ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΠΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Πέραν του Ερντογάν κανείς δεν μπορεί να λύσει το Κυπριακό

0

«Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, το απόγευμα της Πέμπτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής σε μια αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι ο Ερντογάν είναι το κέντρο εξουσίας στην Τουρκία και υποστήριξε ότι ήταν σωστή η κίνηση της Ελλάδας να συζητήσει μαζί του.
Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. «Βάλαμε πάνω στο τραπέζι ένα θέμα που είχε εξαφανιστεί. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι ένα θέμα, που όλα τα ιστορικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών το είχαν εξαφανίσει, ή αποδέχονταν να παραμείνει: τα ξένα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τα λεγόμενα ζητήματα των εγγυήσεων», κατέληξε.

Όσον αφορά την αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει το νέο απομονωτισμό αλλά την πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική που λέει ότι πρέπει να μιλάει κανείς με όλους προκειμένου να προωθήσεις θέσεις και να επιλύσει προβλήματα.

Συνέκρινε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου με αυτήν που έκανε το 2004, χαρακτηρίζοντάς την επιτυχημένη και υποστήριξε ότι υπήρξε ουσιαστική μετακίνηση του κ. Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.  «Η αρχική και παλιά θέση του Ερντογάν που αμφισβητούσε τη Λωζάννη, μετατράπηκε σε επικαιροποίηση της Λωζάννης, όσον αφορά την άλλη πλευρά, δηλαδή την ανατολική τους πλευρά και όχι την Ελλάδα. Υπήρξε –εγώ δε λέω ότι το πιστεύει ή δεν το πιστεύει, αλλά υπήρξε- σαφής δήλωση ότι δεν διεκδικεί εδάφη η Τουρκία από την Ελλάδα. Αυτό δεν το έχει ξανακάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Υπήρξε αναγνώριση ότι η μουσουλμανική κοινότητα συμπεριλαμβάνει Πομάκους και Ρομά. Αυτό είναι πρωτοφανής παραδοχή από την πλευρά τους. Ακόμα, όταν μιλούσε για τη μουσουλμανική κοινότητα ο Ερντογάν, είπε ενώπιον της τηλεόρασης ότι «διατυπώνουμε μια παράκληση, γιατί δε μας πέφτει λόγος ουσιαστικά και δε μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις». Ζήτησε επίσης συγνώμη για τους διωγμούς  της Κωνσταντινούπολης, στη δεκαετία του ’50.  Αυτά είναι θετικά ζητήματα που διαφεύγουν από το ραντάρ ορισμένων», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε μέγιστο κέρδος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τις ελληνικές θέσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι ο κ. Ερντογάν μετάνιωσε για τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ιδιωτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πριν την επίσκεψή του.  «Το μόνο πράγμα που άλλαξε ουσιαστικά από το πρόγραμμα ήταν ο Ερντογάν είχε να δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ και την έδωσε στο ΣΚΑΪ. Πως μας προέκυψε η συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ενώ είχε συμφωνήσει; Διότι όπως ομολόγησε ο ίδιος … λέγοντας ότι «φαίνεται έκανα λάθος» το είπε στους δημοσιογράφους του και γράφτηκε στις τουρκικές εφημερίδες, «φαίνεται ότι με μετέπεισε –λέει- ο διευθυντής μου ενημέρωσης». Και πως τον μετέπεισε ο διευθυντής ενημέρωσής του; Είναι ένας Τούρκος παραγωγός σήριαλ που είναι σε πολλές τηλεοράσεις (“Survivor”) και άλλαξε. Εκεί άλλαξε η συμφωνία», σημείωσε ο Ν. Κοτζιάς.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Η Μαφία των πανεπιστημίων ξαναχτύπησε

Previous article

«Μαχαίρι» στις εκπτώσεις φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2018

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου