ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Η τέχνη της διαπραγμάτευσης από τον πρόεδρο Τραμπ

0

Του Κυριάκου Μανιάτη

Φαίνεται ότι ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Η προσέγγιση της Βόρειας Κορέας με τη Νότια και η ύφεση της επιθετικής ρητορικής της πρώτης απέναντι στις ΗΠΑ έδειχναν ελπιδοφόρα σημάδια για την παγκόσμια ειρήνη. Η μετά από 65 χρόνια συνάντηση των κορεατών ηγετών ήταν από μόνη της μια διπλωματική επιτυχία που άξιζε δημοσιότητας. Συγχρόνως, ήταν το κατώφλι της επαφής μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα έθετε τέρμα στην εκατέρωθεν δυσπιστία.

Την ρωγμή στην προοπτική της συνάντησης προκάλεσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ο οποίος πριν από περίπου 10 ημέρες κατήγγειλε τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Απείλησε δε να ακυρώσει την κεκανονισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη συνάντηση. Η Αμερική απάντησε ότι επρόκειτο για μια προγραμματισμένη άσκηση.

Στις 22 Μαΐου ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στην Ουάσιγκτον τον Νοτιοκορεάτη Μουν Τζάε Ιν. Να θυμίσουμε ότι ο τελευταίος είχε δηλώσει πως ο πρόεδρος Τραμπ θα έπρεπε να προταθεί για το βραβείο Νόμπελ επειδή θα συναντιόταν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σήμερα, όμως, 25 Μαΐου ο Λευκός Οίκος αιφνιδίασε με την απόφαση της ακύρωσης της συνάντησης Τραμπ – Ουν. Μάλιστα, αυτό έγινε με μια επιστολή του προέδρου Τραμπ που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε αυτήν αφού ευχαριστεί τη Βόρεια Κορέα για την απελευθέρωση των 3 Αμερικανών αιχμαλώτων κάνει μνεία στις πυρηνικές ικανότητες των δύο χωρών και τις συγκρίνει. Αναφέρει επί λέξει: “Μιλάτε για τις δικές σας πυρηνικές δυνατότητες, αλλά οι δικές μας είναι τόσο βαρείς και δυνατές που προσεύχομαι στον Θεό να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν”. Και καταλήγει με τη ρητή ακύρωση της συνάντησης και με πρόσκληση στον Κιμ Γιονγκ Ουν να επικοινωνήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση που αλλάξει γνώμη…

Σημειωτέον ότι πριν από λίγες ημέρες το καθεστώς της Βόρειας Κορέας σε μια ένδειξη καλής θέλησης κατεδάφισε τον σταθμό πυρηνικών δοκιμών της. Ενέργεια που φυσικά δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Τελικώς, ίσως, το μόνο όφελος που αποκομίσθηκε από την πολύ σύντομη αυτή σύγκλιση να είναι η απελευθέρωση των 3 αιχμαλώτων και ο επαναπατρισμός τους στις ΗΠΑ. Ίσως, πάλι, ο πρόεδρος Τραμπ εφαρμόζει την τέχνη της διαπραγμάτευσης και θέλει να οδηγήσει την Πιονγκγιάνγκ στην πλήρη παράδοση.

Οι Κούρδοι καρφώνουν την Ρωσσία για συμφωνία με το ISIS

Previous article

Εξομολόγηση-σοκ από Τουρκοκύπριο: Τέχνη μου ήταν να σκοτώνω άμαχους Ελληνοκύπριους

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου