ΑΠΟΨΕΙΣΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗΚΟΣΜΟΣ

Ετοιμάζεται να μας τη φέρει εν μέσω πανδημίας ο Ερντογάν;

0

Γράφει ο Γιάννης Λιναρδάτος

Σύμφωνα με το άρθρο του Umut Aras «Η Τουρκία παρατείνει τη στρατιωτική θητεία για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού» στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera, η Άγκυρα καθυστερεί τη χορήγηση απολυτηρίου σε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για τουλάχιστον ένα μήνα. Το σκεπτικό της απόφασης αυτής υποτίθεται πως  αποσκοπεί στην αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, αργά την Τρίτη και κατόπιν  συναντήσεώς του με ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί  Ακάρ δήλωσε ότι η πρώτη περίοδος στρατολόγησης του έτους, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, ανεβλήθει.

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως από τον Ιούνιο του προηγούμενου χρόνου τέθηκε σε ισχύ νόμος σύμφωνα με τον οποίο η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι έξη μήνες. Ο εν λόγω νόμος ισχύει για τους νεοσύλλεκτους που κατετάχθησαν στο τουρκικό στράτευμα τον Νοέμβριο του 2019 και επρόκειτο να λάβουν το απολυτήριο τον Απρίλιο του ενεστώτος έτους.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός ανέφερε: «Παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει, βλέπουμε ότι η κατάταξη των στρατευσίμων αποτελεί κίνδυνο για τους στρατιώτες μας, την κοινωνία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Αμύνης, περίπου 55.000 νεοσύλλεκτοι αναμενόταν να καταταγούν στο στράτευμα τον Απρίλιο, ενώ 66.000 έφεδροι επρόκειτο να ολοκληρώσουν την στρατιωτική  τους θητεία.

«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι συγγενείς και φίλοι θα είχαν συνοδεύσει και τις δύο ομάδες ανθρώπων, υπολογίζεται πως ίσως και 500.000 άτομα θα μπορούσαν να έχουν μετακινηθεί μεταξύ διάφορων περιοχών της τουρκικής επικράτειας τη χρονική αυτή περίοδο»: συμπλήρωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Φαίνεται πως ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δείχνει θορυβημένος μιας και μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 223 κρούσματα και ένας θάνατος εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στο τουρκικό στράτευμα.

Ψάχνοντας στο συγκεκριμένο άρθρο για διάφορες μικρές λεπτομέρειες που συνήθως κάνουν τη διαφορά παρατηρήσαμε ότι ο Umut Aras επικαλείται την «αυθεντία» μιας  Esin Alavut η οποία εργάζεται ως οικογενειακός ιατρός στην πόλη Μερσίνη στα νότια της Τουρκίας. Βέβαια, μας προκαλεί την περιέργεια πώς ένας αρθρογράφος του μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, όπως ο Umut Aras, (ο οποίος έχει εμπειρία στο Κυπριακό, την τουρκική πολιτική σκηνή και σε θέματα διεθνών σχέσεων της ΕΕ), δεν απευθύνθηκε σε κάποιο βαρύγδουπο όνομα της τουρκικής επιστημονικής κοινότητας όπως για παράδειγμα θα ήταν ένας διαπρεπής καθηγητής ιατρικής ενός τουρκικού πανεπιστημίου.

Όμως, αυτό  είναι το λιγότερο περίεργο της υπόθεσης, διότι από την προσεκτική ανάγνωση του άρθρου προκύπτει μια πληθώρα εύλογων ερωτημάτων τα οποία προτιθέμεθα να παραθέσουμε ευθύς αμέσως.

Δε θα μπορούσαν οι έφεδροι στρατιώτες να πάρουν τα απολυτήριά τους και να επιστρέψουν στις οικίες τους όπου θα τους επιβαλλόταν δεκατετραήμερη καραντίνα;

Δε θα μπορούσε η τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύσει στις οικογένειες των στρατιωτών (των οποίων η θητεία έχει τελειώσει) και των νεοσυλλέκτων, να τους συνοδεύσουν στις μετακινήσεις τους από το σπίτι στο στρατόπεδο ή το αντίστροφο;

Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία από την αρχή του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού να επαναπατρίζει συνεχώς πολίτες της από χώρες του εξωτερικού και να μην δύναται να επιμεληθεί την ασφαλή μεταφορά των εφέδρων στις οικίες τους;

Σε αυτό το σημείο, όμως, θα ήταν αναγκαίο να κάνουμε μια ιδιαίτερη επισήμανση στο θέμα του επαναπατρισμού.

Την Παρασκευή γύρισαν πίσω στην Τουρκία 349 πολίτες από την Ολλανδία καθώς και 349 πολίτες που εργάζονταν στο Κουβέϊτ και στη Λιβύη. Επίσης, επαναπατρίσθηκαν 349 μαθητές και Τούρκοι πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, πρόκειται μόνο για την αρχή, διότι η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει πίσω περίπου 25.000 Τούρκους πολίτες από 59 χώρες και μάλιστα το αργότερο μέχρι τις 27 Απριλίου μέσω των τουρκικών αερογραμμών (Turkish Airlines), έτσι ώστε να μπορέσουν να περάσουν τη γιορτή του Ραμαζανίου με τις οικογένειές τους. Ακόμη, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία πληροφορεί τους Αμερικανούς πολίτες μέσω της ιστοσελίδας της, πως οι τουρκικές αερογραμμές έχουν προγραμματίσει τρεις πτήσεις από Τουρκία στις Η.Π.Α., την Πέμπτη 23 Απριλίου, μία πτήση από Κωνσταντινούπολη προς Ουάσινγκτον και μία από Κωνσταντινούπολη προς Λος Άντζελες και την τρίτη πτήση την Παρασκευή 24 Απριλίου από Κωνσταντινούπολη προς Νέα Υόρκη.

Έχοντας δώσει  τη δέουσα έμφαση στο θέμα του επαναπατρισμού, δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε και στο τελευταίο μας ερώτημα.

Πώς είναι δυνατόν το υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας να βγάζει την απόφαση για την παράταση της παραμονής στο στράτευμα των εφέδρων που έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία λίγες ώρες μετά την κατάθεση νομοσχεδίου, το οποίο υπερψηφίστηκε, στην τουρκική βουλή και προέβλεπε την προσωρινή αποφυλάκιση περίπου 45.000 κρατουμένων με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα;

Με έναν γρήγορο υπολογισμό θα συνειδητοποιήσουμε πως ο αριθμός των Τούρκων που θα επαναπατριστούν μαζί με τους Τούρκους που θα αποφυλακιστούν μας δίνουν  το άθροισμα των 70.000 ανθρώπων. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από αυτόν των 66.000 εφέδρων που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους και πρέπει να παραμείνουν στο στράτευμα. Αυτό όπως είδαμε στην αρχή του άρθρου, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας αποσκοπεί στην αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επομένως, από τη μία η Τουρκία αποφασίζει να γεμίσει τη χώρα με 70.000 ανθρώπους χωρίς φόβο για τον κορωνοϊό αλλά φοβάται να κάνει το ίδιο με μικρότερο αριθμό ατόμων δηλαδή 66.000 εφέδρους. Άραγε, η Τουρκία φοβάται περισσότερο να μην αρρωστήσουν οι φυλακισμένοι ενώ αδιαφορεί για το στρατό της ο οποίος είναι το μέσον για τους επεκτατισμούς του «Σουλτάνου»;

Μιας και δεν βρίσκουμε λογική σε αυτό, έχουμε κάθε δικαίωμα να υποπτευθούμε τον αιωνίως κακοπροαίρετο και ύπουλο γείτονά μας. Μήπως είναι άλλος ο λόγος που κρατάει ακόμη στο στράτευμα τους εφέδρους που ήδη έχουν τελειώσει την στρατιωτική τους εκπαίδευσή; Μήπως σκέφτεται να βάλει μπρος τους επεκτατικούς νέο-οθωμανισμούς που ονειρεύεται εναντίον της Ελλάδας τους επόμενους μήνες; Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον άρπαγα Ερντογάν που ό,τι βλέπει το μάτι του δεν αφήνει το χέρι του.

Πηγές: 1) www.aljazeera.com

             2 )www.middleeastmonitor.com

             3) https://tr.usembassy.gov

             4) www.aa.com.tr

Μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ κατηγορεί τον Εμίρη πώς έχει μετατρέψει τη χώρα σε αποικία του Ερντογάν

Previous article

80χρονος συνελήφθη επειδή έκανε like σε ανάρτηση, η οποία επέκρινε τον Ερντογάν, στο facebook

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου