ΑΠΟΨΕΙΣΕΥΡΩΠΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Brexit

0

Γράφει η Έρντα Πρέντσι – διεθνολόγος

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.  Στις 23 Ιουνίου του 2016, ο βρετανικός λαός κλήθηκε να προσφύγει στις κάλπες ώστε να ψηφίσει στο δημοψήφισμα που τέθηκε από την κυβέρνηση του David Cameron.

Η ερώτηση ήταν σαφής: Παραμονή ή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποτέλεσμα ήταν οριακά υπέρ της αποχώρησης.  Έκτοτε, η εκάστοτε κυβερνητική ηγεσία επιδόθηκε σε έναν ατελείωτο αγώνα δρόμου ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί πρωτίστως τα βρετανικά συμφέροντα.

Η συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. επικεντρώνεται σε τρία σημεία:

Πρώτον, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στην Μεγάλη Βρετανία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που διαμένουν σε χώρες της Ευρωζώνης. Δεύτερον, στο λογαριασμό που καλείται να πληρώσει η Μ. Βρετανία για τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει ως μέλος της Ένωσης και ο οποίος ανέρχεται στα 35-39 δις. Ευρώ . Τρίτον, στη διευθέτηση των συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλος της Ε.Ε., και της Βόρειας  Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρα αποχωρεί μαζί του από την Ένωση.

Ένα από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων είναι ότι η Βρετανία επιθυμεί μια ελεγχόμενη μετανάστευση και μείωση της μεταναστευτικής ροής προς το εσωτερικό της . Άλλωστε, αυτός ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που ο βρετανικός λαός επέλεξε την έξοδο από την Ένωση.  Θεωρούν ότι η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τα αποτελέσματα της απόφασης της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού θα φανούν τους επόμενους μήνες και κυρίως μετά την 29η Μαρτίου του 2019 οπότε και θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας περί αποχώρησης μέλους από την Ένωση. Τόσο η Ε.Ε. όσο και η Μ. Βρετανία τονίζουν ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον όλων.

Ελληνικό δημοψήφισμα: Στις 5 Ιουλίου του 2015 ο ελληνικός λαός  κλήθηκε να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος για την αποδοχή των όρων ενός νέου Μνημονίου.  Παρότι ο ελληνικός λαός απάντησε με ένα δημοψηφισματικό «Όχι» , ο τότε πρωθυπουργός  με απίστευτη πολιτική ανευθυνότητα  το μετέτρεψε σε καιροσκοπικό «Ναι». Το ερώτημα που ετέθη ήταν παραπλανητικό και ανούσιο. Στην ουσία το έκανε για να κερδίσει πολιτικό χρόνο.  Ήταν ένα φιάσκο της τότε πολιτικής ηγεσίας. Το συμφέρον του ελληνικού λαού  δεν αντιπροσωπεύεται από κανένα υπάρχον  πολιτικό κόμμα και δυστυχώς  η Ελλάδα εκπροσωπείται από λαϊκιστές πολιτικούς που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα και όχι το εθνικό και κοινό καλό.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει πια ανάγκη τις ψηφοθηρικές υποσχέσεις αλλά την αλήθεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ένα σχέδιο με όραμα. Τότε, θα κάνει θυσίες και με γενναιότητα θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του για να αποκτήσει και πάλι την αίγλη που αρμόζει στην Ελλάδα του Περικλή, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη.  Στην Ελλάδα μας…

10 πράγματα που μας έμαθε η επίσκεψη Έρντογαν…

Previous article

Εκμοντερνισμός στη Σαουδική Αραβία

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου