ΑΠΟΨΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατέψει τους πολίτες

0

Του Σταύρου Καλεντερίδη

Στις 21 Ιανουαρίου διοργανώθηκε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό ζήτημα. Το συλλαλητήριο και οι διοργανωτές δεν είχαν καμία σχέση ούτε με κόμματα, ούτε με ιδεολογίες ενώ το κάλεσμα απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες που αγαπούν την Ελλάδα και τη Μακεδονία μας.

Προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το γεγονός, αξιωματούχοι και φορείς της πολιτείας έσπευσαν  να χαρακτηρίσουν τους συμμετέχοντες πολίτες ως προσκείμενους σε μία συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία.

Πρόκειται για σοβαρότατο θεσμικό ολίσθημα, το οποίο αν δεν διορθωθεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες σε πολιτικό παραγκωνισμό και περιθωριοποίηση. Είναι αδιανόητο η πολιτεία να χαρακτηρίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» ως δεξιό, ακροδεξιό ή βίαιο, ενώ αντιθέτως οφείλει πρέπει να προστατέψει τους πολίτες από τα ακραία κοινωνικά στοιχεία. Αν επιτευχθεί αυτή η άστοχη σύνδεση που επιχειρεί η πολιτεία, τότε είναι πολύ πιθανό οι πολίτες να απέχουν από αντίστοιχες μελλοντικές δράσεις με τελικό αποτέλεσμα την απομόνωση τους. Πρόκειται για μια βαθιά πληγή στη συμμετοχή και τη δημοκρατία.

Σημαντικότερη ωστόσο είναι η ατυχής απόπειρα σύνδεσης του συλλαλητηρίου με εθνικιστικές και εγκληματικές ομάδες. Αν αποδεχθούμε ότι η ειρηνική διαμαρτυρία και η αυτονόητη αντίθεση στην παραχώρηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της Μακεδονίας) μας καθιστά ακραίους, τότε δεν χάνουμε μόνο την ταυτότητα αλλά και την ψυχή μας. Η αγάπη για την πατρίδα δεν επιδέχεται ιδεολογικούς προσδιορισμούς και δεν μονοπωλείται από κανέναν, ενώ η υπεράσπιση της ιστορίας των προγόνων μας είναι καθήκον για όλους και όχι εργαλείο της πολιτείας για να μας χρωματίζει, να μας διχάζει και να μας λοιδορεί.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Ο Σταύρος έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες στο εξωτερικό, ενώ σήμερα αρθρογραφεί και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας. Οι τομείς ειδίκευσης του είναι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική, η Μέση Ανατολή, και η Δημοκρατία.

«Λύκοι δεν θα υπάρχουν…»

Previous article

GornaMakedonija σε μια λέξη -Αυτή είναι η ονομασία της ΠΓΔΜ που προκρίνεται

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου