ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν η κοινωνία συγκινείται επιλεκτικά, προδίδει τον εαυτό της

0

«κλεφτρόνι» ο Ζακ, «φασίστας» ο Κωνσταντίνος

Τον τελευταίο καιρό το μίσος που διαχέεται στην κοινωνία ξεχειλίζει και αισθάνομαι πως γεμίζει τις καρδιές όλων μας με σκοτάδι.

Πρωτοπόροι οι διαμορφωτές “ιδεολογικής” γνώμης – οι σύγχρονοι εκμεταλλευτές μας. Αυτοί που πρεσβεύουν και επιβάλλουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάλογα με τις πολιτικές τους θέσεις, τα ιδεολογικά γυαλιά και τις κοινωνικές συγκινήσεις που προσπαθούν να προκαλέσουν στον καθένα. Καταλήξαμε να έχουμε ήρωες και θύματα ανάλογα με την ψήφο και τη σέκτα του καθενός. Φαίνεται σαν να είμαστε όλοι μας θύματα.

Ό,τι και αν πρεσβεύει κανείς, ας καταπιεί για ένα λεπτό τις προκαταλήψεις του και ας δείξει τον ελάχιστο σεβασμό σε δύο νέα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους. Στη μνήμη τους και στις οικογένειες τους.

Κύριοι υπαίτιοι του διχασμού, όπως πάντα σε αυτή τη χώρα, οι ίδιοι οι πολιτικοί, με τους μεν να πανηγυρίζουν πίσω από τις κάμερες για τον θάνατο του «ναρκομανή» και τους δε να παίρνουν τώρα την εκδίκηση τους, κρυφοχαµογελώντας για τον χαμό του «εθνικιστή». Νιώθεις σαν να μην μιλάνε άνθρωποι για ανθρώπους. Με το ίδιο μίσος μπολιάζουν την κοινωνία μας και τα ΜΜΕ – στην πλειοψηφία τους στρατευμένα και αναξιόπιστα. Μίσος το οποίο εξυπηρετεί μόνο το πολιτικό σύστημα και φθείρει την ίδια την κοινωνία.

Οι πολιτικοί λοιπόν έχουν ξεχάσει να είναι άνθρωποι, ίσως αυτός να είναι και ο σύγχρονος ορισμός τους. Όμως το μεγαλύτερο τους έγκλημα και συνάμα η μεγαλύτερη επιτυχία θα είναι αν καταφέρουν να μας μεταμορφώσουν σε όμοιούς τους.

Εμείς οι πολίτες είμαστε πολύ καλύτεροι από αυτό. Οι δύο άδικοι θάνατοι των παιδιών έχουν άλλωστε πάρα πολλές ομοιότητες, όσο και αν διαφωνούν γι’ αυτό εκείνοι που επιθυμούν τον αλληλοσπαραγμό μας. Σε κανέναν δεν άξιζε αυτό το τέλος. Κανείς δεν θα το ήθελε για κάποιον δικό του άνθρωπο. Και τα δύο παιδιά είχαν όνειρα και ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Ας αναζητήσουμε τις ευθύνες των στυγνών και αντιδημοκρατικών καθεστώτων που προκάλεσαν τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων. Ας επιρρίψουμε ευθύνες σε αυτούς που δήθεν στεναχωριούνται, ενώ είναι οι αποκλειστικά υπαίτιοι για την όξυνση της βίας και της ανισότητας στο εσωτερικό, και την κατρακύλα και την εθνική ήττα στο εξωτερικό της χώρας.

Δεν είμαστε τα θύματα αλλά σίγουρα είμαστε ο στόχος. Είτε η κοινωνία θα καταρρίψει το σάπιο πολιτικό σύστημα, είτε το πολιτικό σύστημα θα καταρρίψει την κοινωνία.

Δεν είμαστε τα θύματα, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση. Με κατανόηση, αποδοχή, αγάπη και ενεργό προσπάθεια να ξεπεράσουμε τη μισαλλοδοξία, να σπάσουμε τα δεσμά του φόβου και των πρεσβευτών του, από όπου και αν προέρχονται. Με καθαρότητα ψυχής και ειλικρινή ανθρωπιά η οποία μπορεί επιτέλους να μας ενώσει και να ξεκλειδώσουμε έτσι την αστείρευτη δυναμική αυτού του τόπου. 

Το χρωστάμε άλλωστε ο ένας στον άλλον.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Ο Σταύρος έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες στο εξωτερικό, ενώ σήμερα αρθρογραφεί και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας. Οι τομείς ειδίκευσης του είναι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική, η Μέση Ανατολή, και η Δημοκρατία.

Zήτω το ΟΧΙ, Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Previous article

Η γενιά της Μακεδονίας

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου