ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν σκοτώνει την Τουρκία

0

Του Κυριάκου Μανιάτη

Οι πιλότοι γνωρίζουν ότι οι κρίσιμες φάσεις μιας πτήσης είναι δύο, η απογείωση και η προσγείωση. Κατά την ορολογία τους: στην απογείωση δοκιμάζονται οι αντοχές του αεροσκάφους, ενώ στην προσγείωση δοκιμάζονται οι ικανότητες του χειριστή.

Η Τουρκία βρίσκεται σε φάση επιτάχυνσης προς απογείωση ενόψει των εκλογών στις 24/6. Ο Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η επιβίωση εξαρτάται από την έκβαση των εκλογών, έχει δώσει όλο του το είναι προκειμένου να επιτύχει άλλη μια εκλογική νίκη, η οποία όμως θα είναι και η πιο καθοριστική, καθώς θα τον καταστήσει απόλυτο άρχοντα της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό,  ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποκύψει στις παραδοσιακές προεκλογικές πρακτικές που είναι ταυτόσημες ανεξαρτήτως χώρας, ιδεολογίας και προσωπικότητας. Ακολουθεί πιστά μια πολιτική παροχών, η οποία θεωρεί ότι θα του φέρει την πολυπόθητη νίκη. Επιδόματα στα χαμηλότερα στρώματα, νομιμοποίηση τουλάχιστον 13.000 αυθαιρέτων (είναι τα λεγόμενα Gecekondu, δηλαδή παραπήγματα που ανεγείρονται σε μια νύχτα), μη αύξηση των επιτοκίων, κ.λπ.

Οι προεκλογικές παροχές όμως του Ταγίπ Ερντογάν είναι ζημιογόνες για την τουρκική πραγματικότητα εν γένει και για την τουρκική οικονομία ειδικότερα. Ήδη, η ασυγκράτητη πτώση της τουρκικής λίρας δεν έχει τελειωμό, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι έχει χάσει τεράστιο ποσοστό της αξίας της από τον Σεπτέμβριο του 2017 και μετά οπότε η λίρα είχε ισοτιμία με το δολάριο στο 3.40 και πλέον έχει φτάσει στο 4.37. Το ιστορικό χαμηλό της λίρας οφείλεται στους κακούς πολιτικούς χειρισμούς και στην αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να επέμβει.

Σημειωτέον, ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ενός είδους εκτόνωση της οικονομίας, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αμετακίνητα αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, χθες 9/5 συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την οικονομία, πριν από την έναρξη της οποίας η λίρα ανέκτησε λίγη από την αξία της, δεδομένου ότι οι αγορές ανέμεναν λήψη απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος τίς διέψευσε.

Και σα να μην έφτανε αυτό, σήμερα 10/5 η γνωστή μας από τις δραστηριότητές της σε Θράκη και Ρόδο Ziraat Bank υπάκουσε στα κελεύσματα του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων προκαλώντας περαιτέρω απίσχναση της τουρκικής οικονομίας αποκλειστικά και μόνο για προεκλογικούς λόγους.

Αν συνεχιστεί αυτή η απερίσκεπτη πολιτική τότε ακόμη και να επανεκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα του έχει μείνει ισχυρό κράτος για να διευθύνει… Ίσως τελικά, πάνω στην απογείωση προσκρούσει πάνω στην σκληρή πραγματικότητα.

Παράκρουση στην Τουρκία – Τσαβούσογλου εναντίον Ερντογάν!

Previous article

Βία και επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στο Ιράκ από Ισλαμικό Κράτος και φυλάρχους λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου

Ο Ερντογάν επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas να σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ έχοντας ως έδρα την Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί Παλαιστίνιους τρομοκράτες της οργάνωσης Hamas επί τουρκικού εδάφους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν τρομοκρατικές ...