ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Μεγάλη διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του πρωθυπουργού

0

Περίπου 20.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι αντικείμενο δικαστικής έρευνας για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας.

Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη από τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται στο Ισραήλ εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά κατά του Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, που διανύει την τέταρτη θητεία του, θεωρείται ύποπτος για δύο υποθέσεις διαφθοράς. Για την αποδοχή δώρων από πλούσιους επιχειρηματίες και για συμφωνία με ιδιοκτήτη εφημερίδας για ευνοϊκότερη κάλυψη με αντάλλαγμα την μείωση της κυκλοφορίας ανταγωνιστικής εφημερίδας.

Η διαδήλωση αφορούσε ειδικότερα νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, που απαγορεύει στην αστυνομία να δίνει στη δημοσιότητα τις εξελίξεις στις δύο δικαστικές έρευνες που αφορούν τον Νετανιάχου.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί κατάφωρη απόπειρα προστασίας του ισραηλινού πρωθυπουργού με στόχο να παραμείνει η κοινή γνώμη στο σκοτάδι ως προς την εξέλιξη της έρευνας εναντίον του. Οι υποστηρικτές προβάλλουν την προστασία των δικαιωμάτων του.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση νομοθεσίας που αφορά το πρόσωπό του, αλλά ούτε και έδωσε εντολή στους εισηγητές της να αποσύρουν το νομοσχέδιο.

Ο Νετανιάχου περιγράφει τον εαυτό του ως θύμα σε κυνήγι μαγισσών και δηλώνει για τις δύο υποθέσεις: «Δεν θα υπάρξει τίποτε, γιατί δεν υπάρχει τίποτε».
Εάν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του, θα βρεθεί σε ισχυρή πίεση για να παραιτηθεί ή μπορεί να προκηρύξει εκλογές για να δοκιμάσει εάν μπορεί να επανεκλεγεί.

 

cnn

Πόσοι μουσουλμάνοι κατοικούν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Previous article

Έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο – Κρήτη: Τι προβλέπει η προκήρυξη

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου

More in ΚΟΣΜΟΣ

Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προειδοποιούν τη Μ. Βρετανία για τον ύπουλο ρόλο του τεχνολογικού κολοσσού Huawei και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να τερματίσουν όλες τις ευαίσθητες επιχειρήσεις πληροφοριών και να αποσύρουν τους πράκτορές ...