ΑΠΟΨΕΙΣΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα κάνει ο Πούτιν όταν η Τουρκία ματαιώσει την αγορά των S-400;

0

Του Λυσίμαχου Σαμασίτη

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα προς ματαίωση της τουρκικής προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Φέρεται μάλιστα να την απειλεί με ματαίωση της παράδοσης των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών F-35. Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται.

Η συμφωνία για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας έχει σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις. Χρησιμοποιείται από τον Ερντογάν ως μοχλός πίεσης προς τη Δύση. Χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία, για να διακόψει τις στενές επαφές της με το Κρεμλίνο. Χρησιμοποιείται από τη Μόσχα ως πολιορκητικός κριός στη νοτιοανατολική θύρα του ΝΑΤΟ. Αλλά και ως δικλείδα ασφαλείας της νεοπαγούς ρωσοτουρκικής συμμαχίας.

Και εκεί ακριβώς εδράζεται το μεγάλο ρίσκο του Ερντογάν. Όταν ο “σουλτάνος” εξασφάλιζε την ρωσική άδεια επέμβασης στο υπό ρωσικό έλεγχο Αφρίν, έθετε την τουρκική στρατηγική στο κουρδικό σε μεγάλο κίνδυνο. Η παραγγελία των S-400 λειτουργεί περισσότερο ως “δεσμά” της Άγκυρας στο ρωσικό άρμα, παρά ως τουρκικό μέσο πίεσης των ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν γνώριζε καλά την αδυναμία της Τουρκίας να προσδεθεί στην ρωσική σφαίρα επιρροής, γι’αυτό και ενέπλεξε τo Αφρίν κυρίως και τους S-400 δευτερευόντως, ως “προγαμιαίο συμβόλαιο” στον “γάμο” με τον σουλτάνο.

Πιθανή υπαναχώρηση της Άγκυρας από την παραγγελία των ρωσικών πυραύλων, εν μέσω επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία, θα επιφέρει απρόβλεπτη ρωσική αντίδραση. Την οποία υπαναχώρηση πιθανότητα είχε προυπολογίσει το Κρεμλίνο και πιθανώς ακόμη και να ήλπιζε σε αυτήν! Αρκεί μόνο να θυμίσουμε την ισχυρή ρωσική αεροπορική παρουσία στη Λατάκεια. Ολόκληρη η τουρκική παρουσία στη βόρεια Συρία, είτε στο Αφρίν είτε στην Αλ Μπαμπ, τίθεται εν αμφιβόλω.

S-400 και F-35 δεν πάνε μαζί. Όπως και Ερντογάν και S-400 δεν πάνε μαζί. Η εξίσωση είναι απλή. Πιθανή επιμονή στους ρωσικούς πυραύλους από τον τούρκο Πρόεδρο, στην καλύτερη περίπτωση θα σημάνει την ματαίωση της παράδοσης των F-35. Στην χειρότερη γι’ αυτόν, την αλλαγή καθεστώτος στην Τουρκία.

Επειδή όμως ο Ερντογάν επιθυμεί την διαιώνιση της εξουσίας του, θα υπαναχωρήσει από την ρωσική παραγγελία και θα αποκτήσει τους ήδη προταθέντες από το Πεντάγωνο αμερικανικούς Patriot. Μαζί με τους Patriot όμως, θα χρειαστεί και την ισχυρή αμερικανική στήριξη στο συριακό της εγχείρημα, καθώς θα αναμένει τη ρωσική αντίδραση. Η οποία στήριξη δεν είναι καθόλου βεβαία, μετά τους τουρκικούς εναγκαλισμούς με τη Μόσχα και την Τεχεράνη και την υπόγεια στήριξη στο Daesh. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την αμερικανική παρουσία στη Ροζάβα μαζί με τους μαχητές του YPG και την ισραηλινή στήριξη προς τους Κούρδους, η κατάσταση δεν μοιάζει καθόλου ευοίωνη για τον Ερντογάν.

Όπως και στα τυχερά παιχνίδια, έτσι και στη διεθνή σκηνή, τα μεγάλα ρίσκα μπορούν να φέρουν μεγάλα οφέλη, αλλά και μεγάλες απώλειες. Ο Ερντογάν για να παραμείνει στο “θρόνο” του, εφαρμόζοντας την νεοθωμανική πολιτική του, πήρε ένα τέτοιο μεγάλο ρίσκο. Μόνο που η ταλάντωσή του κινούνταν ανάμεσα στην ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, και από την άλλη στην δεύτερη μεγαλυτερη δύναμη, με έναν εξαιρετικό τακτικιστή στο πηδάλιο. Τώρα λοιπόν έρχεται ο λογαριασμός. Γιατί όπου μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

 

 

Η Τουρκία προπάθησε να ασκήσει πίεση στον Öcalan για Afrin και PKK

Previous article

Απίστευτη Αποκάλυψη: Ο ίδιος ο Ερντογάν διέταξε τις διαμαρτυρίες στο Βερολίνο κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου