ΑΠΟΨΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Ιράν δεν πρέπει να γίνει πυρηνική δύναμη και πώς θα αποδυναμωθεί

0

Γράφει ο Γιάννης Λιναρδάτος

Πολλά έχουν γραφεί και πολλά θα γραφούν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πρόκειται για ένα ακινδυνο πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα που σκοπό έχει την ευημερία του ιρανικού λαού; Έχουν πρόθεση οι Ιρανοί να γίνουν πυρηνική δύναμη αυξάνοντας το γόητρο και την επηρροή τους στην ευρύτερη περιοχή; Είναι επικίνδυνο το Ιράν για τον κόσμο ή αυτό είναι μια υπερβολή που επινόησε το Ισραήλ, ενώ στην πραγματικότητα το ιρανικό κράτος θα είναι άλλη μια ισλαμική πυρηνική δύναμη όπως λόγου χάρη είναι το Πακιστάν; Αν όμως το Ιράν ως πυρηνική δύναμη αποτελεί απειλή για τον κόσμο πώς είναι δυνατόν να αποδυναμωθεί και να παύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα; Είναι αρκετή η στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ ή χρειάζεται και συνδρομή από Ευρώπη και Η.Π.Α για να επιτευχθεί αυτό; Άραγε, μόνο μέσω των όπλων είναι δυνατόν να αποδυναμωθεί το καθεστώς του Ιράν; Το άρθρο αυτό θα είναι διαφορετικό από τα άλλα γιατί αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις απόψεις τριών ειδημόνων. Πρόκειται για τον μυθικό Meir Dagan και τον Danny Yatom καθώς και τον θρυλικό Rafi Eitan. Οι δύο πρώτοι ήταν αρχηγοί της Mossad ενώ ο τρίτος αποτελεί έναν ζωντανό, ακόμη, θρύλο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και διετέλεσε αρχηγός της σκιώδους LAKAM.

Ο Meir Dagan ήταν ο επί οκτώ συναπτά έτη (2002-2010) Ramsad (Rosh ha-Mossad) ήτοι η κεφαλή της Mossad. Το κύριο μέλημα του και ίσως το βαρύτερο φορτίο της καριέρας του ήταν να εμποδίσει το Ιράν από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Τι ειρωνεία… αν σκεφτεί κανείς πως δεκαετίες πίσω, πριν ο Ayatollah Khomeini ρίξει την κυβέρνηση του Σάχη, ο Shimon Peres από τη θέση αξιωματούχου του υπουργείου αμύνης και μετέπειτα πρόεδρος του Ισραήλ, είχε προσφέρει στον Σάχη, αν εκείνος επιθυμούσε, πυρηνική τεχνολογία αλλά και τις υπηρεσίες των ειδικών της ισραηλινής επιτροπής ατομικής ενέργειας. Ευτυχώς, για το Ισραήλ ο Σάχης αρνήθηκε εφόσον είχε άλλα στο μυαλό του μιας και αμερικανικές, γαλλικές, γερμανικές καθώς και καναδικές εταιρίες έκαναν σειρά περιμένοντας το μεγάλο συμβόλαιο για το πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ισραήλ, λοιπόν, με τα ίδια του τα χέρια θα είχε βγάλει τα μάτια του.

Γιατί ένα πυρηνικό Ιράν θα είναι απειλή;

Σύμφωνα με τον Meir Dagan το Ιράν αναπτύσσει το δικό του στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο αρχικά οι Ιρανοί προσπαθούσαν να κρύψουν μέσω της βιτρίνας του πολιτικού πυρηνικού προγράμματος το οποίο δήθεν  θα διασφάλιζε στον ιρανικό λαό φτηνή ενέργεια. Ο πρώην αρχηγός της Mossad πιστεύει πως το καθεστώς έχει κτίσει δεκάδες υπόγειες και δομικά υπερενισχυμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται γεωγραφικά διασκορπισμένες στην μεγάλη έκταση της ιρανικής γης. Επομένως, σε περίπτωση που το Ισραήλ ή κάποια άλλη δύναμη ή υπερδύναμη αποφασίσει να πλήξει στρατιωτικά τις εγκαταστάσεις αυτές, θα είναι αρκετά δύσκολο εξαιτίας των πολλαπλών στόχων καθώς και της προστασίας που τους παρέχουν τα ενισχυμένα δομικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες όπως και το βάθος στο οποίο βρίσκονται.

Ο ευφυής Meir Dagan είχε μελετήσει ενδελεχώς τα κίνητρα των Αμερικανών προέδρων όταν διαμόρφωναν την εξωτερική πολιτική που ώθησε τις Η.Π.Α να επέμβουν δύο φορές στρατιωτικά στο Ιράκ και συνειδητοποίησε πως είχαν να κάνουν με την ενέργεια! Ο άνδρας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, λοιπόν, έφθασε στο συμπέρασμα πως οι Η.Π.Α. δεν θα επέτρεπαν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όχι επειδή θα τα χρησιμοποιούσε εμμέσω κάποιας αντισημιτικής-θρησκευτικής φρενίτιδας εναντίον του Ισραήλ, αλλά διότι το καθεστώς θα αποκτούσε τη μεγαλύτερη δύναμη ανάμεσα στους παραγωγούς ενέργειας. Επίσης, διαπίστωσε πως ένα Ιράν με πυρηνικά στο οπλοστάσιό του θα έχει τη δυνατότητα να εξαπλώσει τρομακτικά τη σφαίρα επιρροής του σε Νότο και σε Δύση, αγκαλιάζοντας τα κράτη του Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και σε Βορρά και σε Ανατολή φέρνοντας κοντά του τα κοσμικά μουσουλμανικά κράτη όπως το Αζερμπαϊτσάν και το Τουρκμενιστάν. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το 60-65% της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς και θα έχει τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί από περιφερειακή δύναμη σε υπερδύναμη στο μέλλον. Θα επέτρεπαν μια τέτοια πραγματικότητα εδραιωμένες υπερδυνάμεις όπως οι Η.Π.Α και η Ρωσία;

Όμως, ας πάμε και ένα βήμα πιο πέρα. Νομίζετε πως ένα Ιράν που θα κατέχει πυρηνικά όπλα, θα έχει ως βασικό του μέλημα τη δημιουργία σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή; Φυσικά και όχι, μιας και η κύρια πηγή πλουτισμού του καθεστώτος είναι η παραγωγή πετρέλαιου. Η αλήθεια είναι πως το Ιράν συμφέρει η οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή της Μ. Ανατολής που θα οδηγούσε στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει πως ένα πυρηνικό Ιράν θα δρομολογούσε σενάρια που θα αποσταθεροποιούσαν τη Μ. Ανατολή προς ίδιον όφελος.

Βέβαια, αρκετοί θα ήταν εκείνοι οι οποίοι με περισσή και ίσως δικαιολογημένη καχυποψία θα αρνούνταν να συνδράμουν σε έναν πόλεμο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι υπόθεση του Ισραήλ. Πώς, όμως, η παγκόσμια ενεργειακή κυριαρχία του Ιράν θα επηρέαζε οικονομικά τις Η.Π.Α; Άλλωστε το πετρέλαιο που προμηθεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από χώρες της Μ. Ανατολής με βία δεν ξεπερνάει το 7%. Άραγε, ισχύει το ίδιο για την Ευρώπη και την Κίνα οι οποίες εξαρτώνται ενεργειακά από χώρες της Μ. Ανατολής, όπως το Ιράν, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά; Ενδεικτικά η Κίνα αγοράζει το 15% του πετρελαίου της από το Ιράν. Επομένως, αν το σιιτικό καθεστώς ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου έμμεσα, μέσω αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, η Ευρώπη και η Κίνα θα χτυπηθούν οικονομικά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να επηρρεαστεί σφοδρά και η οικονομία των Η.Π.Α εφόσον οι οικονομικοί δεσμοί τους με την Ευρώπη και την Κίνα είναι ιδιαίτερα στενές!

Όμως, ένα πυρηνικό Ιράν, δεν θα είναι απειλή μόνο για τον κόσμο αλλά και για τον ίδιο του τον λαό. Η σιιτική θεοκρατική διακυβέρνηση του κράτους είναι καταπιεστική και  αντιδημοκρατική. Η συνεχής στρατιωτικοποίηση του Ιράν, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων καθώς και η χρηματοδότηση παραστρατιωτικών και τρομοκρατικών ομάδων όπως η Hezbollah σε συνδιασμό με τις οικονομικές κυρώσεις που ενίοτε επιβάλλονται στο Ιράν έχουν δημιουργήσει μια έντονη οικονομική δυσχέρεια που προκαλούν στους ήδη καταπιεσμένους πολίτες μεγαλύτερη αποστροφή προς το θεοκρατικό καθεστώς.  Αν, λοιπόν, το Ιράν μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη και καταφέρει να κυριαρχήσει ενεργειακά, αυτό σημαίνει πως οικονομικά θα ενδυναμωθεί. Επομένως, το καθεστώς θα είναι πιο ασφαλές και θα συνεχίσει να κυβερνάει ανενόχλητο από εσωτερικές διαταραχές προκληθείσες από πεινασμένους Ιρανούς πολίτες.

Ο θρυλικός Rafi Eitan, ευρέως γνωστός ως αρχηγός της παράτολμης αποστολής των Ισραηλινών στην Αργεντινή για την απαγωγή του αξιωματικού των SS Adolf Eichman, είναι ιδιαίτερα ωμός και ίσως πιο ευθύς από τον Meir Dagan λέγοντας: «Πυρηνικά όπλα στα χέρια ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να αυτοκτονήσουν στο όνομα του Αλλάχ είναι ένας κίνδυνος με τον οποίο δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αν απλά αναρωτηθείς ποιος σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο θέλει να σκοτωθεί για να σκοτώσει άλλους, τότε θα δεις πως είναι μόνο οι Μουσουλμάνοι. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποια άλλη θρησκεία όπου κάποιος θα πάρει μια βόμβα και θα ανατιναχθει.»

Η λύση του προβλήματος έγκειται στην καταταστροφή των ιρανικών πυρηνικών αντιδραστήρων από το Ισραήλ; Υπάρχει άλλη λύση;

 Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ είναι ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν. Θέτει τρία ερωτήματα ο Meir Dagan σε μια τέτοια ερώτηση. Τι θα πετύχεις με ένα στρατιωτικό χτύπημα; Ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιου είδους επιχείρησης για το Ισραήλ; Αν αρχίσεις έναν πόλεμο σε μια τόσο εύφλεκτη περιοχή, θα έχεις την δυνατότητα να τον τελειώσεις;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το Ιράν δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα του Ισραήλ. Το Ιράν μπορεί να θεωρηθεί ως μια παγκόσμια απειλή. Οι Ιρανοί έχουν τη γνώση για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Άλλωστε, η γνώση αυτή είναι αρκετά παλιά. Επιπροσθέτως, έχουν και τα σχέδια για τη δημιουργία μιας πυρηνικής βόμβας. Ως γνωστόν τα σχέδια αυτά, τα έχουν προμηθευτεί από τους Πακιστανούς. Ο Meir Dagan τονίζει ότι η επιστημονική κοινότητα του Ιράν είναι μεγάλη και φυσικά δεν μπορείς να εξαφανίσεις όλους τους Ιρανούς επιστήμονες. Μέσω διαφόρων ειδών κυρώσεων το μόνο που μπορεί η παγκόσμια κοινότητα να κάνει είναι να καθυστερεί την ανάπτυξη των ιρανικών πυρηνικών όπλων.

Μπορεί, λοιπόν, το Ισραήλ μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Αν γίνει πόλεμος το Ιράν έχει τουλάχιστον 50,000 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο οπλοστάσιο του. Σημαντικές υποδομές πολιτικές και στρατιωτικές του Ισραήλ είναι ήδη στοχοποιημένες. Δεν πρόκειται να δούμε έναν πόλεμο συμβατικό μεταξύ τεθωρακισμένων ή άλλων στρατιωτικών μονάδων. Μιλάμε για τρομακτικές δυνάμεις πυρός. Αρκεί να σκεφτούμε το πρόβλημα που δημιουργούν λίγες χιλιάδες τρομοκράτες της Hamas εξοπλισμένοι με πρωτόγονους πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Παρόλο που αποτελούν ένα τόσο μικρο πρόβλημα, οι ισραηλινές δυναμεις ασφαλειας το λύνουν κατόπιν καθυστέρησης. Ας σκεφτούμε, λοιπόν τι θα συνέβαινε αν το Ισραήλ δεχόταν μια οργανωμένη γενική επίθεση από την ιρανική πολεμική μηχανή. Είναι απολύτως αναγκαίο να αναφέρουμε πως κατόπιν του ξεσπάσματος ενός τέτοιου πολέμου, το μακρύ χέρι του Iραν, η τρομοκρατική οργάνωση Hezbollah, αυτόματα θα χτυπήσει από τον Βορρά το Ισραήλ και υπάρχει πιθανότητα η Hamas να χτυπήσει ταυτόχρονα από το Νότο.

Όμως, εδώ και έναμιση χρόνο τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη χειρότερα, γιατί ο Michel Aoun πρόεδρος του Λιβάνου, που ελέγχει τον λιβανέζικο στρατό έχει άπταιστες σχέσεις με την Hezbollah. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε και ο στρατός του Λιβάνου να εμπλακεί σε έναν πόλεμο του Ιράν  εναντίον του Ισραήλ. Ακόμη στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους υψηλός αξιωματούχος της παλαιστινιακής Fatah συναντήθηκε στην Βυρηττό με τον Nasrallah, ηγέτη της Hezbollah,και συμφώνησαν για την έναρξη μιας ειρηνικής intifada. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε σε μια δήλωση του Danny Yatom, ο οποίος ισχυρίζεται πως αν το Ιράν έχει την ικανότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα θα εφοδιάσει τρομοκράτες με την λεγόμενη «βρώμικη βόμβα» η οποία συνδιάζει ραδιενεργά υλικά με συμβατικές εκρηκτικές ύλες. Αν μια τέτοιου είδους βόμβα εκραγεί στο Τελ Αβίβ οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Ας επανέλθουμε όμως στον Meir Dagan. Από τον θάνατο του έχουν αλλάξει πολλά πράγματα προς το χειρότερο όσον αφορά το Ισραήλ. Η σουνιτική Hamas έχει έρθει πολυ πιο κοντά στο σηιτικό Ιράν παραμερίζοντας τις θρησκευτικές τους διαφορές και η Hezbollah κατέχει στο οπλοστάσιό της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς καθώς και υπερηχητικούς πυραύλους ρωσικής κατασκευής που μπορούν να πλήξουν ναυτικούς στόχους1.Κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετειχαν και οι Σύριοι του Ασσάντ εναντίον του Ισραήλ δεδομένης της ανάμειξης του δεύτερου στον συριακό εμφύλιο όλα αυτά τα χρόνια καθώς και του πολυετούς μίσους που τρέφουν οι Άραβες εναντίον των Ισραηλινών.

Επίσης, οι καταπιεσμένοι από το καθεστώς Ιρανοί πολίτες εξαιτίας του πολέμου θα συσπειρωθούν γύρω απο την θεοκρατική τους κυβέρνηση. Έτσι θα δωθεί η ευκαιρία στο ιρανικό καθεστώς να δικαιολογήσει την στρατιωτικοποίηση του και κατα συνέπεια την δυσμενή οικονομική κατάσταση των πολιτών της χώρας, την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και οι αντιφρονούντες θα θεωρηθούν ως πράκτορες των Ισραηλινών και των Η.Π.Α., θα εξολοθρευθούν πολύ πιο εύκολα και φυσικά θα υπάρχει η  λαϊκή συγκατάθεση σε αυτο.

Είναι, λοιπόν, βέβαιο πως για να τελειώσει ένας τέτοιος πόλεμος το Ισραήλ θα πρέπει να αποτανθεί σε Η.Π.Α. και Ευρώπη. Μάλιστα, όταν αναφέρθηκε στην Ευρώπη ο Meir Dagan εμφανίζεται κάπως προβληματισμένος γιατί πιστεύει πως σε μια τέτοια περίπτωση, οι χώρες αυτές θα ζητούσαν πολλά ανταλλάγματα από το Ισραήλ, όπως για παράδειγμα μια επιβεβλημένη λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα που σίγουρα δε θα συνέφερε το Ισραήλ. Σε αυτό το σημείο ο γραφών, θα θέσει δύο ερωτήματα. Είναι τυχαίο που το Ισραήλ εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει ενδυναμώσει την στρατιωτική συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο καθώς και το ότι ο Benjamin Netanyahu έχει εντείνει τις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες; Είναι τυχαίο που ο Donald Trump μετέφερε την πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ιερουσαλήμ μην αφήνοντας περιθώρια σε μελλοντικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο Παλαιστινιακό ζήτημα; Για να φτάσει το Ισραήλ να ζητήσει, στην ουσία, τη βοήθεια ευρωπαϊκών κρατών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, ίσως, σημαίνει πως ένας πόλεμος είναι κοντά, κρίνοντας πάντα από τα λεγόμενα του Meir Dagan. Θα ήταν πιθανόν, ο πόλεμος αυτός να αρχίσει από τον Λίβανο. Μήπως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει όλο αυτό που συμβαίνει στην Μ. Ανατολή και να ζητήσει από το Ισραήλ ως αντάλλαγμα τη συνδρομή του σε διάφορα φλέγοντα εθνικά θέματα; Ούτως ή άλλως ο λαός δεν είναι αυτός που λέει ότι το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο;

Παρόλα αυτά, ο Meir Dagan καθώς και ο Rafi Eitan προτείνουν και μια άλλη λύση η οποία υπάγεται στην κατηγορία των κεκαλυμμένων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος πιστεύει πως για να διώξουν το καθεστώς αρκεί να «στηρίξουν» διάφορες ομάδες της μαθητικής νεολαίας και τις μειονότητες του Ιράν. Σε αυτό το σημείο είναι αξιόλογο να πούμε πως ο μισός πληθυσμός των Ιρανών αποτελείται από Πέρσες και ο άλλος μισός από μειονότητες Κούρδων, Αζέρων, Αράβων, Τουρκμάνων και Βαλούχων. Όπως καταλαβαίνουμε οι καταπιεσμένες μειονότητες αποτελούν ίσως την «κερκόπορτα» του Ιράν. «Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε όποιον έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το σιιτικό καθεστώς» λέει χαρακτηριστικά ο Meir Dagan. Ο Rafi Eitan επιμένει πως η Δύση θα πρέπει να επενδύσει σοβαρά στην ανατροπή του καθεστώτος. Η θεοκρατική κυβέρνηση του Ιράν πρέπει να πέσει. Η συνέντευξη του «βρώμικου Rafi», όπως τον αποκαλούν στο Ισραήλ αναρτήθηκε στην Jerusalem Post στις 29 Δεκεμβρίου 2017. Η πρώτη σχετικά μικρή διαδήλωση στο Ιράν ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου 2017 στην πόλη Mashhad.Τις επόμενες μέρες το κύμα των διαδηλώσεων γιγαντώθηκε μεχρι που επενέβη βίαια το καθεστώς. Άραγε ο 91χρονος θρύλος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών γνώριζε κάτι από πριν; Το Ιράν κατηγόρησε την Mossad για ό,τι συνέβη. Φανταζόμαστε πως η Mossad ούτε αρνήθηκε αλλά ούτε επιβεβαίωσε τις κατηγορίες, ως… συνήθως.

 

 

 

1Δεν είναι τυχαίο που η Ρωσία δεν έχει χαρακτηρίσει την Hamas και την Hezbollah ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

 

Σας Πήρανε Χαμπάρι

Previous article

Η διάνοια Κωνσταντίνος Δασκαλάκης για… τη θεωρία των παιγνίων του Βαρουφάκη: Ανόητη συζήτηση, ανεδαφικά τα όσα ζητούσε η τότε κυβέρνηση

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου