ΑΠΟΨΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγχρονες πρακτικές καταπολέμησης πυρκαγιών για ένα οπισθοδρομικό κράτος

0

Μετά τις καταστροφικές και ολέθριες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, πρώτο μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τις οικογένειες των πληγέντων συνανθρώπων μας.

Στη συνέχεια, ελπίζοντας η δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος και να επιρριφθούν επιτέλους ευθύνες στους ιθύνοντες της τραγωδίας, οφείλουμε να εξετάσουμε τα ανεπαρκή μέτρα της πολιτείας και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για το χρόνιο πρόβλημα των πυρκαγιών. Λύσεις όμως που μπορεί να εφαρμόσει μόνο ένα καθαρό και δίκαιο κράτος.

Ένα χρόνο λοιπόν μετά τις πυρκαγιές του 2007, βρισκόμουν στην Βοστόνη των ΗΠΑ και παρατηρούσα τις προσπάθειες των πυροσβεστών της Καλιφόρνια να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα. Η σύγκριση οργάνωσης από πλευράς κράτους με την χώρα μας ήταν αναπόφευκτη και άκρως διαφωτιστική.

Ξεκινάμε λοιπόν από τα βασικά. Θεσμικά, το Αμερικανικό νομικό πλαίσιο είναι ουσιαστικό και φροντίζει για την προστασία του πολίτη, και όχι ανύπαρκτο όπως στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο νόμος επιβάλει στους κατοίκους των δασικών περιοχών να κατασκευάζουν αντιπυρικές ζώνες εντός της ιδιοκτησίας τους και σε ακτίνα 30 μέτρων. Επιπλέον, οι ιδιώτες υποχρεούνται να διατηρούν δεξαμενές με επαρκή ποσότητα νερού και δυνατότητα εκτόξευσης του σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όλα αυτά βέβαια δεν επαφίονται στη διακριτική ευχέρεια του πολίτη, αλλά τα δασαρχεία είναι υπεύθυνα για έρευνες και ελέγχους, ενώ δύνανται να επιβάλλουν βαρύτατα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται και παρανομούν. Με άλλα λόγια ο νόμος και υπάρχει και εφαρμόζεται.

Έπειτα, όπως γνωρίζουμε όλοι, η Ελλάδα υστερεί και σε επίπεδο πρόληψης. Εκτός της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, υπάρχει και ο παράγοντας της γρήγορης και άμεσης επέμβασης για τον περιορισμό και την εξουδετέρωση των πυρκαγιών. Στον τομέα αυτό, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα εκτεταμένο και ευρύ δίκτυο καμερών και αισθητήρων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Με την στρατηγική τοποθέτηση καμερών επί εδάφους (σε βουνοκορφές, κτλ.), η πυροσβεστική υπηρεσία διακρίνει έγκαιρα τους καπνούς και τις εστίες μιας πυρκαγιάς, επεμβαίνοντας στοχευμένα και στέλνοντας τις κατάλληλες δυνάμεις (ομάδες πυρόσβεσης / διάσωσης / εκκένωσης πληθυσμού) στα κατάλληλα σημεία. Για την οικονομία πόρων και ενέργειας, χρησιμοποιούνται κάμερες με υπέρυθρους αισθητήρες αλλά και ανιχνευτές θερμότητας και μέτρησης επιπέδου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι κάμερες καταγραφής γεγονότων συνεισφέρουν και σε ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι καταπολέμησης των πυρκαγιών: της σύλληψης των εμπρηστών. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδος αντιμετωπίζουν τις εκάστοτε πυρκαγιές ως μεμονωμένα περιστατικά. Δυστυχώς, οι καταστροφές αυτές αποτελούν χρόνιο εθνικό πρόβλημα και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν επίσημες παραδοχές εμπρησμού και με επίγνωση της πολιτείας. Αν δεν ονομάσουμε τους, επί δεκαετίες εμπρησμούς στη χώρα μας ως τρομοκρατικές ενέργειες, δεν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο. Ας μην ξεχνάμε πως τη στιγμή που ένας εμπρηστής ξεκινάει μια φωτιά, δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να προβλέψει το μέγεθος της τελικής καταστροφής που θα επιφέρει. Αυτό και μόνο τον καθιστά έναν στυγνό και φρικτό εγκληματία, ο οποίος πρέπει να δέχεται την μέγιστη των ποινών που προβλέπει ο νόμος. Για τον σκοπό αυτό στις ΗΠΑ, με την πρώτη ειδοποίηση πυρκαγιάς, φεύγει μαζί με τους πυροσβέστες και μία δεύτερη ειδική ομάδα της αστυνομίας για να βρει τους ιθύνοντες. Η ομάδα αυτή είναι σχετικά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη, κινείται ταχύτατα και παράλληλα με τις ομάδες της πυροσβεστικής, ενώ υποστηρίζεται και από αστυνομικούς σκύλους (K-9), ικανούς να καταδιώξουν τους δράστες σε απόσταση 200 χιλιομέτρων. Τέλος για τον ίδιο σκοπό, ενθαρρύνεται και η συμμετοχή του πολίτη, με χρηματικές αμοιβές ύψους μέχρι και 5000 δολαρίων για πληροφορίες οι οποίες οδηγούν σε σύλληψη των εμπρηστών.

Σε επίπεδο ενημέρωσης του κόσμου, και ενώ στην Ελλάδα οι υπουργοί κατηγορούν τους πολίτες που έσπευσαν να αντιδράσουν, στις ΗΠΑ θεωρείται δεδομένο πως η παραμικρή ολιγωρία από μεριάς κράτους ή/και πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Σύστημα Έκτακτης Ενημέρωσης το οποίο λειτουργεί με την τεχνολογία εκπομπής μαζικών γραπτών μηνυμάτων (Cell Broadcast).

Με την τεχνολογία αυτή, οι αρμόδιες αρχές μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να αποστείλουν ειδοποιήσεις για οδηγίες και εκκενώσεις σε όλες τις κινητές συσκευές εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Στην περίπτωση, αυτή η αρμόδια αρχή ενημέρωσης (αστυνομία ή πυροσβεστική), δεν χρειάζεται να γνωρίζει τους αριθμούς των τηλεφώνων, αλλά απλά αποστέλλει μαζικό γραπτό μήνυμα σε όλες τις συσκευές εντός της περιοχής που έχει πληγεί από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Το μήνυμα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 90 χαρακτήρες και το λαμβάνουν όλοι οι χρηστές εντός περιοχής ταυτόχρονα. Επιπλέον, λόγω της φύσης της τεχνολογίας, το μήνυμα δεν επηρεάζεται από τα τηλεφωνικά δίκτυα τα οποία και επιβαρύνονται κατά τη διάρκεια καταστροφών. Για την καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωση των πολιτών, τα μηνύματα εμφανίζονται στις κινητές συσκευές με ιδιαίτερο τρόπο (διαπεραστική ειδοποίηση, ασυνήθιστος ήχος, ήχος ακόμα και σε αθόρυβες συσκευές, δόνηση, φωτισμός οθόνης, κ.ά.) έτσι ώστε να τραβούν την προσοχή του χρήστη και να ενημερώνονται οι πολίτες εγκαίρως για την ασφάλεια τους. Η τεχνολογία αυτή έχει σώσει επανειλημμένα και αποδεδειγμένα ζωές, ενώ είναι μια τεχνολογία την οποία έχει αποκτήσει και η Ελλάδα, και μπορεί αν το επιθυμεί, να την χρησιμοποιήσει με μηδαμινό πραγματικά κόστος.

Λόγω του υψηλού τιμήματος σε περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, κρίνονται αναγκαίες και οι επενδύσεις σε τεχνολογικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα στην καταπολέμηση πυρκαγιών. Με δυνατότητα εξοπλισμού με απλές ή και θερμικές κάμερες, τα drones μπορούν να πετάξουν σε περιοχές επικίνδυνες για επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι δυνατότητες χαρτογράφησης της περιοχής και εξέλιξης της κατάστασης, μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στην πυροσβεστική και στις ομάδες διάσωσης και εκκένωσης πληθυσμού. Τέλος, μικρότερα drones χρησιμοποιούνται και ως αιωρούμενοι ασύρματοι πομποί διαδικτύου (wireless hot spots) παρέχοντας δυνατότητα λειτουργίας GPS και αξιοποίησης των smart phones στις δυνάμεις πυρόσβεσης ακόμα και σε περιοχές όπου έχουν καταστρέφει ολοσχερώς τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας.

Μία ακόμα επένδυση στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές χώρες είναι η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισης δορυφόρων, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες παρακολούθησης περιοχών είτε για πρόληψη είτε για διαχείριση φυσικών καταστροφών. Αξίζει να αναφερθεί πως το κόστος αποζημιώσεων και ανακατασκευής των καμένων περιοχών δεν μπορεί να συγκριθεί με την συνδρομή στις εν λόγω δορυφορικές υπηρεσίες. Δεν χρειάζεται να γίνει λόγος για το κόστος της ανθρώπινης ζωής.

Τέλος, σε επίπεδο ευθύνης και υπευθυνότητας, στις ΗΠΑ υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Η πολιτεία έχει ορίσει την υπεύθυνη υπηρεσία για να λάβει, αν χρειαστεί, την απόφαση εκκένωσης μιας περιοχής, καθώς και την αρμόδια αρχή ενημέρωσης του κόσμου με μηνύματα και ειδοποιήσεις. Κατά την διάρκεια της κρίσης, υπάρχει υπεύθυνη αρχή  για την οργάνωση και τον συντονισμό των εθελοντών, ενώ με το πέρας της, ορίζεται η αρμόδια αρχή για να συγκεντρώσει βοήθεια (οικονομική ή υλική) από δωρεές, συγκροτημένα και με οργάνωση. Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ένα σοβαρό κράτος, αλλά είναι δυστυχώς ακόμα άγνωστα στο Ελληνικό κράτος.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Ο Σταύρος έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες στο εξωτερικό, ενώ σήμερα αρθρογραφεί και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας. Οι τομείς ειδίκευσης του είναι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική, η Μέση Ανατολή, και η Δημοκρατία.

Την Κυριακή 29 Ιουλίου στις επτά η ώρα (19:00), όλοι στην πλατεία Συντάγματος κρατώντας ένα κεράκι

Previous article

Οι πολίτες να αποτρέψουμε την επόμενη τραγωδία

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου