ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ετοιμάζεται για τον εντοπισμό πυρηνοκίνητου πυραύλου ο οποίος κατέπεσε στη θάλασσα πριν μήνες

0

Πυρηνοκίνητος πύραυλος ρωσικής κατασκευής παραμένει άφαντος ύστερα από αποτυχημένη δοκιμή που έλαβε χώρα το περασμένο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, η Μόσχα ετοιμάζει επιχείρηση ανεύρεσής του.

Ρωσικά πληρώματα θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και προσέκρουσε στη θάλασσα του Μπάρεντς, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της Νορβηγίας και της Ρωσίας. Στην επιχείρηση θα λάβουν μέρος τρία πλοιάρια, ένα εκ των οποίων είναι εξοπλισμένο καταλλήλως έτσι ώστε να δύναται να διαχειριστεί ραδιενεργό υλικό το οποίο πιθανόν να έχει διαρρεύσει από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του πυραύλου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin έκανε τα αποκαλυπτήρια του πυρηνοκίνητου πυραύλου τον Μάρτιο. Μάλιστα, καυχιόταν πως έχει απεριόριστο βεληνεκές!

Η Μόσχα προέβη σε τέσσερις πυραυλικές δοκιμές στο διάστημα μεταξύ του περασμένου Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου. Πηγές οι οποίες επιθυμούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους ισχυρίζονται πως το αποτέλεσμα και των τεσσάρων δοκιμών ήταν αποτυχημένο. Οι Η.Π.Α. εκτιμούν πως κάθε πτήση διήρκεσε λίγο περισσότερο των δύο λεπτών και ότι ο κάθε πύραυλος έπεφτε αφού πρώτα είχε διανύσει απόσταση εικοσιδύο μιλίων.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι πληροφορίες που έρχονται από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν κάνουν λόγο για κίνδυνο μόλυνσης τους περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, ο Hans Kristensen, διευθυντής του τμήματος Nuclear Information Project at the Federatio of American Scientists, είπε: «Είναι αυτονόητο πως αν εκτοξευθεί πύραυλος του οποίου η πηγή ενέργειας είναι πυρηνική, το ραδιενεργό υλικό θα καταλήξει εκεί όπου θα πέσει και ο πύραυλος. Το ότι έχει πέσει στη θάλασσα δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχει και διαρροή ραδιενεργού υλικού δεδομένου ότι η πρόσκρουση είναι ιδιαίτερα δυνατή».

Το στρατηγικό αυτό όπλο αναπτύσσεται από τις αρχές του 2000. Πιστεύεται πως εκτοξεύεται με τη βοήθεια κινητήρα που τροφοδοτείται με συμβατικό καύσιμο και μετά η τροφοδοσία καυσίμου εναλάσσεται με πηγή πυρηνικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που βγήκαν από τις δοκιμές είναι πως η προαναφερθείσα εναλλαγή απέτυχε με αποτέλεσμα τη συντριβή του πυραύλου.

Ο Vladimir Putin απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες το Μάρτιο του τρέχοντος έτους ισχυριζόταν πως ο εν λόγω πύραυλος εξοπλισμένος με πυρηνική κεφαλή, θα μπορούσε να βάλει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη  χωρίς να είναι δυνατή η ανίχνευσή του από τα υπάρχοντα εχθρικά αντιβαλλιστικά συστήματα. Κατά τη διάρκεια της δύωρης ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για αήττητα υπερηχητικά όπλα.

 

Πηγή: www.cnbc.com

Θαυμάστε αξιοκρατία

Previous article

ΣΟΚ στις Η.Π.Α. από πολύνεκρη επίθεση σε τουρνουά video game στη Florida

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

Ο Ερντογάν επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas να σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ έχοντας ως έδρα την Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί Παλαιστίνιους τρομοκράτες της οργάνωσης Hamas επί τουρκικού εδάφους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν τρομοκρατικές ...