ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κ. Λαλιώτης: «Το Δίκτυο Νatura 2000 ακυρώνει την στρατηγική της Τουρκίας για τις Γκρίζες Ζώνες»

0
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι τουρκικά εδάφη – Ελληνικό ΥΠΕΞ: Σας συστήνουμε να μετράτε τα λόγια σας
«Tο κατοχυρωμένο STATUS στις «Περιοχές Προστατευόμενων Οικοσυστημάτων» -ΔΙΚΤΥΟ NATUR A2000- μπορεί να ακυρώσει, με σωστή στρατηγική και εξειδικευμένο σχεδιασμό, όλη την προκλητική, επιθετική και επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για τις «Γκρίζες Ζώνες» τόσο στα Νησιά του Αιγαίου όσο και στον Έβρο».

Aυτό υποστηρίζει με επιστολή του στο ΑΠ
 ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης- με αφορμή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών -31-3-2018-δήλωση στην οποία υποστήριξε πως οι νησίδες αποτελούν τουρκικά εδάφη.Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ήδη πως «το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».Με ένα σημείωμα που συνοδεύει την επιστολή του ο Κώστας Λαλιώτης τονίζει πως «ο προσδιορισμός ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα σε συνδυασμό με την απεικόνιση τους χάρτες NATURA2000, έχει στηριχτεί σε επιστημονικά τεκμηριωμένες Μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 1994 – 2000, αλλά και μετά το 2000, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από συγκεκριμένες Κοινοτικές Οδηγίες».
«Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι το Δίκτυο NATURA2000 κατοχυρώνει συνδυαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κρίσιμες περιοχές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο γιατί αυτές οι προστατευόμενες περιοχές απεικονίζονται και επικυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο NATURA 2000 και κατ’ επέκταση στους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Χάρτες και προστατεύονται από Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Η Τουρκία (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της) θα εντείνει την προκλητική προσπάθειά της να αμφισβητήσει και να «γκριζάρει» το Ελληνικό STATUSτων περιοχών και στο Αιγαίο και στον Έβρο.
Η εγρήγορση, η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητα της Ελλάδας απαιτεί κοινό σχέδιο, συνεργασία και κοινή δράση όλων των Φορέων της Πολιτείας και της Κοινωνίας. Το Δίκτυο NATURA 2000 είναι πολύ κρίσιμο και εξόχως χρήσιμο για την Ελλάδα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη.

Ολόκληρη η επιστολή του Κώστα λαλιώτη

«Αθήνα, 8 Μαΐου 2018

Αγαπητέ Γιώργο,

Από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, έχει εκδοθεί (31/3/2018) μια προκλητική ανακοίνωση για το STATUS ορισμένων Νησιών του Αιγαίου με αιχμή το «ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000».
Το ζήτημα αυτό είναι αναμφίβολα μείζον και κρίσιμο γιατί η εκπόνηση Μελετών και οι εγκεκριμένοι Χάρτες για τις προστατευόμενες περιοχές του ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA(που έχουν τεκμηριωθεί σταδιακά από το 1994) δημιουργούν ταυτόχρονα ένα διττό κατοχυρωμένο κεκτημένο για τη χώρα μας (Εθνικό και Ευρωπαϊκό).
Οι περιοχές αυτές με την απεικόνισή τους στους Χάρτες, συμπεριλαμβάνονται και στον Εθνικό Κατάλογο της Ελλάδας και στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο, αυτονόητα, κατοχυρώνουν ζωτικά εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.


Κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω για το «ΔΙΚΤΥΟ NATURA2000» γιατί το κατοχυρωμένο STATUS στις «Περιοχές Προστατευόμενων Οικοσυστημάτων» μπορεί να ακυρώσει, με σωστή στρατηγική και εξειδικευμένο σχεδιασμό, όλη την προκλητική, επιθετική και επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για τις «Γκρίζες Ζώνες» τόσο στα Νησιά του Αιγαίου όσο και στον Έβρο.

Σας επισυνάπτω δυο ενημερωτικά σημειώματά μου (ένα πολύ συνοπτικό και ένα εκτενέστερο στις 2/4/2018) για το «ΔΙΚΤΥΟ NATURA2000», τα οποία έχω αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων καθώς και στους Υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και σε Βουλευτές.

Επίσης επισυνάπτω και την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας μαζί με την απάντηση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας (31/3/2018).

Φιλικά

Κώστας Λαλιώτης»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι τουρκικά εδάφη

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την περίληψη στο πρόγραμμα Natura 2000 από την πλευρά της Ελλάδος και των Ιμίων προχώρησε σε δήλωση στην οποία τονίζει πως οι νησίδες αποτελούν τουρκικά εδάφη.

Αναλυτικά στην δήλωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Υπάρχουν αναφορές για υιοθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας του νόμου 4519 στον οποίο περιλαμβάνονται 446 περιοχές σε θάλασσα και ξηρά στο πρόγραμμα Natura 2000.

Η χώρα μας δεν έχει ενστάσεις στους γενικούς κανόνες και τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Natura 2000, Corine Bird Directive κλπ.

Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και πολύ καιρό τις διατάξεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων με σεβασμό στα ζητήματα του Αιγαίου. Και στην τωρινή περίπτωση η Ελλάδα επιλέγει την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για το πρόγραμμα Natura 2000.

Η Ελλάδα σε συνέχεια της κρίσης των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τις συγκεκριμένες βραχονησίδες καθώς και άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου των οποίων η κυριότητα δεν της ανήκει από καμία διεθνή συμφωνία.

Μεταφέραμε τις Τουρκικές ενστάσεις για τη συγκεκριμένη πρακτική από την πλευρά της Ελλάδας στην Κομισιόν το 1998. Ξεκαθαρίσαμε τις Τουρκικές θέσεις τόσο μέσω της επίσημης τοποθέτησης του τότε Υπουργού Εξωτερικών στις 29 Απριλίου 1998 όσο και με αντίστοιχη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου 1998. Πολλές αντίστοιχες δηλώσεις και επίσημα διαβήματα έγιναν καθ’ όλη την περίοδο που ακολούθησε προς την Ευρώπη από την πλευρά της Τουρκίας.

Με αφορμή τη νέα υιοθέτηση του προγράμματος θα θέλαμε να προσκαλέσουμε την Ελλάδα να πράξει με γνώμονα την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση πως δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε όργανο των πολιτικών επιδιώξεων της Ελλάδας μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Εκμεταλλευόμενοι την συγκεκριμένη ευκαιρία θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Επιπλέον δεν θα αποδεχθούμε κανένα τετελεσμένο από την πλευρά της Ελλάδας σε γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος αριθ. 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ όσον αφορά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δήλωση εκπροσώπου τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Σας συστήνουμε να μετράτε τα λόγια σας 

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με την δήλωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι αυτονόητο ότι τόσο η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η ανάδειξη όσο και η ευθύνη για την προστασία των Περιοχών (όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς Χάρτες) του Δικτύου NATURA 2000 διαμορφώνει ένα διττό STATUS, διαμορφώνει ταυτόχρονα ένα Εθνικό Κεκτημένο για κάθε Χώρα και ένα Ευρωπαϊκό Κεκτημένο για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Βία και επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στο Ιράκ από Ισλαμικό Κράτος και φυλάρχους λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές

Previous article

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε κούρσα εθνικού παραλογισμού.

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου