ΑΠΟΨΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ο Στρατηγός «φάντασμα», τα hadith, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι ανίερες συμμαχίες

0

Γράφει ο Γιάννης Λιναρδάτος

Στα τέλη Ιουνίου, ο εώς τότε Αντιστράτηγος Austin “Scott” Miller, πήρε το χρίσμα, από τη Γερουσία των Η.Π.Α., για τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού.

Ο Miller ήταν αρκετά μετρημένος στα λόγια του και ιδιαιτέρως ειλικρινής. «Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ για κάποια τελική ημερομηνία»: είπε στη Γερουσία και τόνισε ότι η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα είχε ως συνέπεια την ενδυνάμωση εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως η Al-Qaeda και το ISIS, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθέσεις επί αμερικανικού εδάφους.

Αποστολή του Miller είναι να αναλάβει την εκπαίδευση των ανδρών του NATO στην περιοχή και να έχει το ρόλο συμβούλου σε διάφορα θέματα που θα απασχολήσουν τη Βόρειο Ατλαντική Συμμαχία. Επίσης, μία από τις κύριες αρμοδιότητες του θα είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Στρατηγός Miller αντικατέστησε στις αρχές Σεπτεμβρίου τον ομόβαθμό του John Nicholson, ο οποίος ήταν επί δύο συναπτά έτη διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο Στρατηγός Nicholson έχει υπηρετήσει στη θέση αυτή περισσότερο από τους προηγούμενους από αυτόν διοικητές κατά τη διάρκεια του δεκαεπταετούς πολέμου που ακόμη συνεχίζεται στην περιοχή. Το ότι ο γιος του Στρατηγού Miller, ανθυπολοχαγός στην 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού, θα υπηρετήσει στο Αφγανιστάν μαζί με τον πατέρα του, ίσως να στέλνει ένα μήνυμα ιδιαίτερα συμβολικό προς πάσα κατεύθυνση. Πρόκειται για πόλεμο που συνεχίζεται σε βάθος δύο γενεών.

Σε συγκεκριμένα σημεία του άρθρου παρατίθεται συνοπτική ανάλυση του τρόπου σκέψης τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως η Al-Qaeda και το ISIS. Αυτό θα διευκολύνει τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει ότι ο Στρατηγός Miller γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του και πως μόνο τυχαία δεν ήταν η τοποθέτησή του σε μία τόσο απαιτητική θέση.

Ποιός είναι ο Στρατηγός Austin  “Scott” Miller;

 Έχει διατελέσει διοικητής μονάδων Ειδικών Δυνάμεων εμπλεκομένων σε κεκαλυμμένες επιχειρήσεις και έχει συνεργαστεί με στρατιωτικές μονάδες ξένων χωρών καθώς και με μυστικές υπηρεσίες με σκοπό τον εντοπισμό και πολλάκις την εξουδετέρωση τρομοκρατικών ομάδων με νυχτερινές επιδρομές και με τη συνδρομή drones.

Ο Miller είχε ηγηθεί στρατιωτικής δύναμης με αποστολή τον απεγκλωβισμό Αμερικανών στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων στη θρυλική μάχη του Mogadishu το 1993. Τα πεπραγμένα του κατεγράφησαν στο βιβλίο Black Hawk Down και αποθανατίστηκαν στην ομώνυμη ταινία που προβλήθηκε στην Μεγάλη Οθόνη. Του απονεμήθηκε το παράσημο με το Μπρούτζινο Αστέρι το οποίο είναι διακοσμημένο με το λατινικό γράμμα V που είναι το πρώτο γράμμα της αγγλικής λέξης Valor και σημαίνει τιμή. Η μάχη του Mogadishu διήρκεσε 19 ώρες με απολογισμό 18 νεκρούς Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Το καλοκαίρι του 2005 ανέλαβε την ηγεσία της Δύναμης Δέλτα (Delta Force) την ύπαρξη της οποίας δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως καμία κυβέρνηση των Η.Π.Α. Ήταν μια βίαιη και αιματοβαμένη περίοδος για το Ιράκ. Οι πολέμαρχοι αντάρτες μάχονταν μεταξύ τους και τα «φαντάσματα»των ειδικών δυνάμεων των Η.Π.Α. εκτελούσαν αποστολές δολοφονιών και συλλήψεων των ανταρτών επί καθημερινής βάσεως.

Μετά το 1993 με τη μάχη του Mogadishu, ο Miller απασχολεί ξανά τα ΜΜΕ το 2014, όταν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διοικητής του κέντρου εκπαιδεύσεως του Αμερικανικού Στρατού στο Fort Benning, τρεις γυναίκες αξιωματικοί περνούν επιτυχώς το θρυλικό σχολείο των Army Rangers το οποίο αποτελεί άπιαστο όνειρο για πολλούς σκληροτράχηλους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων ανά τον κόσμο.

Τα τελευταία δύο έτη ο Στρατηγός Austin “Scott” Miller διοικούσε την JSOC (U.S. Joint Special Operation Command), τη μέχρι πρότινος οργάνωση «φάντασμα», η οποία επιβλέπει τις επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες του αμερικανικού στρατού συμπεριλαμβανομένων της NAVY SEAL Team Six καθώς και της Army Delta Force. Ενίοτε, οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Miller έχουν πάρει τα εύσημα για την αποδιάρθρωση παραστρατιωτικών και τρομοκρατικών δικτύων σε Ιράκ και Συρία μέσω δολοφονιών και συλλήψεων χιλιάδων ηγετικών στελεχών του ISIS.

Οι δραστηριότητές του, όμως, δεν σταματούν εκεί. Ο Miller έχει αναπτύξει μια διεθνή στρατιωτική δύναμη η οποία έχει ως αποστολή τον εντοπισμό των ροών ξένων μαχητών και τρομοκρατών που σχεδιάζουν επιθέσεις ανά την υφήλιο.

Είναι άξιες λόγου οι κολακευτικές συστάσεις του Στρατηγού εν αποστρατεία και πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας H. R. Mcmaster και του Ναυάρχου εν αποστρατεία Michael Mullen ο οποίος είχε διατελέσει Αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α., για τον Miller. «Ο Austin “Scott” Miller κατέχει ένα σπάνιο μείγμα πολεμικής εμπειρίας, επίβλεψης εκπαιδευτικών ασκήσεων καθώς και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αφγανική κουλτούρα. Όλα τα παραπάνω τον καθιστούν ως τον καλύτερο υποψήφιο που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι Η.Π.Α. για τη θέση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν»: τόνισε ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Michael Mullen.

Τα μοναδικά προσόντα του Στρατηγού «φάντασμα» δεν ήταν ο μόνος λόγος που η Γερουσία του έδωσε το χρίσμα για τη διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη θέση, δεδομένων των γεγονότων καθώς και της πολυετούς παρουσίας των Η.Π.Α. στην περιοχή. Ο Miller γνωρίζει καλά το Αφγανιστάν. Συμμετείχε στην αποστολή στρατευμάτων που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το Σεπτέμβριο του 2001. Επίσης, το 2010-2011 ο Στρατηγός επιστρέφει στο Αφγανιστάν και μένει για έντεκα μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων εξοπλίζει και εκπαιδεύει τις τοπικές δυνάμεις και την  περίδοδο 2013-2014 ήταν επικεφαλής όλων των ειδικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή; Παρατηρείται μία ασυνήθιστη κινητικότητα.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Στρατηγός Miller πήρε το χρίσμα της διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από τη γερουσία στα τέλη Ιουνίου. Όμως, το όνομά του συζητιόταν από τον Μάιο και μάλιστα σχετικά δημοσιεύματα τον ήθελαν να είναι η επιλογή του Προέδρου Donald Trump. Επιπροσθέτως, στις 10 Ιουλίου, ένα μήνα περίπου και κάτι μετά τη δημοσίευση των συγκεκριμένων ρεπορτάζ, συμμετέχουν οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και του Πακιστάν σε συνάντηση κορυφής1στο Ισλαμαμπάντ2. Αν και τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι είναι απόρρητα, ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής SVR3, Sergei Ivanov, είπε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους κινδύνους που προκύπτουν από τη συνεχή συγκέντρωση ανθρώπων του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν και στο ότι οι παρευρισκόμενοι κατάφεραν να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η, μέσω συντονισμένων προσπαθειών, αποτροπή της ροής τζιχαντιστών του ISIS από τη Συρία και το Ιράκ στο Αφγανιστάν, έτσι ώστε οι γειτονικές χώρεςνα μην απειληθούν.

Γιατί το Αφγανιστάν είναι πόλος έλξης τζιχαντιστών;

 Θα αναφερθούμε εν συντομεία στα Hadith, στην Jihad και στον Sayyid Qutb, έτσι ώστε να φτάσουμε στην απάντηση της άνωθι ερωτήσεως.

Τα hadith είναι ρητά και καλές πράξεις που αποδίδονται στον προφήτη Μωάμεθ, διαδώθηκαν προφορικά από τους ακολούθους και τους διαδόχους του και άρχισαν να καταγράφονται έναν αιώνα περίπου μετά το θάνατό του. Αν και ο αριθμός τους φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες μόνο σαράντα χιλιάδες εξ αυτών εξετάσθηκαν σοβαρά από τους ισλαμιστές λόγιους. Σήμερα, οι μελετητές του Ισλάμ δέχονται ως αυθεντικά περίπου δέκα χιλιάδες hadith. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε στο νου μας πως κάποια από αυτά τα ρητά του προφήτη Μωάμεθ έχουν υιοθετηθεί κι ερμηνευθεί ως προφητείες.

Jihad είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται σχετικά χαλαρά αλλά έχει δύο ξεχωριστές ερμηνείες στο Ισλάμ. Η λέξη jihad προέρχεται ετυμολογικά από την ρίζα juhd που σημαίνει προσπάθεια ή πάλη. Η μία ερμηνεία έχει να κάνει με την εσωτερική διαμάχη ενάντια στους εγκόσμιους πειρασμούς όπως το αλκοόλ, η κλοπή, οι εξωσυζυγικές σχέσεις κ.τ.λ., ενώ η άλλη η οποία δεν έχει πνευματικό υπόβαθρο σημαίνει συμμετοχή σε πόλεμο.

Ο Sayyid Qutb ήταν ο ιδρυτής της μοντέρνας jihad και είχε ερμηνεύσει το Ισλάμ με έναν ιδιαίτερα βαρύ και ριζοσπαστικό τρόπο. Το έργο του «Στη Σκιά του Κορανίου» αποτελείται από έξι τόμους με συνολικό αριθμό τεσσάρων χιλιάδων σελίδων και θα μπορούσαμε να πούμε ότι γράφτηκε σε καιρούς πόνου και κακουχιών όταν ο Qutb βασανιζόταν στις αιγυπτιακές φυλακές την περίοδο των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Ο Mohammed Qutb, ο οποίος ήταν αδερφός του Sayyid, ήταν εκείνος που έκανε ευρέως γνωστό το έργο του δίνοντας σε πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας διαλέξεις, τις οποίες παρακολουθούσε με πάθος ο Osama Bin Laden και μετέπειτα ιδρυτής της Al-Qaeda. Άλλωστε και ο Ayman al-Zawahiri, εκείνος που έδωσε την ιδεολογική ώθηση στην τρομοκρατική αυτή οργάνωση είχε γράψει πως η φιλοσοφία του Sayyid Qutb ήταν η σπίθα που είχε πυροδοτήσει την ισλαμική επανάσταση εναντίον των εχθρών του Ισλάμ εντός και εκτός πατρίδας.

Ο Osama Bin Laden σε μια ομιλία του σε κλειστό κύκλο τζιχαντιστών στην οικία του Αφγανού πολέμαρχου Younes Khalis στην πόλη Jalalabad στο Αφγανιστάν, σηκώνοντας τον δείκτη του δεξιού του χεριού παρέθεσε το hadith: «Στρατοί με υψωμένες τις μαύρες σημαίες θα παρελάσουν από το Khurasan. Καμία δύναμη δε θα μπορέσει να τους σταματήσει μέχρι να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ και να υψώσουν εκεί τις σημαίες».

Τελειώνοντας την απαγγελία του hadith ο ιδρυτής της Al-Qaeda είπε στους έμπιστους τζιχαντιστές του: «Αγαπητά μου αδέρφια, αυτή η ευλογημένη γη του Khurasanπου έχει αρδευθεί από το αίμα χιλιάδων μαρτύρων, θα γίνει το σημείο εκκίνησης για τους στρατούς με τις μαύρες σημαίες».

Το Khurasan φυσικά είναι το αρχαίο ισλαμικό όνομα του Αφγανιστάν. Η αναφορά του Khurasan ως μέρους του ισλαμικού κόσμου έχει θεωρηθεί από πολλούς μουσουλμάνους ως η προφητεία των προφητειών, διότι όταν ο προφήτης Μωάμεθ έλεγε στους ακoλούθους του αυτές τις προφητείες για το Khurasanκαι για τη σπουδαιότητα του, βρισκόταν σε απόσταση δύο χιλιάδων μιλίων μακριά από αυτό.

Ακόμη, όταν ο Osama Bin Laden κάλεσε σε Jihad εναντίον των Εβραίων και των Αμερικανών,τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου στις 23 Αυγούστου του έτους 1996, στο μήνυμά του χρησιμοποίησε την ονομασία Khurasan. Επίσης, ο Abu Hamza al-Ghamdi, αρχισωματοφύλακαςτου Osama Bin Laden είχε αναφερθεί σε ένα hadith σύμφωνα με το οποίο ο Μωάμεθ ισχυριζόταν πως θα υπάρξουν μαχητές του οι οποίοι θα βρεθούν προ των πυλών της Ιερουσαλήμ, της Δαμασκού και της Taleqan. Το ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο είναι η αναφορά στην Taleqan η οποία ήταν αρχαία πόλη του Αφγανιστάν.

Η Al-Qaeda υιοθετώντας τις μαύρες σημαίες του αρχαίου Khurasan, αφού είχαν περάσει περισσότερο από χίλια διακόσια έτη από την ύψωσή τους την παραμονή της επανάστασης των Αββασιδώνεναντίον της δυναστείας των Ουμαγιαδών, προφανέστατα έπραξε κάτι το ιδιαιτέρως συμβολικό. Με αυτό τον τρόπο η Al-Qaeda έδειξε πως ακολουθούσε τα βήματα των πρώιμων μουσουλμάνων. Μια εναλλαγή της σημαίας της Al-Qaeda θα γίνει αργότερα το σύμβολο του Ισλαμικού Κράτους, γνωστού και ως ISIS.

Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως το περιεχόμενο αρκετών hadith που χρησιμοποίησαν και οι δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις έχει χαρακτήρα εσχατολογικό. Διάφορα hadith, λοιπόν, λένε πως μέσα από τις τάξεις των «μαύρων σημαιών» θα ξεχωρίσει  μια μεσσιανική φιγούρα, ο Mahdi, στον οποίο οι πολεμιστές που κραδαίνουν τις μαύρες σημαίες θα ανοίξουν το δρόμο για την κυριαρχία του στη γη λίγο πριν το τέλος του κόσμου. Στην ουσία η Al-Qaeda και το ISIS πάντα θεωρούσαν τις οργανώσεις τους ως όργανα του Αλλάχ που θα αποτελέσουν τους προδρόμους του Mahdi και το σημαντικό είναι πως τα πάντα ξεκινούν από το Khurasan,δηλαδή το Αφγανιστάν. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως για αυτούς τους ανθρώπους η γη αυτή δεν αποτελεί μια απλή στρατηγική επιλογή για την έναρξη των πολεμικών τους επιχειρήσεων. Πρόκειται για θεϊκή επιταγή για την οποία ανυπομονούν να γίνουν μάρτυρες δίχως το παραμικρό ίχνος φόβου. Επομένως, οι άνθρωποι αυτοί είναι ικανοί να πράξουν κάθετί που θα τους υπαγορεύσει ο θεόπνευστος αρχηγός της εκάστοτε τζιχαντιστικής οργάνωσης. Άλλωστε, ο προφήτης Μωάμεθ είχε πει πως η εμπροσθοφυλακή της Jihad θα έσπευδε από το ένα μέτωπο στο άλλο, άτρωτη από προδοσίες εώς ότου λάβει εντολή από τον Αλλάχ.

Τι θα συμβεί αν φύγουν οι νατοϊκές δυνάμεις από το Αφγανιστάν;

Για να μπορούμε να δώσουμε μια έστω ικανοποιητική απάντηση στο άνωθεν ερώτημα είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε μια σφαιρική εικόνα του status των δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή.

Οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις στηρίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον αμερικανικό παράγοντα αφού είναι βυθισμένες στη διαφθορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αδυναμία τους να προστατεύσουν τους εντόπιους οδηγούς οι οποίοι εργάζονται για αμερικανικές εταιρίες. Διάφοροι αξιωματούχοι, έναντι χρηματικών αμοιβών δίνουν τα δρομολόγια στους Ταλιμπάν ή και σε άλλους πολέμαρχους. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα τη δολοφονία των οδηγών και την κλοπή ή και καταστροφή των οχημάτων τους.

Επομένως, για να μπορέσει η αφγανική κυβέρνηση να διατηρήσει έναν στοιχειώδη έλεγχο της χώρας στηρίζεται στην δύναμη πυρός και στο δίκτυο πληροφορίων που έχουν στήσει οι Η.Π.Α. στην περιοχή. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αφγανική κυβέρνηση ελέγχει μόλις το 56% περίπου των συνολικά 407 διοικητικών διαμερισμάτων, ενώ παραστρατιωτικές ομάδες ελέγχουν το 15% αυτών ή απλά τους ασκούν επιρροή. Το 29% των διοικητικών διαμερισμάτων είναι διεκδικούμενο.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως οι Taliban και εντόπιες ομάδες, φίλιες του ISIS, πριν εβδομάδες εξαπέλυσαν μπαράζ φονικών επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων οι οποίοι ζούσαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεπάρκειας των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και της αναγκαίας εξάρτησής τους από τον αμερικανικό παράγοντα είναι η επίθεση των Ταλιμπάν στα δυτικά της επαρχίας Farah τον περασμένο Μάϊο. Οι αφγανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις των Ταλιμπάν μόνο κατόπιν συνδρομής αμερικανικών drones  MQ-9 Reaper και μαχητικών αεροπλάνων A-10. Επίσης, λίγες ημέρες πριν το προαναφερθέν συμβάν το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για μία επίθεση που είχε ως τραγικό απολογισμό οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Επιπροσθέτως, ο Στρατηγός Miller πιστεύει πως αν φύγουν οι στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α. από το Αφγανιστάν, η Al-Qaeda και το ISIS, πιθανότατα να ανακάμψουν σε τέτοιο βαθμό, που ίσως θα τους επέτρεπε να καταφέρουν τρομοκρατικό χτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για άλλη μια φορά ο Miller ξέρει πολύ καλά τι λέει, διότι όταν μετά το Αφγανιστάν οι Η.Π.Α. εισέβαλαν στο Ιράκ, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες δυνάμεις τους εκεί, έδωσαν την ευκαιρία στην Al-Qaeda να αναδιοργανωθεί. Επιπλέον, οι Ταλιμπάν έκαναν επάνοδο υιοθετώντας την τακτική των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, έχοντας παρατηρήσει πόσο αποτελεσματικές αυτές ήταν στο Ιράκ. Επομένως, αντί οι Αμερικανοί να διορθώσουν τότε την κατάσταση στο Αφγανιστάν, άνοιξαν καινούριο κι επικίνδυνο μέτωπο δημιουργώντας περισσότερους εχθρούς στο Ιράκ το οποίο με τη σειρά του σχεδόν «μηδένισε» τις προσπάθειες που είχαν κάνει οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν. Προφανέστατα, ο Miller γνωρίζοντας τα παραπάνω, αλλά και τη δυνατότητα της Al-Qaeda και του ISIS να αντιλαμβάνονται τα κενά δύναμης που δημιουργούνται, επιμένει πως οι Η.Π.Α. δεν πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας λάθη του παρελθόντος.

Όμως, τέτοια κενά δύναμης μπορεί να τα αντιληφθεί και το Ιράν. Στις 16 Ιουλίου, λίγες μέρες δηλαδή μετά τη συνάντηση των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, της Κίνας, του Ιράν, και της Ρωσίας στο Ισλαμαμπάντ, ο Ιρανός Στρατηγός Mohammed Bagheri επισκέφθηκε τη χώρα του Πακιστάν και συναντήθηκε με τον Abdullah Hussain Haroon,υπηρεσιακό υπουργό εξωτερικών, καθώς και με τον αρχηγό στρατού Qamar Bajwa, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών σε στρατιωτικο επίπεδο, μιας και το περασμένο έτος είχε κάνει μια πρωτοφανή επίσκεψη στο Ιράν με σκοπό τη στρατιωτική συνεργασία των Ιρανών με το Πακιστάν. Το τμήμα δημοσίων σχέσεων του πακιστανικού στρατού ανακοίνωσε πως ο Στρατηγός Bajwa υπογράμμισε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο και σημείωσε πως μια τέτοια συνεργασία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε ότι ο Abdullah Hussain Haroon κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Bagheri έδειξε την εκτίμησή του για την έντονη και συνεχή στήριξη του Ιράν στο ζήτημα του Kashmir, γεγονός που προφανώς δημιουργεί δυσφορία στην Ινδία.

Η επίσκεψη, λοιπόν, του Ιρανού στρατηγού Mohammed Bagheri καθώς και το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν υψίστης σημασίας. Στην ουσία η επίσκεψη αυτή κατά πάσα πιθανότητα κανονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των τεσσάρων χωρών μεταξύ των οποίων του Ιράν και του Πακιστάν που έχουμε ήδη αναφέρει. Ας μην ξεχνάμε πως στη συνάντηση αυτή το κύριο θέμα ήταν η αντιμετώπιση της κρίσης που πιθανότατα θα προκύψει από τη συγκέντρωση των Σουνιτών-τζιχαντιστών της Al-Qaedaκαι του ISIS στο Αφγανιστάν, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί το Ιράν. Λογικό είναι πως σε καμία περίπτωση δε θα ήθελαν τους εχθρούς τους οποίους πολέμησαν λυσσαλέα στη Συρία να δραστηριοποιούνται έξω από την πόρτα τους ή και ακόμη χειρότερα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Αξιοσημείωτο είναι πως η στάση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν δείχνει να είναι σε ιδιαίτερα φιλική ως προς το Πακιστάν. Πριν μερικές βδομάδες ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Nasirul Mulk, υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Πακιστάν, για να τον συλληπηθεί για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Mastung6. Πιο συγκεκριμένα το γραφείο τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου του Πακιστάν εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο Αφγανός πρόεδρος Ghaniσε διάλογο που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Mulk, εξέφρασε την βαθιά του λύπη και συμπαράσταση για τον τραγικό χαμό πολύτιμων ζωών. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να νικήσουν τους κοινούς εχθρούς έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

 Η σκοτεινή πλευρά της αποστολής του Στρατηγού Austin “Scott” Miller

Ήδη γνωρίζουμε ποιος είναι ο Στρατηγός Miller. Όπως είδαμε, είναι ο ικανότερος εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός των Η.Π.Α. Είναι απλά ο καλύτερος και κυρίως είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει άριστα πώς να κινείται στις σκιές και να δημιουργεί χάος από το πουθενά. Μήπως, λοιπόν, η αποστολή που έχει να εκτελέσει στο Αφγανιστάν κρύβει και μια σκοτεινή πλευρά;

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το έτος 2015 οι Houthis κατέκτησαν το βόρειο τμήμα της Υεμένης συμπεριλαμβανομένης και της πρωτέυουσας Sanaa.Τότε ήταν που η Στρατιωτική Συμμαχίατης οποίας ηγείται η Σ. Αραβία άρχισε να μάχεται εναντίον των σιιτών Houthis. Στην ουσία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) και η Σ. Αραβία είναι αποφασιμένες να σταματήσουν τον επεκτατισμό του Ιράν το οποίο στηρίζει τους Houthis, και να αποκαταστήσουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Abed Rabbo Mansour Hadi.  Όμως, δεν είναι μόνο οι δύο αυτές χώρες που θέλουν το Ιράν εκτός παιχνιδιού. Οι Η.Π.Α., καθώς και το Ισραήλ στηρίζουν τη Στρατιωτική Συμμαχία και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν το Ιράν ως ρυμθιστή των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Η στρατιωτική συμμαχία, λοιπόν, εδώ και δύο χρόνια ισχυρίζεται πως έχει κερδίσει αποφασιστικές μάχες με αποτέλεσμα να διώξει τους τρομοκράτες της Al-Qaeda από περιοχές της Υεμένης που μέχρι πρώτινος ήλεγχε η εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση. Οι θριαμβολογίες αυτές, όμως, δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν ένα ιδιαίτερο μυστικό. Πολλές από τις «ένδοξες» αυτές νίκες προέκυψαν δίχως να πέσει ούτε μία τυφεκιά! Αυτό που πραγματικά συνέβη, είναι ότι η Στρατιωτική Συμμαχία πλήρωσε τους τρομοκράτες για να φύγουν από πόλεις κλειδιά. Μάλιστα οι τρομοκράτες οπισθοχωρούσαν ανενόχλητοι με τον πλήρη οπλισμό και εξοπλισμό τους καθώς και με δεσμίδες μετρητών προερχόμενες από λεηλασίες. Επιπροσθέτως, εκατοντάδες από τους τρομοκράτες της Al-Qaeda κατατάχθηκαν στις τάξεις της στρατιωτικής συμμαχίας με μοναδικό κριτήριο την εξαιρετική ικανότητά τους στη μάχη. Επίσης, άνθρωποι «κλειδιά» που συμμετείχαν στις ανήκουστες αυτές συμφωνίες μεταξύ της Στρατιωτικής Συμμαχίας και των τρομοκρατών είπαν πως οι Η.Π.Α., κατά τη διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων Obama και Trump,ήταν καθόλα ενήμερες και για αυτό το λόγο είτε καθυστερούσαν επιδεικτικά ή ανέβαλαν επιθέσεις με drones εναντίον «τρανταχτών» στόχων.

Είναι πασιφανές, ότι τα παραπάνω δημιουργούν ευλόγως πολλά ερωτηματικά και η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο νου είναι το «γιατί». Χωρίς να δυνάμεθα να δώσουμε μια απάντηση, θα προβούμε σε μια εκτίμηση. Στην ουσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν έναν διπλό πόλεμο στην Υεμένη. Στον πρώτο πόλεμο οι Η.Π.Α. συνεργάζονται με τους Άραβες συμμάχους τους και κυρίως με τα Η.Α.Ε. με σκοπό την εξάλειψη του κλάδου της Al-Qaeda που δραστηριοποιείται στην αραβική χερσόνησο. Όμως, ο δεύτερος πόλεμος είναι πολύ πιο σημαντικός για τους Αμερικανούς και ο εχθρός είναι οι Houthis οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν. Επομένως, Ηνωμένες Πολιτείες και Al-Qaeda παραδόξως πολεμούν στην ίδια μεριά.

Ο Michael Horton, μέλος του Jamestown Foundation,το οποίο απαρτίζεται από ομάδα αναλυτών που έχουν ως σκοπό την ανίχνευση της τρομοκρατίας είπε: «Κάποιοι παράγοντες του αμερικανικού στρατού έχουν πλήρη συναίσθηση ότι στην ουσία οι Η.Π.Α. βοηθούν την Al-Qaedaκαι για αυτό το λόγο υπάρχει ιδιαίτερη νευρικότητα. Ο πόλεμος που διεξάγεται από τα Η.Α.Ε. και τους συμμάχους τους εναντίον της Al-Qaeda, περισσότερο μοιάζει με φαρσοκομωδία και είναι πλέον αδύνατον να ξεχωρίσεις ποιος είναι Al-Qaeda και ποιος δεν είναι ύστερα από τόσες συμφωνίες και συμμαχίες που έχουν γίνει».

Παρόλα αυτά, η στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σ. Αραβίας, που υποτίθεται ότι μάχονται εναντίον του επεκτατισμού του Ιράν, από τις Η.Π.Α. έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση της Al-Qaedaκαι φυσικά από τη σταθεροποίηση της Υεμένης.

Είναι καταφανές πως ο πραγματικός στόχος των Η.Π.Α. δεν είναι οι Houthis, αλλά το Ιράν το οποίο πάσει θυσία πρέπει να πέσει. Δεν είναι τυχαίο που οι Αμερικανοί έφτασαν σε σημείο να κάνουν τα στραβά μάτια και εμμέσως να βοηθούν την Al-Qaeda, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη μεγάλη σφαγή των Διδύμων Πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου του έτους 2001. Θα ήταν δίκαιο όμως να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να φανερώνουν άμεση χρηματοδότηση της Al-Qaedaαπό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και σε αυτό το σημείο έρχεται ο Στρατηγός Miller. Γιατί οι τρομοκράτες του ISIS και της Al-Qaeda μεταβαίνουν από τη Συρία και το Ιράκ στο Αφγανιστάν; Γιατί οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, της Κίνας, της Ρωσίας και του Πακιστάν ανησυχούν σε μέγιστο βαθμό για την κινητικότητα των τρομοκρατών στο Αφγανιστάν; Μήπως ο άνθρωπος «μύθος» των κεκαλυμμένων επιχειρήσεων, Στρατηγός Miller, προτίθεται να χρησιμοποιήσει τους τρομοκράτες του ISIS και της Al-Qaeda κατευθύνοντάς τους εναντίον του Ιράν και μήπως προσεχώς δούμε προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας αυτής; Άλλωστε και οι Ισραηλίτες8  είναι υπέρ της προσέγγισης αυτής. Με άλλα λόγια, μήπως ο Στρατηγός «φάντασμα» μεταφέρει τον πόλεμο από την Υεμένη, στα σύνορα του Ιράν; Επιπροσθέτως, θα μπορούσε ο Στρατηγός Millerνα παίξει έναν ιδιαίτερα σκοτεινό ρόλο στην περιοχή εκπαιδεύοντας αντικαθεστωτικούς των οποίων η αποστολή θα είναι η υπονόμευση της θεοκρατικής κυβέρνησης του Ιράν; Αν όμως, συμβούν τα παραπάνω πώς θα αντιδράσει το Ιράν και τα σιιτικά κέντρα στην Μ. Ανατολή τα οποία αυτό ελέγχει; Μήπως δούμε την ιρανοκίνητη Hezbollahνα δημιουργεί προβλήματα στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ;

Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα σε ολα αυτά;

Αν όλα αυτά αρχίσουν να συμβαίνουν είναι βέβαιο πως θα προκύψουν κι άλλες μεταναστευτικές ροές εξαιτίας της περαιτέρω αποσταθεροποίησης του Αφγανιστάν. Αν συνεχίσει η πολιτική των ανοικτών συνόρων η Ελλάδα θα φτάσει να αποτελεί το δεσμωτήριο ψυχών της Ευρώπης. Το ποιόν των ανθρώπων που έχουν έρθει και θα έρθουν είναι παντελώς άγνωστο στις αρχές. Με ιδιαίτερη λύπη, μπορούμε να πούμε πως στην Ελλάδα έχουν συσσωρευτεί ακραία ισλαμιστικά στοιχεία. Αυτό συνεπάγεται με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη λειτουργία διάφορων τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων και αυτό καλείται να το διαψεύσει, αν μπορεί φυσικά, ο οποιοσδήποτε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να παίζει το άσχημο αυτό παιχνίδι στις πλάτες των πολιτών. Μέχρι και ο πιο αφελής πλέον μπορεί να δει τον κίνδυνο που έρχεται. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της.

 

 

1http://maurokouti.gr/2018/07/15/synodos-korifis-ton-arxigon-ton-mistikon-ipiresion-tis-rosias-tou-iran-tis-kinas-kai-tou-pakistan/

2Το Ισλαμαμπάντ είναι η πρωτεύουσα του Πακιστάν

3Είναι η μυστική υπηρεσία της Ρωσίας η οποία ασχολείται κυρίως με επιχειρήσεις εκτός Ρωσίας. Πολύ απλοϊκά θα μπορούσαμε να πούμε πως η SVR είναι ανάλογη με τη CIA.

4Το Πακιστάν συνορεύει στα νότια και ανατολικά με το Πακιστάν, στα βόρεια με το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν και στα δυτικά με το Ιράν.

5Αν και τα hadith που αναφέρονται στις μαύρες σημαίες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος στρατολόγησης νεαρών μουσουλμάνων, πολλοί μελετητές των ισλαμικών γραφών δε διστάζουν να αμφιβάλλουν για την αυθεντικότητά τους. Οι αμφιβολίες τους πηγάζουν από την εκμετάλλευση των hadith από τη δυναστεία των Αββασιδών που ανέτρεψε αυτή των Ουμαγιαδών.

6Απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε χώρα εν όψει της προεκλογικής περιόδου ήταν 149 νεκροί και 186 τραυματίες. Η επίθεση στόχευε τον υποψήφιο Nawabzada Siraj Raisani και την ακολουθία του. Ο Raisani δεν επιβίωσε από την επίθεση.

7Η Στρατιωτική Συμμαχία απαρτίζεται από την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Ιορδανία, το Σουδάν, τα Η.Α.Ε., το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία. Πληροφορίες θέλουν την αμερικανική μισθοφορική εταιρία Academi και πρώην Blackwater να συμμετέχει και αυτή στη Στρατιωτική Συμμαχία. Η Academi θεωρείται από πολλούς το μακρύ χέρι της CIA. Επίσης, οι Η.Π.Α. παρέχουν όπλα και πληροφορίες στην Στρατιωτική Συμμαχία.

8Οι θέσεις τριών πρώην αρχηγών της Mossad, Danny Yatom, Meir Dagan και Tamir Pardo, είναι πως μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό πως όχι μόνο ο Meir Dagan αλλά και ο «μύθος» των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Rafi Eitan, προτείνουν άλλους τρόπους για την ανατροπή της θεοκρατικής κυβέρνησης του Ιράν. Πρόκειται για κεκαλυμμένες επιχειρήσεις, όπως είναι η χρηματοδότηση και υποστήριξη των εχθρών του καθεστώτος, οι οποίες το τελευταίο έτος βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Δεν είναι τύχαίο το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους πορείες και εξεγέρσεις έλαβαν χώρα στο Ιράν δίχως τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ να έχουν δώσει την ανάλογη κάλυψη που άρμοζε.

 

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προετοιμάζονται για σοβαρές εξελίξεις

Previous article

Σας Πήρανε Χαμπάρι

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου