ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas να σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ έχοντας ως έδρα την Τουρκία

0

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί Παλαιστίνιους τρομοκράτες της οργάνωσης Hamas επί τουρκικού εδάφους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο The Telegraph το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με την αναφορά, απομαγνητοφωνημένα κείμενα της ισραηλινής αστυνομίας δείχνουν πως η ηγεσία της Hamas χρησιμοποιεί την Κωνσταντινούπολη ως κέντρο επιχειρήσεων για τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές του Ισραήλ όπως την Ιουδαία, την Ιερουσαλήμ και τη Σαμάρεια. Μία από τις επιχειρήσεις αυτές ήταν η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του δημάρχου της Ιερουσαλήμ.

Ο Zacharia Najib, αξιωματούχος της Hamas, είχε σχεδιάσει δολοφονική επίθεση στην Ιερουσαλήμ στρατολογώντας τον 23-χρονο τρομοκράτη Adham Muselmani ο οποίος ζούσε στην πόλη. Πιθανοί στόχοι ήταν ο τότε Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Nir Barkat, o Yehuda Glick, βουλευτής του κόμματος Likud και ο αρχηγός της αστυνομίας, Roni Alsheich.

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε όταν ο Muselmani, επιδιώκοντας να αγοράσει ένα πιστόλι το οποίο θα χρησιμοποιούσε για την επίθεση,  επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ όπου και συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές.

Παρότι το Ισραήλ έχει έρθει σε διάλογο με την κυβέρνηση της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της Hamas σε τουρκικό έδαφος, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αρνηθεί να πράξει οτιδήποτε που θα οδηγήσει στην καταστολή της δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης ή έστω να παρέμβει όταν πρόκειται για  εχθρικές δραστηριότητες της Hamas εναντίον του Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ismail Haniyah, αρχηγό της Hamas, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα αδέρφια μας στην Παλαιστίνη.»

Η σιωπηρή στήριξη στη Hamas από την Τουρκία παραβιάζει συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών μεσολαβητής της οποίας ήταν οι Η.Π.Α., σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα απέτρεπε οποιαδήποτε επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ σχεδίαζε η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση επί τουρκικού εδάφους.

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών δήλωσε: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στο Ισραήλ από το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει στους τρομοκράτες της Hamas να σχεδιάζουν επιχειρήσεις, επί τουρκικού εδάφους, οι οποίες στοχεύουν Ισραηλινούς πολίτες.»

Η Hamas ίδρυσε το Αρχηγείο της Δυτικής Όχθης και Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη το 2011 κατόπιν απελάσεως των μελών της από τη Δαμασκό στις αρχές του εμφυλίου που μέχρι σήμερα μαστίζει τη Συρία.

Οι δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Τουρκία αυξήθηκαν δραματικά το 2013 και υπολογίζεται πως πάνω από δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της μεταφέρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην Κωνσταντινούπολη το τελευταίο έτος σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών και των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών.

Ένας από τους ηγέτες της Hamas που πρόσφατα πήγε στην Κωνσταντινούπολη είναι ο Abdel Rahman Ganimat, ο οποίος διηύθυνε τον πυρήνα Surif Cell που ήταν υπεύθυνος για πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ μέσα στη δεκαετία του 1990.

Τούρκος διπλωμάτης ο οποίος μίλησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο The Telegraph αρνήθηκε το γεγονός ότι η Hamas σχεδιάζει επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ επί τουρκικού εδάφους και επίσης επεσήμανε πως η Hamas δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ακόμη, είπε: «Δεν δεχόμαστε τον οποιοδήποτε ισχυρισμό που θέλει την Τουρκία να χρησιμοποιείται για δραστηριότητες εναντίον του Ισραήλ.»

Πηγή: http://www.israelnationalnews.com

Ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην Amuda της Συρίας για να «προστατεύσουν» τους Κούρδους από την Τουρκία.

Previous article

Αμερικανική Πρεσβεία στην Τουρκία: Προειδοποίηση ασφαλείας

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου