ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. σκέφτεται να παύσει την ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες όπου η ομοφυλοφιλία ποινικοποιείται

0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την πιθανότητα περιορισμού ή παύσης της ανταλλαγής πληροφοριών με χώρες ανά τον κόσμο που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία. Της κίνησης αυτής ηγείται ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, ένας Αμερικανός διπλωμάτης και σύμβουλος μέσων ενημέρωσης, ο οποίος διορίστηκε από τον Λευκό Οίκο ως αναπληρωτής διευθυντής της Κοινότητας Υπηρεσιών Πληροφοριών των Η.Π.Α. τον Φεβρουάριο. Αυτό καθιστά τον Γκρένελ ως τον ανώτατο αξιωματούχο πληροφοριών των Ηνωμένων Ποιλιτειών.

Το σκεπτικό της κίνησης αυτής είναι  η άσκηση πίεσης σε χώρες που συνεχίζουν να ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, έτσι ώστε να αλλάξουν το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι ο ίδιος ο Γκρένελ, ο οποίος θεωρείται ως το πρώτο άτομο που δηλώνει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του και υπηρετεί σε θέση επιπέδου υπουργικού συμβουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από το διορισμό του ως αναπληρωτής διευθυντής της Κοινότητας Υπηρεσιών Πληροφοριών των Η.Π.Α., του είχε ανατεθεί από τον Πρόεδρο Τραμπ να ηγηθεί μιας προσπάθειας όπου θα χρησιμοποιούσε την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας – ως κίνητρο για τον τερματισμό της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας παγκοσμίως.

Σχεδόν από τη στιγμή του διορισμού του στις 20 Φεβρουαρίου, ο Γκρένελ έδωσε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, έστειλε επιστολή  σε κάθε Υπηρεσία Πληροφοριών της Κοινότητας, προτρέποντάς αυτές να διασφαλίσουν ότι η γραμμή που ακολουθούν για την προστασία του LGBT εργατικού δυναμικού τους από παρενόχληση και διακρίσεις «είναι συγκεκριμένες και συνειδητές».

Εάν ο Ρίτσαρντ Γκρένελ προχωρήσει το θέμα με τον περιορισμό της ανταλλαγής πληροφοριών, είναι βέβαιον πως θα επηρεάσει τις σχέσεις  Υπηρεσιών Πληροφοριών των Η.Π.Α. με εκείνες διάφορων χωρών εταίρων που θεωρούνται κρίσιμες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Κένυα, η Νιγηρία και η Αίγυπτος. Παρόλα αυτά, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο The New York Times την περασμένη εβδομάδα, ο Γκρένελ υποστήριξε: «Τελικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ασφαλέστερες όταν οι εταίροι μας σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα». Επίσης, δήλωσε ότι η μη διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού των ατόμων που ανήκουν στην LGBT κοινότητα είναι αμερικανική αξία, και υποστήριξε ότι η Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών των Η.Π.Α. πρέπει να προωθήσει αυτό που είναι ουσιαστικά «πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών». Οι New York Times ανέφεραν ότι το Γραφείο του Ρίτσαρντ Γκρένελ είχε δημιουργήσει μια ομάδα «για να επανεξετάσει το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών και να διαμορφώσει ιδέες επί αυτού».

Πηγή: www.intelnews.org

Η Τουρκία ακολουθεί μονοπάτι προστατευτισμού, αυξάνοντας τους φόρους κατά την εισαγωγή εν μέσω κρίσης

Previous article

Οι μηχανορραφίες Άγγλων και Γάλλων στην έναρξη της Επανάστασης του 1821

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου

More in ΚΟΣΜΟΣ

Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προειδοποιούν τη Μ. Βρετανία για τον ύπουλο ρόλο του τεχνολογικού κολοσσού Huawei και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να τερματίσουν όλες τις ευαίσθητες επιχειρήσεις πληροφοριών και να αποσύρουν τους πράκτορές ...