ΑΠΟΨΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αμερικανικά drones στην Ελλάδα “ενδέχεται να αναστατώσουν την Τουρκία”

0
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν για πρώτη φορά να εκμεταλλεύονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) από ελληνικό αεροδρόμιο, σε μία κίνηση που έχει «τη δυνατότητα να ενοχλήσει την ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία», ανέφερε την Τετάρτη το Defense News. Τα άοπλα UAV MQ-9 Reaper εδράζονται προσωρινά σε βάση κοντά στην ελληνική πόλη της Λάρισας, από την οποία θα συνεχίσουν να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης, ενώ η συνήθης βάση τους στην Αφρική υφίσταται επισκευές. “Τα αεροσκάφη σταθμεύουν στη Λάρισα υπό την αιγίδα μιας υπάρχουσας κοινής εντολής εκπαίδευσης μεταξύ των δύο εθνών”, ανέφερε το άρθρο της Defense News. Ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ χαρακτήρισαν την επιχείρηση ως προσωρινή, αυτή συνεπάγεται μεγαλύτερη εξάρτηση από την Ελλάδα, γεγονός που μπορεί να ανησυχεί για ορισμένους Τούρκους αξιωματούχους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα βασίζονταν στο Ιντσιρλίκ, την αεροπορική βάση που βρίσκεται στη νότια Τουρκία, ως το στήριγμα για τις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Εντούτοις, αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, οι σχέσεις των οποίων έχουν επηρεαστεί από μια σειρά από ανεπίλυτα ζητήματα, μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι φιλοξενούν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον Ισλαμιστή ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί για την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο Gülen ζει σε αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ερντογάν κατηγορείται για τη σύλληψη ενός αμερικανικού πολίτη, του πάστορα Andrew Brunson, ως όμηρο με αντάλλαγμα την έκδοσή του.
Οι διαφωνίες στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις ομάδες Κουρδών που χαρακτηρίστηκαν από την Τουρκία ως τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν βαθύνει περαιτέρω το ρήγμα. Ως εκ τούτου, το Ιντσιρλίκ έχει γίνει ένα εξαιρετικά τεταμένο ζήτημα και από τις δύο πλευρές, με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία να ζητούν το κλείσιμό της και από την άλλη εκκλήσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να επαναξιολογηθεί η αμερικανική παρουσία στη βάση.
“Η Ελλάδα θα ήθελε σίγουρα να επωφεληθεί από αυτές τις εντάσεις”, ανέφερε το άρθρο του Defence News. Άρθρο του “Βήματος” ισχυρίζεται επίσης ότι ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Wes Mitchell συζήτησε τη μετακίνηση «σημαντικού μέρους» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας από τον Incirlik στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα».
Πηγή: https://ahvalnews.com/nato/us-drones-greece-may-upset-turkey

Εξομολόγηση-σοκ από Τουρκοκύπριο: Τέχνη μου ήταν να σκοτώνω άμαχους Ελληνοκύπριους

Previous article

Ξεκάθαρη στάση από τον Πομπέο έναντι της Τουρκίας

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου