ΑΠΟΨΕΙΣΚΟΣΜΟΣΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ και η θρασυδειλία της Τουρκίας

0

Του Σταύρου Καλεντερίδη

Μετά την πολεμική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της Ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο της ΕΝΙ επιχείρησε να πλησιάσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, το οποίο ανήκει στο κυρίαρχο κράτος της Κύπρου, ωστόσο αναχαιτίστηκε από τουρκικό πλοίο, δεχόμενο μάλιστα απειλές από τους Τούρκους, ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. Πρόκειται για μια ιμπεριαλιστική κίνηση από αυτές που μας έχει συνηθίσει το Τουρκικό φασιστικό κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην περιοχή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό.

Αντίστοιχη επιθετική απόπειρα της Τουρκίας έλαβε χώρα και στο τεμάχιο 6, κατά την οποία πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προσπάθησε να παρενοχλήσει την γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ». Εκεί, όμως, η κοινοπραξία ENI/TOTAL είχε λάβει προληπτικά μέτρα με δύο φρεγάτες (μία Γαλλική και μία Ιταλική) να συνοδεύουν το γεωτρύπανο. Τότε, η αποφασιστική στάση, κυρίως της Γαλλίας, να μην επιτρέψει παρεμπόδιση του έργου της δικής της εταιρείας και η επακόλουθη ισχυρή αντίδραση των συμμαχικών φρεγατών, είχαν ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι να υποχωρήσουν και το πλοίο τους να απομακρυνθεί.

Εδώ λοιπόν αναδεικνύεται και η θρασυδειλία του Τουρκικού κράτους. Όπου αντιληφθούν ηττοπάθεια και υποχωρητικότητα, όπως στην περίπτωση της ΕΝΙ, των Ιμίων και του Σκοπιανού, η τουρκική πλευρά γίνεται επιθετική, αδιάλλακτη και καταλαμβάνει την παραμικρή ίντσα χώρου που τους παραχωρείται. Αντιθέτως, οι θρασύδειλοι Τούρκοι, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με αποφασιστικότητα, πυγμή και θάρρος, εξαφανίζονται και σκορπούν στα 4 σημεία του ορίζοντα, όπως συνέβη στο οικόπεδο 6. Υπό καθεστώς πίεσης και όταν η αντίπαλη πλευρά σηκώνει το δίκαιο ανάστημα της, η Τουρκική δειλία ξεγυμνώνεται.

Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει άμεσα να λάβουν οι Έλληνες αξιωματούχοι (Ελλαδίτες και Κύπριοι), ιδιαίτερα αν αναλογιστούν ότι το δίκαιο, εν προκειμένω, είναι με το μέρος του Ελληνισμού.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Ο Σταύρος έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες στο εξωτερικό, ενώ σήμερα αρθρογραφεί και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας. Οι τομείς ειδίκευσης του είναι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική, η Μέση Ανατολή, και η Δημοκρατία.

Δεκαπέντε γυναίκες τουρκικής καταγωγής οι οποίες συνδέονται με τον Daesh καταδικάστηκαν σε θάνατο

Previous article

Η Αφόρητη Ελαφρότητα του Οζερσάϊ και το Διεθνές Δίκαιο

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου