ΚΟΣΜΟΣ

Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προειδοποιούν τη Μ. Βρετανία για τον ύπουλο ρόλο του τεχνολογικού κολοσσού Huawei και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G

0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να τερματίσουν όλες τις ευαίσθητες επιχειρήσεις πληροφοριών και να αποσύρουν τους πράκτορές τους από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν υπογραφεί συμφωνία με κορυφαία κινεζική εταιρεία για την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί αφόρητη πίεση από την Ουάσινγκτον για να μην προχωρήσει σε συνεργασία με την Huawei Technologies, έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, για την κατασκευή της υποδομής του δικτύου 5G του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολλές δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι οι επαφές της Huawei είναι ιδιαίτερα «στενές» με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Η Ουάσιγκτον ηγείται μιας παγκόσμιας καμπάνιας σκοπός της οποίας είναι να περιορίσει τα «ανοίγματα» της Huawei σε διάφορες χώρες για την  κατασκευή των υποδομών του δικτύου 5G. Μαζί με ορισμένους συμμάχους της, ιδίως με την Αυστραλία και τον Καναδά, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών μπορεί να αποτελέσει το μέσον  για τηλεφωνικές υποκλοπές σε παγκόσμιο επίπεδο εκ μέρους των μυστικών υπηρεσιών του Πεκίνου. Πέρυσι, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε δύο από τους κύριους συμμάχους της στην Ευρώπη, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία, ότι θα έπαυε την ανταλλαγή πληροφοριών μαζί τους εάν επιτρέψουν τη συμμετοχή της Huawei στο διαγωνισμό για το δίκτυο 5G.

Τώρα, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να εξετάζει ένα πιο δραστικό βήμα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε την επανεξέταση της ήδη υπάρχουσας σκέψης για τη μείωση του αριθμού των πρακτόρων και των επιχειρήσεων πληροφοριών των Η.Π.Α. στη Μ. Βρετανία, σε περίπτωση που υπογραφεί συμβόλαιο με την κινεζική εταιρεία για την κατασκευή του δικτύου 5G του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατόπιν αναφοράς σε πλειάδα εν ενεργεία και αποστράτων Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων, η Daily Telegraph είπε ότι το όλο θέμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η εν λόγω επανεξέταση διεξάγεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α., που είναι το υψηλότερο όργανο λήψης αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, του οποίου προεδρεύει ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας.

Επίσης, η Daily Telegraph αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων υπό συζήτηση είναι ο πιθανός κίνδυνος στον οποίο θα τεθούν οι επιχειρήσεις πληροφοριών καθώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, στρατιωτικός και μη, από την εμπλοκή της Huawei στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Μ. Βρετανίας. Ο προαναφερθείς εξοπλισμός περιλαμβάνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πλατφόρμες επιτήρησης, όπως αεροσκάφη ηλεκτρονικής αναγνώρισης RC-135, τα οποία επιχειρούν από τη βάση Mildenhall της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Σάσεξ, κοντά στη νότια ακτή της Αγγλίας. Υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση να αλλάξουν αρκετά στην «ειδική σχέση» που επικρατεί μέχρι στιγμής μεταξύ Η.Π.Α. και Μ. Βρετανίας.

Πηγή: www.intelnews.org

Η στιγμή της Επανάστασης που έκρινε το μέλλον της χώρας

Previous article

Οι «φυγάδες» προύχοντες μετά την άλωση της Πόλης και οι σύγχρονοι προύχοντες του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih»

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

More in ΚΟΣΜΟΣ