ΑΠΟΨΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΑΚΕΔΟΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Συλλαλητήριο υπό το πρίσμα των πολιτών

0

του Ιάσωνος Μάγνη

Στην Ελλάδα έχουμε τη δυστυχία να ακούμε σε καθημερινή βάση τους πολιτικούς αλλά όχι τους πολίτες. Οι απόψεις των πολιτών στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν βγαίνουν στο προσκήνιο και ποτέ δεν εισακούγονται από τους αντιπροσώπους τους, τους πολιτικούς. Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με το μείζον Εθνικό θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων. Ενός πολυεθνοτικού κρατιδίου το οποίο ψάχνει να βρει την ταυτότητά του, όχι όμως με υγιείς διαδικασίες, αλλά βασισμένο στην υποκλοπή – στον σφετερισμό της Ιστορίας μας αλλά και μέρους της ταυτότητάς μας… Ένα κρατίδιο το οποίο εξ αρχής έδειξε ότι δεν σέβεται τους γείτονές του και προσπαθεί να αλλοιώσει – να παραχαράξει την ιστορία, με την όποια βοήθεια που του δίνεται απλόχερα από τους γνωστούς – άγνωστους μεσάζοντες, που τους τοποθετούν ώστε να επηρεάζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις και να αποκρύπτονται οι ηθικοί αυτουργοί.

Έπειτα λοιπόν από την επαναφορά στο προσκήνιο του σκοπιανού ζητήματος στα τέλη του 2017, οι πολιτικοί μας μονοπολούσαν τα Μ.Μ.Ε κάνοντάς μας πλύση εγκεφάλου, για το πως πρέπει να ονομαστεί το γειτονικό κρατίδιο. Φθάσαμε στο σημείο η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων να δηλώνει σύμφωνη για το θέμα της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, μια θέση που είχαν αποφασίσει το 2007 και την θέσπισαν ως Εθνική θέση, δίχως όμως να ερωτήσουν τους Έλληνες πολίτες. Έφθασαν ακόμα στο σημείο να συμφωνήσουν στο ότι δεν στηρίζουν το συλλαλητήριο, λίγες ημέρες έπειτα από την πρωτοβουλία απλών ανθρώπων και οργανώσεων για την διοργάνωσή του. Ανέφεραν ότι εναντιώνονται σε κάθε εθνικιστική προσπάθεια και προέτρεπαν τους βουλευτές τους να απέχουν από αυτό. Ακόμα και η εκκλησία, ένας θεσμός που χαίρει της εκτίμησης της πλειονότητας των πολιτών, παρότι εξ αρχής συντάχθηκε με το συλλαλητήριο, έπειτα από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό αναδιπλώθηκε και είχε το θράσος να αντιταχθεί σε αυτό. Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο δήμαρχο θεσ/νικης, ο οποίος ενώ κάθε χρόνο παρίσταται στην πρώτη γραμμή του gay pride, εναντιώθηκε και αυτός στην διοργάνωση του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία μας.

Φυσικά η προπαγάνδα δεν σταμάτησε εκεί. Στην Θεσ/νικη αλλά και στην Αθήνα έγιναν και άλλα γεγονότα πριν το συλλαλητήριο. Όπως:

  • η προσπάθεια που έγινε σε διάφορους δήμους της θεσ/νικης να μειώσουν την διαφήμιση του συλλαλητηρίου σκίζοντας τις αφίσες που είχαν κολληθεί σε κεντρικά σημεία,

  • οι διαδηλώσεις των αντιεξουσιαστών ενάντια του συλλαλητηρίου όπως επίσης και τα αντιεθνικά φυλλάδια που πέταξαν στο κέντρο της πόλης,

  • τη δυσχέρια που αντιμετώπισαν στα διόδια όσοι οδηγοί επιχείρησαν να μεταβούν οδικώς στη θεσ/νικη και κυρίως τα πολυάριθμα ναυλωμένα λεωφορεία, όπου και καθυστέρησε η άφιξη τους στην συγκέντρωση, αφού τους ανάγκασαν να σταθμεύουν στο Σειχ-Σου ή στο Καλοχώρι και να μεταβαίνουν οι επιβαίνοντες με τα πόδια ως την παραλία.

  • Την επίθεση που δέχτηκε λεωφορείο στην Αθήνα κατά την αναχώρησή του για το συλλαλητήριο από αντιεξουσιαστές, με αποτέλεσμα την ακύρωση του δρομολογίου.

  • Τέλος στη προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε καθόλη την περίοδο όπου και προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός.

Όμως μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που έντεχνα καλλιέργησαν οι σύγχρονοι “εφιάλτες” της χώρας, συνέβη ένα μικρό θαύμα. Οι πολίτες άδραξαν μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες που τους δόθηκε για να ακουστούν. Κάποιοι μπήκαν μπροστά και υπερέβαλλαν εαυτούς, ώστε να διοργανωθεί ένα υπερκομματικό συλλαλητήριο, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας να υψώσουν την φωνή τους ενάντια στο πολιτικό σύστημα που καταδυναστεύει την Ελλάδα, παρά την θέλησή τους. Απλοί πολίτες, από κάθε γωνιά της χώρας, εν μέσω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που μας έχει τσακίσει και της απογοήτευσης που διακατέχει πλέον την πλειονότητα των Ελλήνων, σηκώθηκαν από τον καναπέ τους και κατέκλυσαν την παραλία της Θεσ/νικης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους, προς οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία. Απλοί πολίτες παραμέρισαν τις όποιες κομματικές τους καταβολές και ιδεοληψίες και αποδοκίμαζαν αυθόρμητα οποιοδήποτε όνομα πολιτικού ακουγόταν από τα μεγαφώνα, ακόμα και του προέδρου της δημοκρατίας. Και φυσικά ο όγκος αυτών που συμμετείχαν, ξεπερνούσε κατά πολύ τις 50.000 ή τις 90.000 χιλιάδες, όπως προκλητικά μετέδειδαν κρατικά αλλά και ιδιωτικά Μ.Μ.Ε της χώρας.

Το συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου ήταν άκρως πετυχημένο και ανέδειξε την ψυχή του Έλληνα πολίτη. Κόντρα σε όλους τους θεσμούς που εναντιώθηκαν και που πάσχισαν ώστε να αποτύχει, οι πολίτες έδωσαν την δική τους απάντηση στο σάπιο πολιτικό σύστημα που σκέφτεται να παραδώσει μέρος της ταυτότητας και της Εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Ενός πολιτικού συστήματος που ακόμα και μετά την μεγαλειώδη ακομμάτιστη συγκέντρωση των 400.000 πολιτών περίπου, προσπάθησε να την διαβάλλει εξομοιώνοντας τη, με τους ελάχιστους ακραίους που έδρασαν στο τέλος αυτής. Όμως για τα επεισόδια των αντιεξουσιαστών ουδείς κατήγγειλε το παραμικρό…

Τέλος όσον αφορά τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, μετά την μαζική συγκέντρωση της Θεσ/νικης έχω να πω τα εξής: Κύριε Υπουργέ, εμφανώς ενοχλημένος, αναφέρατε ότι όλοι εμείς που παραστήκαμε στο συλλαλητήριο είμαστε φυλακισμένοι – αγκιλωμένοι στην Ιστορία, και ότι η Ιστορία πρέπει να παραμένει στα σχολεία, υποννοώντας ότι δεν χωρούν μαθήματα Ιστορίας στην διπλωματία. Όμως δεν μας είπατε… όταν πηγαίνατε σχολείο, στο μάθημα της ιστορίας είσασταν μονίμως απών;

9+1 ερωταπαντήσεις για το Σκοπιανό

Previous article

Από τον Ψαρότοπο του Συντάγματος το 2011 στο Οικουμενικό Κάλεσμα της Θεσσαλονίκης το 2018

Next article

Comments

Προσθήκη σχολίου