ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΥΡΩΠΗ

Ηγέτης Καταλονίας: Ανεξαρτησία αλλά πρώτα διάλογος

0

«Η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη χώρα – Πρώτα θα επιδιώξω συνομιλίες»

Την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ανέστειλε για μερικές εβδομάδες ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με τη Μαδρίτη, ωστόσο σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει πως η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να είναι μια ανεξάρτητη χώρα.

Μιλώντας ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου, ο κ. Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά να λάβει εντολή για να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας ωστόσο, πρότεινε στο κοινοβούλιο να «παγώσει» προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Μαδρίτη.

Ο Πουτζντεμόν είπε ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση. Περιέγραψε ως στόχο του την αποκλιμάκωση της έντασης, τονίζοντας ότι δεν σχεδιάζει να εκτοξεύσει απειλές ή προσβολές.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πλειονότητα των Καταλανών «πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

«Τα ψηφοδέλτια λένε ναι στην ανεξαρτησία, με αυτήν τη βούληση θα προχωρήσω», είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, θέλω να ακολουθήσω τη λαϊκή βούληση η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος». 

Σημείωσε επίσης ότι οι Καταλανοί είναι ενωμένοι και το θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς τους, δεν είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο κ. Πουτζντεμόν κατήγγειλε ότι η αστυνομία απέτρεψε πολλούς πολίτες από το να ψηφίσουν την ημέρα του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για δημιουργία κλίματος φόβου «με σκοπό να μείνουν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους». «Δεν πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς δύο εκατ. πολίτες νίκησαν τον φόβο», συμπλήρωσε.

Η ομιλία του κ. Πουτζντεμόν στην ολομέλεια του τοπικού κοινοβουλίου ξεκίνησε με καθυστέρηση μίας ώρας, εν μέσω σεναρίων περί διαβουλεύσεων.

Μαδρίτη: Δεν ενδίδουμε στον εκβιασμό – «Σιωπηρή» δήλωση ανεξαρτησίας από τον Πουτζντεμόν

«Δεν ενδίδουμε σε κανέναν εκβιασμό», ανέφεραν πηγές της ισπανικής κυβέρνησης σε μια πρώτη αντίδραση για την ομιλία του ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου της περιφέρειάς του.

Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται η ισπανική εφημερίδα Abc, χαρακτήρισαν την ομιλία του κ. Πουτζντεμόν «σιωπηρή» δήλωση ανεξαρτησίας, ενώ προανήγγειλαν νομικές συνέπειες για τον ηγέτη της Καταλονίας.

naftemporiki.gr

Το οδυνηρό ελληνικό αδιέξοδο

Previous article

Το σχέδιο εισβολής της Κίνας στη Ταϊβάν μέχρι το 2020

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου

Ο Ερντογάν επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas να σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ έχοντας ως έδρα την Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί Παλαιστίνιους τρομοκράτες της οργάνωσης Hamas επί τουρκικού εδάφους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν τρομοκρατικές ...