

4 VAZA ( ваза) εις την ρωσική σημαίνει βάζο, αλλά στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι η κωδική ονομασία για τη λέξη στόχος.

5 BUKET (букет) εις την ρωσική σημαίνει μπουκέτο, αλλά στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι η κωδική ονομασία για τον εκρηκτικό μηχανισμό.

6 VSPLESK (всплеск) εις την ρωσική σημαίνει κύμα, αλλά στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι η κωδική ονομασία για την έκρηξη.

7 SADOVNIK (САДОВНИК) εις την ρωσική σημαίνει κηπουρός, αλλά στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι η κωδική ονομασία για τον σαμποτέρ/δολιοφθορέα.

8 Νεκρό σημείο ανταλλαγής ή αλλιώς Dead Letter Box (DLB) είναι μια προσυμφωνημένη τοποθεσία που χρησιμοποιείται όταν η άμεση παράδοση είτε πληροφοριών ή αντικειμένων είναι ευάλωτη και προφανώς επικίνδυνη. Στο σημείο αυτό κρύβονται οι πληροφορίες ή τα αντικείμενα τα οποία θα παραλάβει αυτός που πρέπει την απαραίτητη στιγμή.

9 MALEN’KIY TSVETOK (МАЛЕНЬКИЙ ЦВЕТОК) εις την ρωσική σημαίνει μικρό λουλούδι αλλά στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι η κωδική ονομασία για τον πυροκροτητή.

 

 

 

 

 

Η Κίνα προειδοποιεί της Η.Π.Α. να πάρουν τα «μαύρα χέρια» τους από το Χονγκ Κονγκ

Previous article

Η Τουρκία συλλαμβάνει δικηγόρο της γερμανικής πρεσβείας με την κατηγορία της κατασκοπείας

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου