ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρώτη προτεραιότητα στην Κομπάνι η εκπαίδευση!

0

Το Πανεπιστήμιο της Κομπάνι θα ανοίξει νέες σχολές

Το πανεπιστήμιο της Κομπάνι διοικείται από συν-πρυτανία.

Το πανεπιστήμιο της Κομπάνι, το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου που διοικείται από συν-πρυτανία, προετοιμάζεται να ανοίξει νέες σχολές, δηλαδή γεωργική, βιολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και γεωγραφίας.

Ο Ναζίμ Νταστάν εξήγησε στο πρακτορείο ΜΑ ότι οι εργασίες κατασκευής συνεχίζονται ακόμα και στην Κομπάνι, την πόλη που απελευθερώθηκε από το DAESH (ISIS) τον Ιανουάριο του 2015, μετά από μια ηρωική αντίσταση που πραγματοποίησαν οι μονάδες YPG/YPJ (Μονάδες Λαϊκής Άμυνας). Η πόλη δέχτηκε επίθεση από το DAESH τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά ο λαός του απέδειξε στον κόσμο ότι η εξουσία και η βούληση του λαού μπορεί να κάνει περισσότερα από τα βαριά όπλα.

Ανοικοδόμηση της ζωής

Τα ίχνη του πολέμου, τουλάχιστον τα φυσικά, και η καταστροφή που άφησε το DAESH, ακυρώνονται σταδιακά: η ζωή διοργανώνεται πάλι στον πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Ο τομέας της εκπαίδευσης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς για την ανοικοδόμηση της πόλης: σήμερα ανοίγονται εκατοντάδες σχολεία σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα πανεπιστήμιο άνοιξε επίσης.

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 2017

Το Πανεπιστήμιο της Κομπάνι, το πρώτο πανεπιστήμιο στην περιοχή της Ευρύτερης Βόρειας Συρίας, άρχισε να λειτουργεί στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Οι πανεπιστημιακές εστίες, καθώς και οι σχολές Εκπαίδευσης και Γλωσσών, οι σχολές μαθηματικών, φυσικής, χημείας και κουρδικής γλώσσας.

Το πανεπιστήμιο προετοιμάζεται τώρα να ανοίξει άλλες σχολές, δηλαδή γεωργίας, βιολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και γεωγραφίας. Τα νέα τμήματα θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες.

Το πανεπιστήμιο έχει 45 φοιτητές και 16 στελέχη των σχολών και είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που διοικείται από το σύστημα συν-πρυτανίας.

Μετά τον πόλεμο

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κομπάνι, Μεχμουντ Κεμάλ Μπερσαβί, δήλωσε ότι είναι ένα μεγάλο όνειρο να ανοίξει ένα εκπαιδευτικό κέντρο στην Κομπάνι. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που βίωσαν έναν τόσο βαρύ πόλεμο περίμεναν χρόνια για να ανοίξει ένα τέτοιο ίδρυμα.

Ο Μπερσαβί υπενθύμισε ότι η εκπαίδευση σταμάτησε λόγω των επιθέσεων του DAESH, αλλά μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στη ζωή τους.

Ο Μπερσαβί δήλωσε ότι τελικά κατάφεραν να δώσουν στους μαθητές την ευκαιρία να πάνε στο πανεπιστήμιο. Μια ευκαιρία που δεν την είχαν εξαιτίας του πολέμου και άλλων προβλημάτων.

Ο Μπερσαβί, ο οποίος είχε διδάξει προηγουμένως στα πανεπιστήμια του Χαλεπίου, του Τισρίν και της Δαμασκού, δήλωσε ότι από τότε που άνοιξαν, πολλά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σε επαφή μαζί τους.

“Έχουμε άμεση επαφή με το Πανεπιστήμιο της Σουλεϊμανίγια και άλλα διεθνή πανεπιστήμια. Όλοι θέλουν να συνάψουν σχέσεις και να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε το πανεπιστήμιό μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα μας επισκεφθούν σύντομα “.

Δημοκρατική και επιστημονική εκπαίδευση

Ο Μπερσαβί δήλωσε: “Οι νέοι δεν θα αποκτήσουν απλώς ένα δίπλωμα. Θα μάθουν πραγματικά για την κοινωνία τους, θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και αυτό θα προκαλέσει κοινωνική αλλαγή. Θέλουμε να προσφέρουμε μια δημοκρατική και επιστημονική εκπαίδευση. Δεν θα ξεχάσουμε τον θρυλικό αγώνα της πόλης μας. Με τη γνώση και την εκπαίδευση, θα ακολουθήσουμε αυτές τις αξίες. Δεν θα χάσουμε την ελπίδα και το έργο των ανθρώπων αυτών».

Πηγή: ANF

Τα «παντός καιρού» F-35 Lightning II

Previous article

Ο Netanyahu έδωσε εντολή στη Shin Bet να παρακολουθήσει τα τηλέφωνα του διοικητή της Mossad και του αρχηγού των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου