ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική και ο μύθος της πολιτείας

0

Του Σταύρου Καλεντερίδη

Η μέριμνα της πολιτείας στην Ελλάδα είναι ένας αστικός μύθος. Δεν υπάρχει και ποτέ δεν υπήρξε. Είναι μάλλον μια χίμαιρα την οποία το πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί για να νομιμοποιείται, παρά κάτι το οποίο φροντίζει και διαφυλάσσει την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών, όπως νομίζουμε.

Τραγικό παράδειγμα οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, με τις τελευταίες αναφορές να μιλούν για 20 χαμένους συνανθρώπους μας. Οι άδικες και αδικαιολόγητες αυτές απώλειες δεν μπορεί παρά να επισύρουν νομικές ευθύνες για τις «αρμόδιες» τοπικές αρχές.

Πολλοί έσπευσαν να αιτιολογήσουν την καταστροφή, αποδίδοντας την είτε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε σε χρόνια κακοδιαχείριση των υποδομών της περιοχής (μπάζα σε ρέματα, κτλ.), ενώ κάποιοι δεν δίστασαν μέχρι και να κατηγορήσουν το χειμαζόμενο κόσμο της περιοχής για συνυπαιτιότητα!

Πέρα από τις όποιες κατευθυνόμενες απόψεις, χρειάζεται να ακουστεί και η αλήθεια. Αν μη τι άλλο, με την ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Από το 2014 λοιπόν είχε εκπονηθεί σχετική μελέτη τεχνικού γραφείου, η οποία κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους 200.000 ευρώ. Ένα χρόνο μετά, η έκθεση ενεκρίθη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής. Για τρία ολόκληρα χρόνια δηλαδή (2015-2017), η Περιφέρεια είχε στα χέρια της  έτοιμη και εγκεκριμένη μελέτη, και δεν προχώρησε ποτέ σε υλοποίηση. Αρκεί να αναφερθεί ότι η μελέτη προέβλεπε σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και έργα διευθέτησης των φονικών ρεμάτων, για να καταλάβει κανείς τις νομικές ευθύνες που δημιουργούνται.

Αυθαίρετα κτίσματα πάνω στο ρέμα, με πιο «αναγκαίο για κατεδάφιση» σύμφωνα με τη μελέτη, το εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας συμπληρώνουν την εικόνα της πολιτείας που βρίσκεται δήθεν «δίπλα στον πολίτη». Με το κεντρικό κράτος να είναι και αυτό εκκωφαντικά απών (Υπουργείο Υποδομών και Υπουργείο Εσωτερικών να αδιαφορούν), ο μύθος της προστατευτικής πολιτείας που νοιάζεται για τον πολίτη, διαλύεται ολοσχερώς.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Ο Σταύρος έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες στο εξωτερικό, ενώ σήμερα αρθρογραφεί και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας. Οι τομείς ειδίκευσης του είναι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική, η Μέση Ανατολή, και η Δημοκρατία.

Επεισόδια με μετανάστες σε Λέσβο και Χίο: Έκαναν πλιάτσικο σε θερμοκήπιο

Previous article

Κοινωνικό μέρισμα 2017-Δικαιολογητικά

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου