ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ο Πρωθυπουργός Barzani κατηγορεί το PKK για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο ιρακινό Κουρδιστάν

0

Ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), Nechirvan Barzani, κατέστησε υπεύθυνο για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών εντός του KRG το PKK, εξαιτίας των καταδρομικών επιχειρήσεών του διαμέσου των κουρδοτουρκικών συνόρων, εναντίον της Τουρκίας, τονίζοντας πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θα πρέπει να σταματήσει τις ένοπλες δραστηριότητές του σε εδάφη της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

Σε ερώτηση που του έγινε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, για τους πρόσφατους τουρκικούς βομβαρδισμούς σε κουρδικά χωριά και για την παραβίαση των κουρδικών συνόρων του KRG από τους Τούρκους, ο Πρωθυπουργός Barzani επέρριψε ευθύνες στο PKK.

«Γιατί η Τουρκία παραβίασε τα σύνορά μας; Ποιος είναι ο λόγος για αυτό; Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος» : είπε ο Nechirvan Barzani.

«Υπάρχει αιτία για αυτό που συνέβη. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, ειδάλλως ουδεμία συζήτηση δύναται να γίνει για τις επακόλουθες συνέπειες» : συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

«Ως κυβέρνηση έχουμε μια αρχή, σύμφωνα με την οποία τα εδάφη του KRG δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν ορμητήριο βίας εναντίον των γειτόνων μας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το PKK αλλά και για την Τουρκία, το Ιράν καθώς και τη Συρία» : είπε ο Barzani και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει προσπαθήσει, αλλά επί ματαίω, να πείσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν να παύσει τις επιθέσεις του εναντίον της Τουρκίας μέσα από εδάφη του KRG.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σκότωσαν τέσσερις αμάχους κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιθέσεως στην επαρχία Choman της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν Erbil. Ενώ υπήρχαν αναφορές για την παρουσία του PKK στην ευρύτερη περιοχή, στο χωριό το οποίο βομβαρδίστηκε από τους Τούρκους δεν υπήρχε ούτε ένας αντάρτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν σύμφωνα με μαρτυρίες των χωριανών. Παρόλα αυτά, το PKK ορκίστηκε πως θα ανταποδώσει το χτύπημα.

Ο Πρωθυπουργός Barzani ανέφερε ακόμη πως έχει καταβάλει προσπάθειες, έτσι ώστε να πείσει την Άγκυρα να ανοίξει τον εναέριο χώρο της για διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Sulaymaniyah.

Αν και η Τουρκία ήρε την απαγόρευση διεθνών πτήσεων προς το αεροδρόμιο του Erbil την περασμένη εβδομάδα, δεν έπραξε το ίδιο και για το διεθνές αεροδρόμιο Sulaymaniyah1, διότι θεωρεί πως το κόμμα, Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), που ελέγχει την συγκεκριμένη περιοχή είναι σε «άμεσο συντονισμό» με το PKK.

Το PUK, το οποίο είναι ένα από τα δύο κυβερνώντα κόμματα του ιρακινού Κουρδισταν, καταδίκασε σφοδρά την τουρκική «αεροτρομοκρατία» εναντίον της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν την προηγούμενη βδομάδα.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του κόμματος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν έφτασαν στα άκρα μετά το πέρας επιχείρησης αντικατασκοπείας που διεξήγαγε το PKK η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών2 των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, τον περασμένο Αύγουστο, στην περιοχή της Suleymaniyah η οποία όπως προαναφέρθηκε ελέγχεται από το PUK.

Η Άγκυρα έχει στα σχέδιά της διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ. Παρόλα αυτά, η Τουρκία ισχυρίζεται πως αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν συνεργασίας με τη Βαγδάτη. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Haider al-Abadi είπε ότι όπως καταλαβαίνει ο Τούρκος ομόλογός του κάτι τέτοιο δεν υφίσταται προς το παρόν.

 

 

 

1Η Άγκυρα είχε προβεί σε απαγόρευση των διεθνών πτήσεων από και προς τα κουρδικά αεροδρόμια εξαιτίας της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το οποίο έλαβε χώρα στις 25 Σεπτεμβρίου του 2017, για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

2Πρόκειται για τους Aydin Gunel και Erhan Pekcetin, οι οποίοι σύμφωνα με ανακοίνωση του PKK είχαν πάρει εντολή απευθείας από τον Erdogan για την οργάνωση δολοφονιών ανώτατων αξιωματούχων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

 

Πηγή : www.shafaaq.com

 

 

Απίστευτη Αποκάλυψη: Ο ίδιος ο Ερντογάν διέταξε τις διαμαρτυρίες στο Βερολίνο κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Previous article

Πώς η Αθήνα καταδίκασε τον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου;

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

Ο Ερντογάν επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas να σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ έχοντας ως έδρα την Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί Παλαιστίνιους τρομοκράτες της οργάνωσης Hamas επί τουρκικού εδάφους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν τρομοκρατικές ...