ΑΠΟΨΕΙΣ

Οικουμενική ψήφος – δικαίωμα για όλους τους Έλληνες

2

Του Σταύρου Καλεντερίδη

Πριν από λίγο καιρό, στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς ο πρόεδρος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης παρέπεμψε εις ελληνικάς καλένδας το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου των αποδήμων Ελλήνων δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο σήμερα είναι ανέφικτο. Όλα τα κόμματα, όπως και το κυβερνών, υποστηρίζουν προεκλογικά το αυτονόητο δικαίωμα ψήφου των αποδήμων, για να το ξεχάσουν την εκλογική επομένη.

Η χώρα μας είναι η υπερήφανη γενέτειρα της δημοκρατίας, και συνεπώς αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα να υστερούμε σε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Δεν αποτελεί άλλωστε έκπληξη ότι 115 χώρες παρέχουν ήδη το εν λόγω δικαίωμα στους πολίτες τους ενώ οι χώρες που το αρνούνται είναι ως επί το πλείστον αναπτυσσόμενες. Καταρχάς, η συγκεκριμένη άρνηση της κυβέρνησης αποτελεί παράβαση του άρθ.4§2 του Συντάγματος περί ίσων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου περί ελεύθερης μετακίνησης. Πόσο μάλλον τη στιγμή που το άρθρ.51§4 του Συντάγματος προβλέπει τη σχετική δυνατότητα ψήφου, αρκεί να υπάρχει ελάχιστη πολιτική βούληση. Η επιστολική, η διαδικτυακή, και η ψήφος σε προξενεία/πρεσβείες αποτελούν εύκολες λύσεις για την άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Ειδικά μετά την περίοδο της κρίσης, οι Έλληνες πολιτικοί είναι καλύτερα να μοχθούν για να μην φεύγουν οι πολίτες από τη χώρα παρά για να τους αρνούνται την ψήφο. Οι πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για να αλλάξουν τις συνθήκες που τους οδήγησαν μακριά από το σπίτι τους.

Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, ενημέρωσης και επικοινωνίας, το δικαίωμα ψήφου θα γίνει νομοτελειακά οικουμενικό. Η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρα άδικο μιας και τιμωρεί συμπολίτες μας οι οποίοι διατηρούν άμεσους και αντικειμενικούς δεσμούς με την πατρίδα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ανεπίσημοι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό προωθώντας τη χώρα και τις αξίες της. Η απουσία τους δεν ακυρώνει ούτε το ενδιαφέρον τους για το μέλλον της Ελλάδας, ούτε την εξάρτηση τους από την επιτυχία της χώρας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Ο Σταύρος έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες στο εξωτερικό, ενώ σήμερα αρθρογραφεί και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας. Οι τομείς ειδίκευσης του είναι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική, η Μέση Ανατολή, και η Δημοκρατία.

Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης – «Ήθελαν νεκρούς»

Previous article

Kaspersky¨Απέκτησε κώδικα hacking της NSA από αμερικανικό υπολογιστή

Next article

You may also like

2 comments

  1. Ειναι αισχος για την χωρα μας καικυριως για την πολικη ηγεσια μας ναειμαστε πιο πισω και απο τηνΤουρκια στο μεγαλο θεμα του δικαιωματος ψηφου του Αποδημου Ελληνισμου.Ειδαμε πως μαχωνται οιΤουρκοι στοθεμα αυτο με τηνΕυρωπη και τιςΗΠΑ . βεβαιως απο την παρουσα Κυβερνηση δεν περιμενουμε τιποτα τετοιο για ευνοητους λογους,δηλ.ξερουν οτι δεν ελπιζουν και πολλα απο τις ψηφους των Αποδημων,αλλα τα αλλα κοματα τι κανουν.Εσεις κε Μητσοτακη θαπειτε τιποτα΄….. Περιμενουμε ναακουσομε.

    1. Όλα τα κόμματα θεωρώ ότι μόνο να χάσουν έχουν από τις ψήφους της Ομογένειας. Και αυτό γιατί αν και ένα μεγάλο ποσοστό (η σιωπηρή πλειοψηφία) στη χώρα απέχει από τις εκλογές, ή ψηφίζει λευκό και άκυρο, η Ομογένεια θα συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό με τραγικά αποτελέσματα για το πολιτικό σύστημα και τα προνόμια που αυτό απολαμβάνει.

Προσθήκη σχολίου