ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Zήτω το ΟΧΙ, Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

0

Γράφει η Μαρία Παπαδοπούλου

Πριν από 78 χρόνια δόθηκε από τις ιταλικές δυνάμεις του Άξονα, τελεσίγραφο στον ελληνικό λαό για την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Σε αυτό το τελεσίγραφο ο Πρωθυπουργός Μεταξάς αν και δικτάτορας, εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα απαντώντας ένα γενναίο και μεγάλο ΟΧΙ, στον ομοϊδεάτη του Μουσολίνι.

Αυτό είχε ως επακόλουθο την εισβολή του Ιταλικού στρατού  στη χώρα μας και την ανάμειξή μας στον πόλεμο. Ακολούθησαν πολλά δεινά και κακουχίες τα οποία ο ελληνικός λαός εν γνώσει του και με περισσή περηφάνια και θάρρος δέχτηκε για την απελευθέρωση της  πατρίδας.

Ένα λοιπόν ανάλογο ΟΧΙ , δόθηκε πριν τρία χρόνια τον Ιούλιο του 2015,  με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών «θεσμών». Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αρνητικό με ποσοστό 61,3%.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έπρεπε να μεταφέρει ο νυν Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, γεγονός το οποίο δε συνέβη ποτέ. Μετά το πέρας του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σε συμφωνία με τους δανειστές. Και σε αυτό το σημείο ερωτώ: Οι κυβερνήσεις των χωρών δεν εκλέγονται για να υπηρετούν τον λαό τους και το εθνικό γίγνεσθαι; Ποια η διαφορά του τότε κυβερνώντα Ιωάννη Μεταξά ο οποίος αν και δικτάτορας έπραξε δημοκρατικά, με την νυν αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Από τότε η χώρα μας έχει υποβληθεί σε έναν αδιάκοπο πόλεμο και εξευτελισμό, στη νέα δική τους τάξη πραγμάτων, μας έχουν ρίξει στη μάχη χωρίς όπλα άμυνας. Κάθε μέρα ακρωτηριάζουν την ψυχή μας, βομβαρδίζουν το μυαλό μας, δημιουργώντας μία απάθεια από μέρους μας για οποιαδήποτε αλλαγή. Το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε να είμαστε αδρανείς και απλοί παρατηρητές. Εμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που περιμένουμε για την «λευτεριά» της πατρίδας. Να σταθούμε αντάξιοι των πράξεων και του θάρρους που επέδειξαν οι Έλληνας πολίτες τον Οκτώβριο του 1940.

Και όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης, φράση την οποία ενδεχομένως  δεν γνωρίζουν ο Πρωθυπουργός μας και η κυβέρνησή του καθώς για τους ίδιους τα αρχαία ελληνικά αποτελούν πιθανότατα μια νεκρή γλώσσα : «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ανθρώποις τις νουν έχουσιν».

26η Οκτωβρίου 1912

Previous article

Όταν η κοινωνία συγκινείται επιλεκτικά, προδίδει τον εαυτό της

Next article

You may also like

Comments

Προσθήκη σχολίου

Η Μάχη του Κιλκίς

Τοῦ  Δημήτρη Νατσιοῦ, Δασκάλου – Θεολόγου Σάν σήμερα  ξεκινοῦσε   ἡ μάχη τοῦ Κιλκίς…. «Ὅλα τά εἶχα προβλέψει, τά εἶχα σκεφθεῖ, ...