ΑΠΟΨΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία μπροστά στον εφιάλτη του εμφυλίου ;

0
(Ozan Kose/Agence France-Presse — Getty Images)
Του Κυριάκου Μανιάτη

Η Τουρκία οδεύει ολοταχώς προς τριπλές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Βεβαίως, μόνο η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας έχει σημασία, διότι με τις νέες υπεραυξημένες αρμοδιότητές του θα έχει την ευχέρεια να διαλύει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση όποτε κρίνει. Επομένως, το κρίσιμο είναι ποιος θα καταλάβει τον προεδρικό θώκο.

Αν είναι ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ενισχυθεί η θέση του και θα  μετατραπεί έτσι το πολίτευμα της Τουρκίας σε αυταρχικό και ολοκληρωτικό. Αν είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ ή η Μεράλ Ακσενέρ, υποψήφιοι του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Καλού Κόμματος αντιστοίχως, ίσως η χώρα οδηγηθεί ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο, δεδομένου ότι ο Ερντογάν με τα  τάγματα εφόδου του δεν θα παραχωρήσει την εξουσία τόσο εύκολα.

Αρνητική εντύπωση πάντως και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ουδείς υποψήφιος της αντιπολίτευσης – πλην του Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP – έχει διακηρύξει πως θα καταργήσει τις επαυξημένες εξουσίες του προέδρου. Εξουσίες που καταλύουν τη δημοκρατία και εμπλουτίζουν το μονοκρατορικό σύστημα.

Όπως και να ‘χει, οι επικείμενες τουρκικές εκλογές και ιδίως το αποτέλεσμά τους θα επιδράσουν καταλυτικά στο μέλλον της Τουρκίας, ενδεχομένως και στην επιβίωσή της.

Πώς θα απέτρεπαν το ξεπούλημα της Μακεδονίας οι αρχαίοι Αθηναίοι

Previous article

Τουρκικές εκλογές. Το πρώτο αίμα.

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου