ΑΠΟΨΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπάρχουν αρκετές περιοχές σαν το Μάτι και την Κινέτα

0

Γράφει ο Ευδόκιμος Μ. Μαρκόπουλος, Δασολόγος-Οικονομολόγος

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού με ένα επιτελείο υπουργών και την περιφερειάρχη της Αττικής κυρία Δουρου (είναι η πρώτη της επίσκεψη) στο Μάτι μετά από 45 ημέρες περίπου και αφού ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 98 θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα ως δασολόγος βάσει του πρώτου μου πτυχίου της Δασολογικής σχολής του  Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ σκοπός της επίσκεψης ήταν η καταγραφή των γραφειοκρατικών προβλημάτων που δεν αφήνουν να φθασει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής αλλά και η κλιματική αλλαγή που θα επέλθει στην περιοχή.

Όσον αφορά την καταγραφή των  γραφειοκρατικών προβλημάτων  ναι είναι σωστό αλλά όσον αφορά την κλιματική αλλαγή μόνο σαν αστείο ακούγεται όταν υπάρχουν τόσα άλλα που πρέπει να προηγηθούν.

Ο πρώτος επερχόμενος κίνδυνος πρόκλησης νέων καταστροφών και προβλημάτων σε μια καεισα περιοχή είναι οι  πλημύρες από πιθανές νεροποντές τους επόμενους μήνες του χειμώνα που μας έρχεται διότι δεν υπάρχει πλέον το δάσος που την προστάτευε.

Άρα θα έπρεπε το αρμόδιο δασαρχείο να μελετήσει τι εργασίες προλαβαίνει να κάνει για να περιορίσει το φαινόμενο.

Αυτά όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι.

Δυστυχώς υπάρχουν αρκετές περιοχές σαν το ΜΑΤΙ και την KINETA στην Ελλάδα που μόνο από τύχη δεν κάηκαν μέχρι σήμερα και που πρέπει να ληφθουν τα κατάλληλα μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και ενέργειες για να μην ζήσουμε νέες τραγωδίες. Τηλεοπτικό ρεπορτάζ 2-3 εβδομάδες πριν έδειξε και επιβεβαίωσε την τραγική κατάσταση άλλης περιοχής κοντά στην Αθήνα.

Άρα αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και την Κινέτα και με αφορμή αυτές θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση και να ζητηθεί από τις αρμόδιες δασικές αρχές να γίνει πλήρης καταγραφή αυτών των περιοχών οι οποίες να ανακοινωθούν ώστε να το γνωρίζουν οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές και να προγραμματίσουν και να αρχίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι κατωθι εργασίες.

 

 1. Πρέπει να γίνουν καθαρισμοί των δασών από ξεροκλαδα και άλλα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στο έδαφος των δασών κάτω από τα δένδρα.
 2. Να συντηρηθούν οι υπάρχοντες δασικοί δρόμοι και να διανοιγουν νέοι ώστε τα πυροσβεστικά οχήματα και οι δασοπυροσβέστες να μπορούν να έχουν πρόσβαση για να πλησιάσουν την φωτιά προκειμένου να προσπαθήσουν για την κατάσβεση της.
 3. Να συντηρηθούν οι υπάρχουσες και να διανοιγουν νέες αντιπυρικές λωρίδες.
 4. Θα πρέπει να καθαρισθούν τα πρανή των δρόμων και να μην έχουν πυκνή βλάστηση  που μπορεί εύκολα να πιάσει φωτιά από ένα τσιγάρο ενός οδηγού.
 5. Οι έχοντες την εποπτεία της κατάσβεσης της πυρκαγιάς θα πρέπει να είναι άνθρωποι που ξέρουν καλά την μορφολογία του εδάφους και τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο δάσος και αυτοί είναι οι δασολόγοι, οι δασοκόμοι, οι δασοφύλακες, οι δασοπυροσβέστες και οι κάτοικοι που ζουν και εργάζονται στην συγκεκριμένη περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τους πυροσβέστες οι οποίοι σαν πυροσβέστες της πολης και μη ξέροντας την περιοχή και τις συνθήκες του δάσους κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν και να καούν.
 6. Θα πρέπει να υπάρχουν δεξαμενές νερού μέσα στο δάσος στις κατάλληλες θέσεις.
 7. Θα πρέπει ανάλογες εργασίες καθαρισμού και αντιπυρικών λωρίδων να κληθούν να κάνουν και οι κατοικουντες σε τέτοιες περιοχές γύρω από τις κατοικίες τους  μετά από εκπαίδευση και με την καθοδήγηση των δασικών υπάλληλων του δασαρχείου της περιοχής.
 8. Θα πρέπει να εξηγηθεί στους κατοίκους τέτοιων εκτάσεων ότι μπορεί να είναι ωραίο να ζουν εκεί αλλά συγχρόνως είναι και επικίνδυνο γι’αυτο θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του τοπικού δασαρχείου.
 9. Θα πρέπει να γίνονται πραγματικές ασκήσεις με την συμμετοχή όλων των κατοίκων κάθε χρόνο και όχι επί χάρτου όπως γίνονται.
 10. Θα πρέπει να αγορασθουν καινούργια αεροπλάνα πυρόσβεσης διότι τα υπάρχοντα έχουν περάσει σε ηλικία τα 40 έτη και έτσι μόνο λίγα από αυτά είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και δείχνει την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας για την ζωή αυτών των πιλότων.
 11. Θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν άμεσα οι ευρισκόμενοι στο δάσος δασικοί και δασοπυροσβέστες για τις απαιτούμενες ενέργειες και όχι να απαιτούνται συνεδριάσεις επιτροπών επί επιτροπών όπως εξηγούσε ο κος Τζημερος σε άρθρο του καθώς ως εκλεγμένος στην περιφέρεια Αττικής ξέρει.

Σημειωτέον ότι οι εργασίες καθαρισμού κλπ που ανέφερα παλιά γίνονταν και μάλιστα αποτελούσαν και μέρος κοινωνικής πολιτικής για να μπορέσουμε κρατήσουμε τον ορεινό πληθυσμό έπρεπε να τους δώσουμε και κάποια ημερομίσθια.

Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να κινηθεί εισαγγελεύς διότι ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντα της και θέτει σε κίνδυνο την ζωή και τις περιουσίες των πολιτών.

 

 

Μπορείς να βοηθήσεις, αγόραζε Ελληνικά!

Previous article

Οι Βλάχοι των Σκοπίων

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου