ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας: κλυδωνισμοί στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ

0

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Τουρκία, με βασική αιτία τη μη έκδοση του Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Η μέχρι στιγμής άρνηση των ΗΠΑ να αποδεχτούν τις κατηγορίες, που η Άγκυρα εκτοξεύει εναντίον του μέχρι πριν λίγα χρόνια συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει φτάσει τις μεταξύ των σχέσεις σε κρίσιμο σημείο. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η κράτηση και επικείμενη εκδίκαση στις ΗΠΑ της υπόθεσης με κατηγορουμένους τον Τουρκοϊρανοαζέρο Ρεζά Ζαράμπ, καθώς και του Χακάν Αττίλα, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν και για παράνομες πράξεις σχετιζόμενες με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Προσφάτως, η Τουρκία συνέλαβε τον Μετίν Κουζού, υπάλληλο του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Τούρκο υπήκοο, για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενέργεια, η οποία εξώθησε τις ΗΠΑ να αναστείλουν τις διαδικασίες για την έκδοση βίζα. Η Τουρκία απάντησε με τον ίδιο τρόπο και ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι θα απελάσει τον Αμερικανό πρέσβη Μπας.

Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και την σύμβαση αγοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία, αλλά και την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, τότε κατανοούμε ότι η Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ κλυδωνίζεται.

Επενδύσεις είπαμε, όχι αρπαχτές: H Fraport δεν πλήρωσε αλλά ζητά αποζημιώσεις 70 εκ.

Previous article

Βασιλειάδης: Θα ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι του επεισοδίου στο Καραϊσκάκη

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου