ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χοντραίνει το παιχνίδι ο Ερντογάν: Τούρκοι δικηγόροι ζητούν τη σύλληψη Αμερικανών αξιωματικών του İncirlik

0

Μια ομάδα Τούρκων δικηγόρων υπέβαλε αίτημα στο Γενικό Εισαγγελέα των Αδάνων για τη σύλληψη μελών του αμερικανικού στρατού στην αεροπορική βάση του Incirlik στην νοτιοανατολική Τουρκία, για την υποτιθέμενη συνεργασία τους με το θρησκευτικό κίνημα Gülen, όπως ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, οι δικηγόροι που εργάζονται για τη “πλατφόρμα του κοινωνικού αγώνα” κατά του κινήματος Gülen, ζήτησαν στην αίτησή τους τη σύλληψη Αμερικανών στρατιωτών της βάσης, για την προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης, προσπαθώντας να εμποδίσουν μερικώς ή ολικώς την τουρκική κυβέρνηση από την άσκηση της εξουσίας της, αλλά και την προσβολή της κυριαρχίας του τουρκικού κράτους “μέσω των δραστηριοτήτων τους με το κίνημα Gülen”.

Οι δικηγόροι ζήτησαν επίσης τη “σύλληψη των διοικητών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που είναι οι προϊστάμενοι των στρατιωτών με έδρα το Incirlik και ανέλαβαν ρόλο στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016”.

Η 60 σελίδων αγωγή κατονομάζει τους John C. Walker, τον Michael H. Manion, David Eaglen, David Trucksa, Timothy J. Cook, Mack R. Coker, Sgt . Thomas S. Cooper, Sgt. Ο Vegas M. Clark και άλλους από την βάση του Ιντσιρλίκ και ζητά την κράτησή τους.

Ο στρατηγός Joseph Votel, πρώην διοικητής της αμερικανικής Central Command, ο Ταξίαρχος της USAF John F. Campbell και ο γενικός διευθυντής περιφερειακών υποθέσεων της USAF, Rick Boutwell, κατονομάστηκαν επίσης στην καταγγελία αυτή.

Η αγωγή αποσκοπεί όχι μόνο στην κράτηση των Αμερικανών στρατιωτικών, αλλά και στην έκδοση ενταλμάτων έρευνας και κατάσχεσης για την βάση του Incirlik, για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και την διακοπή όλων των εξερχόμενων αμερικανικών πτήσεων από τη βάση.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το κίνημα του Gülen ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, αν και το κίνημα αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή.

Η προσπάθεια αυτή των δικηγόρων ήρθε λίγες μέρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Süleyman Soylu και στον υπουργό Δικαιοσύνης Abdülhamit Gül για το ρόλο τους στην κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν αυτές τις κυρώσεις, αφότου η Τουρκία αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Brunson, ο οποίος μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από το τουρκικό δικαστήριο από την προδικαστική κράτηση, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 όταν συνελήφθη στη Σμύρνη, αλλά του απαγόρευσε να εγκαταλείψει την χώρα.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο αντιπρόεδρος Mike Pence απείλησαν να επιβάλουν “μεγάλες κυρώσεις” στην Τουρκία, εάν δεν απελευθερωθεί ο Brunson.

Πηγή: https://www.turkishminute.com/2018/08/03/lawyers-seek-arrest-of-us-officers-at-turkeys-incirlik-airbase/

Οι αλάνθαστοι

Previous article

Πιθανές επιπτώσεις σε Θράκη και Κύπρο εάν η κυβέρνηση αναγνωρίσει το Κόσοβο

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου