ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ο Netanyahu έδωσε εντολή στη Shin Bet να παρακολουθήσει τα τηλέφωνα του διοικητή της Mossad και του αρχηγού των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων

0

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε ζητήσει από τον επικεφαλή της Shin Betνα παρακολουθήσει τα τηλέφωνα του διοικητή της Mossad, Tamir Pardo, και του αρχηγού των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), υποστράτηγου Benny Gantz το 2011.

Οι απίστευτες αποκαλύψεις έλαβαν χώρα πριν μερικές μέρες σε συνέντευξη του Tamir Pardo στην τηλεοπτική εκπομπή Uvda.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Netanyahu ζήτησε από τον τότε επικεφαλή της Shin Bet, Yoram Cohen, να παρακολουθήσει τα τηλέφωνα του Pardo και του Gantz, ο οποίος επίσης ήταν αντίθετος με την εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού να προετοιμάσει τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο λόγος που ο Benjamin Netanyahu ζήτησε την παρακολούθηση των τηλεφώνων των δύο αντρών οφείλεται στη διαρροή απορρήτων πληροφοριών.

«Το να παρακολουθήσεις το τηλέφωνο κάποιου φανερώνει παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά το να βάλεις κοριό στον αρχηγό της Mossad ξεπερνάει τα όρια»: είπε ο Tamir Pardo στη δημοσιογράφο Ilana Dayan.

«Αν τη στιγμή εκείνη γνώριζα ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχα φύγει αμέσως»: συμπλήρωσε ο Pardo.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του τί θα έκανε εάν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είχε δώσει σε εκείνον μια τέτοια εντολή, ο τέως διοικητής της Mossad απάντησε πως θα τον έστελνε στο διάβολο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή του Benjamin Netanyahu.

Σε απάντηση των παραπάνω, το Γραφείο του Πρωθυπουργού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Οι ισχυρισμοί ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον τέως επικεφαλή της Shin Bet να παρακολουθήσει τα τηλέφωνα του διοικητή της Mossad και του αρχηγού των Ενόπλων Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ είναι αστείοι. Όλο αυτό αποτελεί μια διαστρέβλωση των θεσμικών προσπαθειών που κατά καιρούς γίνονται με σκοπό την προστασία απορρήτων πληροφοριών υψίστης σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι αποφάσεις για τα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται από τις κατάλληλες αρχές».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Pardo αποκάλυψε πως σκεφτόταν να παραιτηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη διαταγή του Netanyahu για επίθεση στο Ιράν που άφηνε χρονικό περιθώριο προετοιμασίας δεκαπέντε ημερών. Επίσης, είπε πως πήγε στον γενικό εισαγγελέα με σκοπό να εξετάσει τη νομιμότητα της διαταγής.

«Όταν κάποιος σου λέει “άρχισε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης„ συνειδητοποιείς πως δεν παίζει παιχνίδια μαζί σου» : είπε ο Tamir Pardo.

Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της Mossad  το Ισραήλ ήταν πιο κοντά από ποτέ σε μια γενική σύρραξη με το Ιράν. Τότε ήταν που ο Netanyahu έδωσε εντολή στον Pardo και στον Gantz να ετοιμαστούν για το σχέδιο P15+ το οποίο σήμαινε κλιμάκωση και μια σειρά κινήσεων και ετοιμασιών έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση επίθεσης η οποία θα λάμβανε χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Pardo εξήγησε πως κάποιες από τις κινήσεις αυτές θα ήταν παρατηρήσιμες από άλλα κράτη και γεωπολιτικούς παίκτες και ίσως να είχαν σχεδιαστεί μόνο και μόνο για να ασκήσουν πιέσεις σε αυτούς με σκοπό να τους οδηγήσουν σε πολιτικές αποφάσεις που θα ευνοούσαν το Ισραήλ.

Όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν πίστευε τότε πως θα πραγματοποιούνταν  μια τέτοια επίθεση ο Pardo απάντησε : «Μια τέτοια διαταγή δεν αποτελεί άσκηση ετοιμότητας και αυτή δίνεται για δύο λόγους: Είτε επειδή πραγματικά θες να επιτεθείς ή για να στείλεις μήνυμα σε κάποιους».

Ο Pardo, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει την ηγεσία της Mossad την περίοδο εκείνη αποφάσισε να ερευνήσει εάν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ήταν εξουσιοδοτημένος να δώσει μια τέτοια εντολή που θα οδηγούσε το Ισραήλ σε πόλεμο.

«Έκανα αμέτρητες έρευνες για κάθε πιθανή δράση. Μίλησα με πρώην αρχηγούς της Mossad2 και με νομικούς συμβούλους για να κατανοήσω ποιος είναι εξουσιοδοτημένος για να δώσει εντολή που θα οδηγήσει στην έναρξη ενός πολέμου» : εξήγησε ο Pardo.

Τουλάχιστον, αν λάβω μια εντολή ακόμη και αν αυτή προέρχεται από τον Πρωθυπουργό, πρέπει να είμαι απολύτως βέβαιος πως αν κάτι πάει στραβά και η επιχείρηση αποτύχει, δε θα έχω διαπράξει παρανομία.

Όταν ερωτήθη εάν κατά τη γνώμη του μια επίθεση στο Ιράν θα προκαλούσε πόλεμο εκείνος απάντησε θετικά.

Αν και ο Tamir Pardo είχε κάποια θέματα σχετικά με την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, θεωρούσε πως με αυτό τον τρόπο θα επιβραδυνόταν βραχυπρόθεσμα η προσπάθεια για την κατασκευή της ιρανικής πυρηνικής βόμβας.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Tamir Pardo, καθώς και αρκετοί άλλοι πρώην ανώτατοι αξιωματικοί πληροφοριών είχαν ενδοιασμούς για την δημόσια παρουσίαση επιχείρησης της Mossad η οποία είχε γίνει με σκοπό την απόκτηση των  αρχείων του μυστικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

 

1Η Shin Bet ή Shabak είναι ισραηλινή υπηρεσία η οποία διεξάγει επιχειρήσεις αντικατασκοπείας και εσωτερικής ασφαλείας για την Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ. Αν και η εν λόγω υπηρεσία εστιάζει τις δράσεις της σε τοπικό επίπεδο δηλαδή εντός του Ισραήλ, διατηρεί δίκτυα συλλογής πληροφοριών σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σε απλοϊκό λόγο η Shin Bet θα μπορούσε να θεωρηθεί ανάλογη του αμερικανικού FBI.

2Πριν λάβει τα σκήπτρα της ηγεσίας της Mossad ο Tamir Pardo, διοικητής της ήταν ο περιβόητος Meir Dagan, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε γενική πολεμική σύρραξη με το Ιράν. Δεν γνωρίζουμε εάν οι δύο άνδρες είχαν έρθει σε επαφή την περίοδο εκείνη, αλλά κρίναμε πως η πληροφορία αυτή ήταν άξια αναφοράς μιας και είναι εμφανές ότι οι απόψεις του Pardo και του Dagan πάνω στο θέμα αυτό ταυτίζονται πλήρως.

 

Πηγή : www.jpost.com

Πρώτη προτεραιότητα στην Κομπάνι η εκπαίδευση!

Previous article

Να πως ασκεί επιρροή η Τουρκία σε ξένες χώρες!

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

Ο Ερντογάν επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas να σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ έχοντας ως έδρα την Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί Παλαιστίνιους τρομοκράτες της οργάνωσης Hamas επί τουρκικού εδάφους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν τρομοκρατικές ...