ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι «φυγάδες» προύχοντες μετά την άλωση της Πόλης και οι σύγχρονοι προύχοντες του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih»

0

Γράφει ο Γιάννης Λιναρδάτος

Όσο το πέπλο του τρόμου της οθωμανικής κτηνωδίας σκέπαζε τις ελληνικές περιοχές της Ανατολίας και την Κωνσταντινούπολη, οι προύχοντες του ελλαδικού χώρου αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο σε ενετικές κτήσεις εν Ελλάδι, στην Βενετία καθώς και σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Όμως, από την Πελοπόννησο καθώς και από άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου η φυγή των προυχόντων δύναται να χαρακτηρισθεί ως μαζική, κάτι που ο ίδιος ο Μωάμεθ ο ΄Β θέλησε να σταματήσει. Μάλιστα υπάρχει η διακήρυξη η οποία είναι γραμμένη στην ελληνική και απευθύνεται στους προύχοντες της Πελοποννήσου. Μέσω αυτής ο Μωάμεθ υπόσχεται πως όχι μόνο «δεν θα αγγίξει» εκείνους, τα παιδιά τους και τα υπάρχοντά τους αλλά και ότι «θα μεριμνήσει να είναι καλύτερα από πριν». Κάποιοι από τους προύχοντες στους οποίους γίνεται αναφορά είναι ο κυρ Σφαντζής, ο κυρ Μανουήλ Ραούλ, ο κυρ Σοφιανός, ο Λάσκαρης κυρ Δημήτριος, οι Διπλοβατατζαίοι, οι Καλακαίοι, οι Παγομεναίοι, οι Φραγκοπουλαίοι, οι Σγουρομαλλαίοι, ο Μαυρόπαππας, οι Φιλανθρωπηνέοι, και οι Πιερομπουϊέοι.

Άλλα μεγάλα ονόματα της Πελοποννήσου που κατέφυγαν στις ενετικές κτήσεις της περιοχής ήταν οι αδελφοί Γεώργιος, Ιωάννης και Νικόλαος Δαιμονογιάννηδες, ο Πέτρος Μπούας, οι αδεφλοί Νικόλαος και Μιχαήλ Παγωμένοι, οι αδελφοί Δημήτριος και Νικόλαος Μπόχαλες, ο πρωτοβεστιάριος Ισαάκ, ο Δημήτριος Μουσάλης, οι Κλαδάδες και οι Μέξηδες. Από εκεί πολλοί έφυγαν στη Βενετία ή στη Νεάπολη. Είναι αξιοσημείωτο πως όλες αυτές καθώς και άλλες οικογένειες στις οποίες δεν έχουμε αναφερθεί, το έβαζαν στα πόδια μαζί με συγγενείς, φίλους και ακόλουθούς τους, εδραιώνονταν στην Ιταλία.

Άλλωστε, πόσοι Έλληνες, όπως ο Ιωάννης Ράλλης Παλαιολόγος με τους υιούς του Μανουήλ και Δημήτριο, ο Θεόδωρος Λάσκαρης με τον υιό του Δημήτριο καθώς και ο Γεώργιος και ο Δημήτριος Ταρχανιώτης, δεν διέφυγαν στη Μόσχα, όταν η θυγατέρα του Θωμά Παλαιολόγου, Σοφία, ενυμφεύθη τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας, Ιωάννη ΄Γ Βασιλειάδη;

Υπήρχαν, όμως και οι Έλληνες που δεν επεδίωξαν να «σώσουν το τομάρι τους». Αναφερόμαστε σε αυτούς που χάριν του εμπορίου έφυγαν από την Ελλάδα και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς να πάρουν μαζί τους τις οικογένειές τους, διότι ήλπιζαν πως κάποτε θα επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Επίσης, είναι άξιο λόγου πως εκείνοι όχι μόνο διατήρησαν την εθνική τους συνείδηση αλλά και έκτισαν σχολεία καθώς και ελληνικές κοινότητες όπως αυτήν των Φιλιπποπουλιτών, στην Καλκούτα της Ινδίας, και την Πανελλήνια στη Βενετία. Ακόμη, το συγκινητικό της υπόθεσης είναι ότι διέθεταν τον πλούτο τους για τις ανάγκες του Γένους.

Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε διέφεραν οι φυγάδες ιδιοτελούς χαρακτήρα με τους ανιδιοτελείς ευεργέτες του Γένους. Επειδή, όμως, η ιστορία κάνει κύκλους και ορισμένες φορές φαίνεται πως κάποια γεγονότα τείνουν να επαναλαμβάνονται, ο γράφων θα μπει στον μέγα πειρασμό να αφήσει τον νου του να διαπλεύσει σε ταραχώδεις συνειρμούς ενθυμούμενος τους σημερινούς προύχοντες. Αναφέρομαι στην υπόθεση του πλωτού γεωτρύπανου «Deep Sea Metro II», το οποίο η Τουρκία μετονόμασε σε «Fatih», όταν το αγόρασε από Έλληνες πλοιοκτήτες. Και ένα τέτοιο ανήκουστο γεγονός συνέβη σε περίοδο ειρήνης και όχι μετά από άλωση της χώρας. Στην ουσία κάποιοι σύγχρονοι προύχοντες «χάρισαν» ένα «πιστόλι» στους Τούρκους το οποίο θα σημαδεύει κεφάλια Ελλήνων. Φυσικά, η συνομοταξία των «φυγάδων» προυχόντων θα χαρακτήριζε το γεγονός αυτό ως εμπορική συναλλαγή ενώ είναι βέβαιο πως οι ευεργέτες του Γένους θα το θεωρούσαν ως μιαρή προδοσία. Αν οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, ζούσαν την περίοδο που το πολίτευμα της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν σε ισχύ, θα πλήρωναν βαρέως το τίμημα μιας τέτοιας προδοσίας. Με άλλα λόγια θα δημευόταν η περιουσία τους, θα στερούνταν των πολιτικών δικαιωμάτων τους, θα εξορίζονταν, θα κατεδαφίζονταν οι οικίες τους και στα όρια αυτών θα στήνονταν πινακίδες στις οποίες θα αναγράφονταν τα ονόματα των προδοτών στους οποίους αυτές ανήκαν.

Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προειδοποιούν τη Μ. Βρετανία για τον ύπουλο ρόλο του τεχνολογικού κολοσσού Huawei και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G

Previous article

Οι συμφωνίες για Ιόνιο και Αιγαίο ήταν χειρότερες και από τις Πρέσπες

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου