ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ κατηγορεί τον Εμίρη πώς έχει μετατρέψει τη χώρα σε αποικία του Ερντογάν

0

Ο αντιφρονών Σεΐχης Φαχάντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ-Θάνι, εξάδερφος του Εμίρη του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Τάνι, στον οποίο κατά καιρούς έχει ασκήσει δριμεία κριτική, έγραψε σε άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κατάρ» πως η μοναρχία εχει μετατρέψει την πατρίδα του σε «υποτελή χώρα» της Τουρκίας. Ο Φαχάντ ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που το Κατάρ υποτάσσεται στον νεο-οθωμανικό ζυγό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακυρώνει τους αγώνες των προγόνων τους  να απελευθερωθούν από την οθωμανική κυριαρχία. Ο αντιφρονών Σεϊχης με χαρακτηριστική καυστικότητα  προειδοποιεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος δε θα ησυχάσει εάν δεν μετατρέψει το Κατάρ στην πρώτη αποικία της Τουρκίας σε σημείο που οι πολίτες του Κατάρ να μιλούν τουρκικά. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Arab News με έδρα τη Σαουδική Αραβία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Fahad υπήρξε αντιφρονών εδώ και αρκετό καιρό. Το 2011, υπέγραψε αίτημα το οποίο υπέβαλε στον τότε Εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ-Τάνι, ζητώντας σαρωτικές οικονομικοκοινωνικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός ίσως να ήταν και ο λόγος για την σύλληψή και την προσωρινή κράτησή του το 2016.

Ακολουθεί το άρθρο του αντιφρονούντα Σεΐχη Φαχάντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ-Θάνι.

«Βλέπουμε την ειρωνεία στο μεγαλείο της όταν ο Ερντογάν  μπαίνει στο Κατάρ, λες και είναι ο ηγέτης του,  περιθωριοποιώντας τον Εμίρη και αντιμετωπίζοντάς τον ως υποτακτικό του».


«Πόσο θαύμασα την έξυπνη κίνηση του Πούτιν, όταν δέχτηκε τον Τούρκο Πρόεδρο στο Κρεμλίνο.  Μια σειρά επιβλητικών αγαλματιδίων που αναπαριστούσαν νίκες της Ρωσίας επί της Τουρκίας περιστοίχιζαν τον Ερντογάν και τη συνοδεία του, θυμίζοντάς σε αυτόν τη φυσική του θέση και αποτρέποντάς τον από το να ξεπεράσει τα όρια.

«Βλέπουμε την ειρωνεία στο μεγαλείο της όταν ο Ερντογάν  μπαίνει στο Κατάρ, λες και είναι ο ηγέτης του,  περιθωριοποιώντας τον Εμίρη και αντιμετωπίζοντάς τον ως υποτακτικό του». Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να δείξει τη δύναμή του σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικυρώνοντας τρόπον τινά την εξουσία του επί του Κατάρ, αντιμετωπίζοντάς αυτό σαν μία από τις επαρχίες του.  Και σαν να μην έφτανε αυτό, προσέβαλε σκόπιμα τους πολίτες του Κατάρ, ενεργώντας με τον  ίδιο τρόπο με τον οποίο του συμπεριφέρθηκε ο Πούτιν, έτσι ώστε να αντισταθμίσει τον εξευτελισμό που υπέστη από τον Ρώσο Πρόεδρο».

«Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τους πολίτες του Κατάρ όχι ως συνεργάτες και φίλους του, αλλά σαν να ήταν ο κύριος τους και εκείνοι οι υποτακτικοί του».

«Κάθε φορά που ο Ερντογάν επισκέπτεται το Κατάρ ή καλεί σε συνάντηση τους Εμίρηδες της χώρας μας, νιώθω να με κατακλύζει ένα κύμα θλίψης, διότι δεν φέρεται  στους Καταριανούς ως συνεργάτες και φίλους του, αλλά σαν να ήταν ο κύριος τους και εκείνοι οι υποτακτικοί του. Έχω βιώσει αυτή την πικρία από πρώτο χέρι δεκαπέντε φορές, όσες δηλαδή ήταν και οι συναντήσεις του Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Τάνι με τον Ερντογάν. Κάθε μία από αυτές ήταν χειρότερη από την προηγούμενη, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος επιδείκνυε την κυριαρχία του είτε  επιβάλλοντας στο Κατάρ φορολογία για να πληρώνει τις χασούρες της Τουρκίας, αντισταθμίζοντας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας ή καλύπτοντας τα έξοδα των εισβολών του στη βόρεια Συρία. Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος ανάγκαζε το Κατάρ να  χρηματοδοτεί την Τουρκία για την ενίσχυση της παρουσίας της στη Λιβύη και τη συντήρηση της  βάσης της στη Σομαλία. Επιπροσθέτως, το Κατάρ ήταν αναγκασμένο να  αγοράζει όλα τα απούλητα αγαθά της Τουρκίας  και  να κλείνει συμβόλαια με τουρκικές εταιρείες για την εκτέλεση μικρών έργων για τα οποία πλήρωνε τεράστια ποσά».

«Επιπλέον, στρατεύματα και όπλα του Ερντογάν υπάρχουν κυριολεκτικά σε κάθε σημείο του Κατάρ. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εκτελεί κεκαλυμμένες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών μέσα στη χώρα μας την οποία επίσης χρησιμοποιεί για δοκιμές των οπλικών του συστημάτων. Οι δρόμοι της αγαπημένης μας Ντόχα έχουν μετατραπεί σε «παιδικές χαρές» για τους Τούρκους στρατιώτες (και σύντομα για τους Τούρκους αστυνομικούς) οι οποίοι περπατούν με μαγκιά έχοντας το αλαζονικό ύφος του αποικιοκράτη, ελέγχοντας τις κινήσεις των άτυχων πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους αποφεύγουν μέχρι και την επαφή μαζί τους. Οι έντιμοι και αξιοσέβαστοι πολίτες έχουν επιλέξει να παραμένουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους έτσι ώστε να μην υποστούν ψυχική ή σωματική ταπείνωση, ειδικά δε, αν δεν μιλούν άπταιστα την τουρκική, κάτι που έχει γίνει αναγκαίο πια, εκτός αν το Κατάρ σωθεί από τον τουρκικό αποικισμό».

«Ο εξευτελισμός  φτάνει στο αποκορύφωμά του, όταν οι ειδήσεις για το Κατάρ, οι πολιτικές αποφάσεις της χώρας καθώς και η επίσκεψη του Εμίρη, μεταδίδονται από το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο  Anadolu με τη μορφή οδηγιών ή εντολών που φανερώνουν ανοιχτά ότι οι αποφάσεις του Κατάρ, στην ουσία, λαμβάνονται από την Άγκυρα».

«Πώς μπορεί ο Ερντογάν, λοιπόν, να γίνει φίλος των Αράβων, αν έχει εμμονή με τις αναμνήσεις της κατοχής των αραβικών χωρών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία»;

«Πώς είναι δυνατόν η ηγεσία του Κατάρ να δέχεται τον εξευτελισμό της νέο-οθωμανικής πολιτικής του Ερντογάν»;

«Κάθε συνεργασία βασίζεται στην ισότητα και στο κοινό συμφέρον, χαρακτηριστικά τα οποία στερείται η σχέση του Κατάρ με την Τουρκία. Όλες οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ ευνοούν με προνόμια την πρώτη και επιβαρύνουν  το δεύτερο με υποχρεώσεις μόνο. Από πότε οι Τούρκοι έγιναν φίλοι των Αράβων όταν ανέκαθεν τους περιφρονούσαν; Πώς μπορεί ο Ερντογάν να γίνει φίλος των Αράβων, αν έχει εμμονή με τις αναμνήσεις της κατοχής των αραβικών εδαφών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία; Πώς μπορεί ο Ερντογάν να γίνει φίλος των Αράβων όταν η πικρία της μεγάλης μάχης του Αλ-Γουαχμπά (Al-Wajbah) εξακολουθεί να του προκαλεί ασφυξία; Πώς μπορεί ο Ερντογάν να γίνει φίλος μας όταν ξέρει μονάχα να παίρνει και να μη δίνει τίποτα, και όταν δεν σέβεται κανέναν και δεν εκτιμά την απεριόριστη υποστήριξη του Κατάρ»;

«Όπως πολλοί Καταριανοί, έτσι κι εγώ αναρωτιέμαι πώς η ηγεσία του Κατάρ δέχθηκε αυτή την ταπείνωση και αυτή την περίεργη εξάρτηση, παραδίδοντας τα ηνία της εξουσίας στους Τούρκους. Όλοι αναρωτιόμαστε: τί είδους ανοησία είναι αυτό; Τι μας επιφυλάσσει η μοίρα; Γιατί αφήνουμε τον εαυτό μας στο έλεος των εκτελεστών και αντιπάλων μας καθώς και αυτών που μας μισούν, μας βασανίζουν και μας εξευτελίζουν σε όλη τη διάρκεια του μαύρου αυτού αποικισμού; Πού πήγε η αξιοπρέπεια μας και υποκύψαμε σε αυτήν την ανωμαλία; Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε την ίδια μας την ασφάλεια στα χέρια του εχθρού μας»;

«Για να σφίξουμε ακόμη περισσότερο τη θηλειά γύρω από το λαιμό του Κατάρ, ένα πράγμα μένει να γίνει ακόμη: Να κατεδαφίσουμε το παλάτι Al-Wajbah, να σβήσουμε το όνομά του από παντού και μετά να αλλάξουμε την ημέρα της εθνικής μας εορτής ανάλογα με τη διάθεση των Τούρκων. Όποιος πιστεύει ότι η κυριαρχία του Ερντογάν έχει φτάσει στο απόγειό της πλανάται πλάνην οικτράν, καθώς γίνεται όλο και πιο μοχθηρός και αχόρταγος με κάθε μπουκιά που καταπίνει, ζητώντας κάθε φορά όλο και περισσότερα. Δεν θα σταματήσει έως ότου βεβαιωθεί ότι το Κατάρ έχει γίνει η πρώτη αποικία της Τουρκίας. Ο Ερντογάν βλέπει το Κατάρ ως το πάτημά του για τον Περσικό Κόλπο και αυτό που επιθυμεί για τη χώρα αυτή είναι η μετατροπή της σε Οθωμανική πολιτεία από την οποία θα απομυζεί όλους τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους.

«Αυτό που με φοβίζει όσο τίποτε άλλο είναι η μέρα που ένας Καταριανός θα ρωτήσει για την πατρίδα του στα τουρκικά (Δόξα τω Θεώ δεν ξέρω Τούρκικα και ούτε μου αρέσει να τα ακούω)».

«Με όλους τους  πολίτες του Κατάρ με τους οποίους έχω συνομιλήσει μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία αλλά και τον ίδιο θυμό, όταν βλέπουμε την αγνή γη μας να μολύνεται από τουρκικές επιδράσεις και την τουρκική γλώσσα έως ότου απολέσει ολοκληρωτικά την ταυτότητά της».

«Αδελφοί και αδελφές, πλησιάζει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, που είναι ο μήνας κατά τον οποίο κερδίσαμε τη μάχη του Al-Wajbah με μια ένδοξη νίκη, εκδιώκοντας τους Οθωμανούς και κατατροπώνοντας τον Οθωμανό κυβερνήτη της Μπάσρα που προσπάθησε να ταπεινώσει το Κατάρ».

«Είμαστε οι απόγονοι αυτών των μεγάλων ανθρώπων, εμποτισμένοι με την προγονική υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια εκείνων που δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι σε καμία ταπείνωση και ντροπή. Είθε το Κατάρ να επιστρέψει στις ρίζες και τη δόξα του, με φυλές και οικογένειες που θα αγαπούν και θα σέβονται η μία την άλλη δίνοντας αξία σε μια ιστορική συμμαχία που θα έχει ως σκοπό την προστασία  αυτής της αγαπημένης οντότητας και θα λειτουργήσει ως εγγύηση για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

 
«Ό,τι και να συμβεί, το Κατάρ είναι μια αυθεντική αραβική χώρα και δεν θα γίνει ποτέ τουρκική. Θα έρθει στιγμή που η λεγόμενη αποικιακή βάση Tarek bin Ziyad  θα θυμηθεί την ιστορία του Οθωμανού κυβερνήτη και θα ξαναβιώσει αυτό που του συνέβη, γιατί η ιπποσύνη υπάρχει ακόμη. Γι’ αυτό οι γενναίοι και ευγενείς άνδρες  δεν πρόκειται να υποκύψουν. Θα δείξουν παντού ότι είμαστε σύμβολα ανδρείας και μεγαλοψυχίας».

Πηγή: www.memri.org

Δορυφορικές φωτογραφίες απεικονίζουν σχεδόν ολοκληρωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σαουδική Αραβία

Previous article

Ετοιμάζεται να μας τη φέρει εν μέσω πανδημίας ο Ερντογάν;

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

More in ΚΟΣΜΟΣ

Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προειδοποιούν τη Μ. Βρετανία για τον ύπουλο ρόλο του τεχνολογικού κολοσσού Huawei και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να τερματίσουν όλες τις ευαίσθητες επιχειρήσεις πληροφοριών και να αποσύρουν τους πράκτορές ...