ΑΠΟΨΕΙΣΜΑΚΕΔΟΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μ. Αλέξανδρος. Εκπολιτιστής ή άλλος ένας σφαγέας της παγκοσμίου ιστορίας;

0

Γράφει ο Γιάννης Λιναρδάτος

Το εκηβόλο φως των μεγάλων ανδρών θα αποτελεί αιώνιο φάρο στο ταξίδι εκείνων που αναζητούν την αρετή. Όμως, υπάρχουν και οι μικροί άνδρες οι οποίοι μην αντέχoντας το μεγαλειώδες φως που τους προκαλεί ίλιγγο και φθόνο προσπαθούν να το καλύψουν υπό το σκότος της μικροψυχίας τους. Βέβαια, αυτό που εν τέλει καταφέρνουν είναι να γίνονται ακόμη πιο μικροί μη δυνάμενοι να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη του φωτός. Πολλοί, λοιπόν, μικρόψυχοι άνθρωποι έχουν επιχειρήσει επισταμένως να ισοπεδώσουν το μεγαλείο των έργων του Μ. Αλεξάνδρου συγκρίνοντας αυτόν με βάρβαρους και απάνθρωπους κατακτητές. Ήταν άραγε ο μεγάλος Έλληνας στρατηλάτης ένας κοινός άρπαγας ή μήπως ήταν ο μεγαλύτερος εκπολιτιστής που πέρασε ποτέ μέσα από τα δαιδαλώδη και ενίοτε σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ιστορίας; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό σύντομα και περιεκτικά.

Ας ξεκινήσουμε με το λαό των Υρικανών. Ο Μ. Αλέξανδρος δεν ήταν εκείνος ο οποίος τους έμαθε την τέλεση νόμιμων γάμων; Μήπως ο Μακεδόνας άνακτας δεν δίδαξε στους Αραχωσίους την καλλιέργεια της μητέρας γης; Οι Σογδιανοί σταμάτησαν να φονεύουν τους πατέρες τους κι έμαθαν να φροντίζουν αυτούς ως τα βαθιά γεράματά τους εξαιτίας του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη. Αν δεν είχε κατακτήσει τους Πέρσες ο Μ. Αλέξανδρος μέχρι πότε αυτοί θα συνέχιζαν να συνουσιάζονται με τις μητέρες τους;

Το θεϊκόν τέκνον του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας δεν ήταν εκείνο που δίδαξε στους Ινδούς τη λατρεία των θεών της Ελλάδος; Εξαιτίας του Μ. Αλεξάνδρου άρχισαν οι Σκύθες να θάβουν τους νεκρούς, διότι πριν εκπολιτιστούν από αυτόν συνήθιζαν να τους τρώνε, να πίνουν το αίμα αυτών και να χρησιμοποιούν τα κρανία τους ως ποτήρια για το κρασί.

Εξημερώθηκε η Ασία ολάκερη υπό το ανάγνωσμα των επών του θείου Ομήρου. Τα παιδιά των Περσών, των Σογδιανών και των Γεδρωσίων τραγουδούσαν τις  τραγωδίες του Ευριπίδη και του Σοφοκλή. Πάνω από εβδομήντα πόλεις έκτισε στην απέραντη γη των βαρβάρων και κατάφερε να μετρατρέψει ημιάγριους λαούς σε πολιτισμένους.

 

 

Πηγή: Πλουτάρχου Ηθικά, Περί της τύχης ή αρετής του Αλεξάνδρου

Ν. Κοτζιάς: Δικαιώματα στη Μακεδονία έχει και η Αλβανία

Previous article

Η Συνθήκη Βουκουρεστίου, η Μακεδονία και τα ασύστολα ψεύδη Τσίπρα – Κοτζιά

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου