ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι Έλληνες στο CERN

0

“…Δεν χρειάζεται να γίνετε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι…υπάρχει και κάτι άλλο εκεί έξω που περιμένει να το ανακαλύψετε. Η γνώση είναι αυτή που θα σας δώσει δύναμη, όχι το βόλεμα!”.

Τα λόγια αυτά ήταν η κορωνίδα μιας μοναδικής εμπειρίας που αφορούσε στην εξερεύνηση του μεγαλύτερου Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στον κόσμο, το CERN (Conseil Eutopeen pour la Recherche Nucleaire) κοντά στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Η εκπληκτική αυτή επιστημονική περιπέτεια έλαβε χώρα πολλά χρόνια πριν, όταν μια ομάδα Ελλήνων μαθητών είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αυτό το μοναδικό εργαστήριο επιστήμης κ τεχνολογίας, όπου επρόκειτο να λάβει χώρα το σπουδαιότερο πείραμα όλων των εποχών (ATLAS).

Στόχος του ερευνητικού προσωπικού ήταν η επιτάχυνση σωματιδίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), που θα οδηγούσε στην τελική ενέργεια σύγκρουσής τους και κατ’ επέκταση στην ανίχνευση του σωματιδίου Higgs, υπεύθυνο για την δημιουργία της ύλης αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

“Είσαστε ανάμεσα στους λίγους ανθρώπους στον πλανήτη, που έχετε την τύχη να βρεθείτε στο επίκεντρο των ερευνών και να δείτε από κοντά τον μεγάλο επιταχυντή, λίγο πριν κλείσει οριστικά για την διεξαγωγή του πειράματος”, συνέχισε ο επικεφαλής του LHC, Μιχάλης Κορατζίνος.

Αργότερα σ’ ένα μεγάλο αμφιθέατρο ακούγαμε με δέος τον κ. Κορατζίνο να μας περιγράφει με ποιον τρόπο η δύναμη της γνώσης δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανεξαρτησία του πνεύματος, που θα μας απαλλάξει από πολιτικούς ή άλλους επιτήδειους. Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν πολλές, οι απαντήσεις ακόμα περισσότερες και κάποιες φορές καθηλωτικές. Η συζήτηση που αφορούσε το επιστημονικό πεδίο μετατράπηκε σε μάθημα ζωής για τους Έλληνες μαθητές που οραματίστηκαν τον εαυτό τους στο μέλλον ενεργά και χρήσιμα μέλη μιας κοινωνίας, να αξιοποιούν την μόρφωσή τους, την εξειδίκευσή και τις ικανότητές τους, με στόχο όχι μόνο την προσωπική τους ανέλιξη αλλά και την προσφορά στον τόπο τους.

Όπερ και εγένετο. Η πλειοψηφία εκείνων των παιδιών, σήμερα πια αξιόλογες προσωπικότητες, έφτιαξαν τη ζωή τους με τις δικές τους δυνάμεις, χωρίς να εξαρτώνται από κανέναν και κυρίως χωρίς να χρωστάνε χάρες…

Μιχάλη, σ’ ευχαριστούμε από καρδιάς

 

Η “λιβανοποίηση” της Κύπρου είναι προ των πυλών: Το κόμμα πάνω απ’ όλα, είναι η έγνοια τους

Previous article

Ομολογία ΣΟΚ Δραγασάκη!

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου