ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο εισβολής της Κίνας στη Ταϊβάν μέχρι το 2020

0

 

Η Washington Free Beacon αναφέρει ότι η Κίνα έχει ένα μυστικό σχέδιο για να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2020. Ενώ η ύπαρξη του σχεδίου δεν σημαίνει ότι μια εισβολή όντως θα λάβει χώρα, φανερώνει όμως πως το ενδεχόμενο αυτό, υπάρχει στο μυαλό της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Το ερώτημα είναι: Θα μπορούσαν οι Κινέζοι να το πετύχουν;

Το σενάριο βασίζεται σε επίσημα έγγραφα του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), τόσο δημόσια όσο και ορισμένα που έχουν διαρρεύσει. Τα σχέδια εισβολής είναι γνωστά ως η «Κοινή Εκστρατεία Προσβολής Νήσων» και περιλαμβάνουν όλα τα όπλα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA): τις Επίγεια Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, τις Πολεμικές Αεροπορίες του Στρατού και του Ναυτικού. Περιλαμβάνει επίσης την Πυραυλική Δύναμη, υπεύθυνη για τις συμβατικές και πυρηνικές βαλλιστικές πυραυλικές δυνάμεις της χώρας.

Το νησιωτικό έθνος της Ταϊβάν, επίσης γνωστό ως Δημοκρατία της Κίνας, δημιουργήθηκε το 1947 όταν οι κινεζικές εθνικιστικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν την ηπειρωτική χώρα από τον νικηφόρο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Η Ταϊβάν απολαμβάνει στρατιωτική προστασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πιστεύει ότι ο λαός της Ταϊβάν έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία που εξακολουθεί να είναι τεχνικά μέρος της Κίνας. Η κυβέρνηση του Xi Jinping και ο PLA πιστεύουν ότι η ενοποίηση με τη βία είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της επιστροφής της Ταϊβάν στο Πεκίνο.

Το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων, προβλέπει ένα βομβαρδισμό προ της εισβολής που διαρκεί οπουδήποτε από μία έως δεκαπέντε ημέρες. Πριν από την εισβολή, η Ταϊβάν θα υποστεί μαζικό βομβαρδισμό από βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Μέχρι και 1.000 βαλλιστικά βλήματα βρίσκονται σε κατάλληλες θέσεις, στοχοποιώντας τη Ταϊβάν. Κινεζικά πλοία και βομβαρδιστικά θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυραύλους DH-10. Προβλέπονται επίσης κυβερνοεπιθέσεις κατά των υποδομών της Ταϊβάν, παραλύοντας την κυβέρνηση. Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα νικήσει το ναυτικό της Ταϊβάν στη θάλασσα και θα εφαρμόσει ναυτικό αποκλεισμό.

Η επίγεια εισβολή θα διαρκέσει από τέσσερις έως επτά μέρες και θα περιλαμβάνει μέχρι 400.000 στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Η πρώτη φάση, με τη προετοιμασία και τη φόρτωση των δυνάμεων εισβολής, θα απαιτήσει μία ή δύο ημέρες. Η πραγματική θαλάσσια εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της διάσχισης των 90 μιλίων που χωρίζουν την ηπειρωτική χώρα από την Ταϊβάν, καθώς και η εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκοπεδίων, θα απαιτούσε μια μέρα. Για την εδραίωση των προγεφυρωμάτων και τη προώθηση στην ενδοχώρα θα χρειαστούν μία έως τρεις ημέρες.

Θα μπορούσε η Κίνα να εισβάλει μέχρι το 2020; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να είμαστε σκεπτικοί. Ενώ ο στρατός και οι πεζοναύτες διατηρούν μεγάλες και άφθονες δυνάμεις, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι Κινέζοι υπολείπονται σε θαλάσσια μέσα μεταφοράς. Η Κίνα χρειάζεται μεγάλες, ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις ικανές να διασχίσουν το Στενό της Ταϊβάν μαζί με τα αποβατικά στρατεύματα, σε μια εχθρική χώρα με σημαντικές αμυντικές δυνατότητες. Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει περίπου 900 μικρότερα αποβατικά σκάφη, έχει μόνο τέσσερα αμφίβια πλοία τύπου 071, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 500 έως 800 στρατιώτες. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πιθανώς σε πέντε έως το 2020, αλλά μια τέτοια επιχείρηση, θα απαιτούσε το λιγότερο δώδεκα σκάφη.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολεμικής εμπειρίας. Η Κίνα έχει να βρεθεί σε πραγματικό πόλεμο από το 1979, όταν εισέβαλε στο γειτονικό Βιετνάμ. Η Κίνα, η οποία έκανε το λάθος να αναπαράγει τις επιθέσεις ανθρώπινων κυμάτων που είχαν περιορισμένη επιτυχία στον πόλεμο της Κορέας, έχανε έως και 2.300 στρατιώτες την ημέρα από τον στρατό του Βιετνάμ. Ο κινεζικός στρατός δεν μπόρεσε να διατηρήσει τις γραμμές ανεφοδιασμού περισσότερο από 5 χιλιόμετρα μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Τέλος, αν και οι αμυντικές δυνάμεις της Ταϊβάν είναι σχετικά μικρές, έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η εισβολή της Κίνας πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα, πριν οι δυνάμεις των ΗΠΑ να μπορέσουν να αναπτυχθούν στην περιοχή. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή, μεταξύ των οποίων δύο μοίρες μαχητών, 4.000 πεζοναύτες, ένα αεροπλανοφόρο στην Ιαπωνία, καθώς και υποβρύχια και βαρέα βομβαρδιστικά στο Γκουάμ.

Η Κίνα απειλεί με εισβολή από το 1947 και η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, δεν αποτελεί έκπληξη. Ενώ η Κίνα θα μπορούσε να έχει αρκετά ισχυρό στρατό για να εισβάλει μέχρι το 2020, η νίκη δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη.

Πηγή: Popular Mechanics

https://www.ptisidiastima.com/chinese-plan-to-invade-taiwan-by-2020/

Θάνος Σ. Επαχτίτης

 

Ηγέτης Καταλονίας: Ανεξαρτησία αλλά πρώτα διάλογος

Previous article

Επενδύσεις είπαμε, όχι αρπαχτές: H Fraport δεν πλήρωσε αλλά ζητά αποζημιώσεις 70 εκ.

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου

More in ΚΟΣΜΟΣ

Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προειδοποιούν τη Μ. Βρετανία για τον ύπουλο ρόλο του τεχνολογικού κολοσσού Huawei και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να τερματίσουν όλες τις ευαίσθητες επιχειρήσεις πληροφοριών και να αποσύρουν τους πράκτορές ...