ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός και κατασκοπεία. Η.Π.Α. εναντίον Κίνας

0

Ο Donald Trump, εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα απέλασης δεκάδων Κινέζων (διπλωματών, δημοσιογράφων και άλλων) από τις Η.Π.Α., λόγω κατασκοπείας. Οι απελάσεις σχετίζονται με τον πόλεμο πληροφοριών, μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου,  που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελάσει δεκατρείς Αμερικανούς δημοσιογράφους από τρεις μεγάλες εφημερίδες, την Wall Street Journal, τους New York Times και την Washington Post. Επίσης, το Πεκίνο απαίτησε όλα τα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να παρέχουν στην κυβέρνηση λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά τους στοιχεία, τη δομή των εργαζομένων σε αυτές καθώς και άλλες πληροφορίες. Οι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι απελάθηκαν επειδή προσπάθησαν να αναφέρουν την κατάσταση της πανδημίας COVID-19 μέσα στην Κίνα.

Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος Trump και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo, άρχισαν να αναφέρουν τον κορωνοϊό 2 (SARS-CoV-2, γνωστός ως νέος κορωνοϊός) ως «κινεζικό ιό» ή «ιό Wuhan». Ο όρος αναφέρεται στην κινεζική επαρχία  Wuhan από την οποία πιστεύεται πως προέρχεται ο εν λόγω ιός. Ο Πρόεδρος Trump ισχυρίζεται ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον όρο «κινεζικός ιός» ως απάντηση στους αβάσιμους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Πεκίνου ότι ο νέος κορωνοϊός εισήχθη στην Κίνα από μέλη του στρατού των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, οι New York Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Trump σκέπτεται να απελάσει έναν μεγάλο αριθμό Κινέζων πολιτών που εργάζονται ως διπλωμάτες ή δημοσιογράφοι. Φημολογείται πως σε κάποιες περιπτώσεις, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να κλείσει τα γραφεία ορισμένων κινεζικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ. Δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που θεωρούν ότι πολλοί Κινέζοι δημοσιογράφοι οι οποίοι εδρεύουν στις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα είναι αξιωματικοί πληροφοριών, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνουν το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, η οποία είναι η κύρια υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού της Κίνας. Κάποιοι από τους φερόμενους «αξιωματικούς πληροφοριών» φημολογείται πως είναι στενά συνδεδεμένοι  με το ξενόγλωσσο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο China Global Television Network, το οποίο σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αξιωματούχους ανήκει στην Κεντρική Τηλεόραση Κίνας (CCTV).

Στις 2 Μαρτίου, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε συγκεκριμένο όριο στον αριθμό αλλοδαπών πολιτών που επιτρέπεται να εργάζονται στις Η.Π.Α. για κινεζικές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, οι οποίες, ομολογουμένως, συμμορφώθηκαν έγκαιρα με τη νέα οδηγία, ανακαλώντας πάνω από 60 μέλη του προσωπικού τους πίσω στην Κίνα. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος πιστεύει πως ακόμη και τώρα  ένας σημαντικός αριθμός από τους εκατό Κινέζους δημοσιογράφους που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις Η.Π.Α. είναι στην πραγματικότητα αξιωματικοί πληροφοριών των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ, στις 25 Μαρτίου, η αγγλόφωνη κυβερνητική εφημερίδα The Global Times  της Κίνας δημιούργησε αίσθηση επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι ο νέος κορωνοϊός εισήχθη στην Κίνα από έναν Αμερικανό ποδηλάτη που επισκέφθηκε την πόλη Wuhan τον περασμένο Οκτώβριο για να αγωνιστεί στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες . Τέτοιοι ισχυρισμοί, λοιπόν, σύμφωνα με τους οποίους ο νέος κορωνοϊός προέρχεται από τις Η.Π.Α., διαδίδονται με αστραπιαίο ρυθμό και φαίνεται να έχουν αυξημένη δημοτικότητα στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.

Πηγή: www.intelnews.org

Covid-19: Ο στρατός της Μαλαισίας κάνει περιπολίες στους δρόμους εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού

Previous article

Ο ιδεολόγος Τζιχαντιστής Abu Muhammad Al-Maqdisi προτρέπει τους Μουσουλμάνους να χαίρονται με το θάνατο των «απίστων» από τον Κορωνοϊό

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου