ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΚΥΠΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το Σκοπιανό ήρθε η ώρα της Κύπρου;

0

Του Κυριάκου Μανιάτη

Είναι γνωστή η ταχύτητα με την οποία ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πρώτα το Σκοπιανό, ύστερα η αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Αλβανία και φυσικά το Κυπριακό. Ιδίως το τελευταίο ζήτημα δεν έχει λυθεί έως τώρα λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις και της εθνικής στάσης που κράτησαν οι Ελληνοκύπριοι στο δημοψήφισμα του 2004.

Όμως, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Η ελληνική συγκυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει παρακάτω και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν έχει μόλις εκλεγεί ως απόλυτος άρχων στη γειτονική χώρα. Όλα δείχνουν ότι συμπίπτουν οι χρόνοι των ηγετών των δύο χωρών (Ελλάδας – Τουρκίας) για την κατάληξη στις συνομιλίες.

Ήδη, στις 3/7 ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ πως η Τουρκία αποδέχθηκε την Τζέιν Χολ Λουτ ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Σημειώνεται πως μέχρι χθες η Τουρκία φρέναρε τον διορισμό της κ. Λουτ.

Δεύτερο σημάδι, που όπως φαίνεται έχει τη σημασία του, είναι η ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία των πρώτων ταξιδιών του νεοεκλεγέντος προέδρου. Στις 9/7 θα ορκιστεί για τη νέα του θητεία ο κ. Ερντογάν και την επόμενη ημέρα θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο, όπου και θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Υποψίες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων κατά τα φαινόμενα επιβεβαιώνονται και μάλιστα σε χρόνο επικίνδυνο. Αφενός μεν η ελληνική διοίκηση επιθυμεί – ενόψει εκλογών – να δείξει καλή διαγωγή και στο Κυπριακό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφετέρου δε η τουρκική προεδρία, ανέμελη πια από πολιτικό κόστος, έχοντας αφήσει πίσω της τις εκλογές, θέλει να τρέξει το ζήτημα της Κύπρου.

Μένει να δούμε αν όλα αυτά θα υλοποιηθούν ή απλώς οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να εκθέσουν η μία την άλλη προϊόντος του χρόνου. Πάντως, η επανένωση της νήσου περνάει μέσα από την κυπριακή κοινωνία και αυτή θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Ένας χρόνος Μακρόν. Αποτίμηση του έργου του

Previous article

Στις Πρέσπες υπέγραψαν την πιο προδοτική Συμφωνία στην ιστορία του Ελληνικού έθνους

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου