ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 κρύβεται ο… διάβολος

0
Σχετικά με την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, για τα οποία πολύς λόγος έγινε, μετά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τραμπ, πρέπει να τονισθούν τα εξής:
Η Υπηρεσία Άμυνας Ασφάλειας και Συνεργασίας των ΗΠΑ, γνωστή ως DSCA, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται οι λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών αφων F-16 σε F-16 Block V.
Εκεί, πέραν όλων των άλλων, αναφέρονται – επαναλαμβάνουμε, σε γραπτό κείμενο – δύο σημεία, τα οποία πρέπει να μας εμβάλουν σε μεγάλη ανησυχία.
Το πρώτο είναι, ότι σε πείσμα όλων των εύπιστων, η συμφωνία δεν ευνοεί καμία αλλαγή στους συσχετισμούς ισχύος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Μάλιστα, υπάρχει ρητή αναφορά αυτού, όπου επί λέξει διαβάζουμε: “The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region”.
Δηλαδή, με απλά λόγια: η προτεινόμενη πώληση και υποστήριξη δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή…
Το δεύτερο είναι ακόμη πιο ανατριχιαστικό.
Για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά, ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα αναβαθμισμένα F-16 Block V για την εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων!
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση: “The proposed sale will improve Greece’s capability to meet current and future security threats. Greece will use this capability as a deterrent to regional threats, strengthen its homeland defence, and execute counter-terorrism operations”.
Ήτοι: η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές. Η Ελλάς θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για την αποτροπή περιφερειακών απειλών, για να ενισχύσει την ασφάλειά τηςκαι να εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Όπως καθίσταται σαφές, η συμφωνία που πρόκειται να σφραγίσει ο Έλλην Πρωθυπουργός είναι μια ετεροβαρής σύμβαση, η οποία θα επιβάλλει στην ελληνική οικονομία δαπάνες ύψους 2,404 δις δολ., σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Συγχρόνως, κατά τα φαινόμενα, ο Έλλην Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, όπως αυτές θα καθορίζονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Το Twitter αυξάνει τον «χώρο» έκφρασης

Previous article

Ρητορική κατευνασμού του Τσίπρα για την Τουρκία

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου

Η Μάχη του Κιλκίς

Τοῦ  Δημήτρη Νατσιοῦ, Δασκάλου – Θεολόγου Σάν σήμερα  ξεκινοῦσε   ἡ μάχη τοῦ Κιλκίς…. «Ὅλα τά εἶχα προβλέψει, τά εἶχα σκεφθεῖ, ...