ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Η πρόταση αποκλιμάκωσης του Κουρδιστάν προς την ιρακινή κυβέρνηση

1

Το ρίσκο που πήρε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν (KRG) Μασούντ Μπαρζανί να προχωρήσει ακάθεκτος στη διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας δεν του βγήκε. Ως μια ενέργεια υψηλοτάτου ρίσκου, η οποία δεν υποστηρίχθηκε σθεναρά και ενεργά από καμία ισχυρή δύναμη, ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Η διαμόρφωση κοινού μετώπου από τις 3 εκ των 4 χωρών που θίγονται από τα δικαιώματα των Κούρδων (Ιράν, Ιράκ, Τουρκία) είχε ως αποτέλεσμα να “ανακρούσει πρύμνα” η KRG, δεδομένων και κάποιων κρίσιμων συμπεριφορών μειοδοσίας από μέλη της οικογένειας του αποβιώσαντος Τζελάλ Ταλαμπανί. Έχασε το Κιρκούκ, καθώς επίσης και όλες τις περιοχές που ήταν διαφιλονικούμενες αλλά υπό την κυριαρχία των Κούρδων.

Τελική συνέπεια της σαρωτικής επίθεσης του ιρακινού στρατού και των σιιτικών του πολιτοφυλακών ήταν η πλήρης υποχώρηση των δυνάμεων των πεσμεργκά, ακόμη και από τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός Κιρκούκ-Τζεϋχάν. Και αυτό αποτελεί τεράστια απώλεια για τους Κούρδους. Τέτοια που η εμβληματική φιγούρα του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί αναγκάσθηκε να παραχωρήσει την εξουσία στο κοινοβούλιο και τις λοιπές εξουσίες.

Οι κατακλυσμιαίες αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την κατά τα φαινόμενα αδιαφορία των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την ανατροπή των προσδοκιών των Κούρδων για ανεξαρτησία, οδήγησαν την KRG σε πρόταση αποκλιμάκωσης προς την ιρακινή κυβέρνηση. Η πρόταση υπεβλήθη στις 31 Οκτωβρίου 2017 και περιλαμβάνει τα εξής πέντε σημεία:

  1. Κοινή διαχείριση των συνοριακών πυλών με την εμπλοκή και δυνάμεων του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
  2. Κατάπαυση πυρός σε όλα τα μέτωπα.
  3. Συνεχιζόμενη συνεργασία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
  4. Ανάπτυξη κοινών δυνάμεων στις αμφισβητούμενες περιοχές.
  5. Έναρξη πολιτικού διαλόγου.

 

Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας «Καζαντζάκης» του Σμαραγδή

Previous article

Αυτοί είναι οι Αλβανοί δολοφόνοι του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Next article

You may also like

1 comment

Προσθήκη σχολίου

Ο Ερντογάν επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas να σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ έχοντας ως έδρα την Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί Παλαιστίνιους τρομοκράτες της οργάνωσης Hamas επί τουρκικού εδάφους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν τρομοκρατικές ...